Zázvorový sirup a kandovaný zázvor
Podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách
Ingredience:
- 0,75 kg zázvoru
- cca 5 l vody
- 2 větší citrony
- 2 kg cukru
Postup:
- Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citron a dáme vařit cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat.
- Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z jednoho citronu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.
Zázvorový sirup:
Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do čistých skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.
Kandovaný zázvor:
Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečící papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.
Tip: Ze sirupu si můžete vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou. „Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán,“ doporučuje Sabina Kmecová.
Brokolice s česnekem a zázvorem
Ingredience:
- 1 lžíce (15 ml) oleje
- 2 lžíce rozmačkaného čerstvého česneku
- 4 lžíce rozmačkaného čerstvého zázvoru
- 450 g brokolicových růžiček
- 50 ml vody
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- sezamová semínka na ozdobu
Postup:
- Rozpalte olej na pánvi a krátce v něm opečte česnek a zázvor (půl minuty až minutu, aby česnek při dalším vaření nezhořkl).
- Přidejte brokolici a opékejte ji za stálého míchání asi dvě minuty, dokud nezíská sytě zelenou barvu. Pak brokolici podlijte vodou a rybí omáčkou, stáhněte plotýnku na střední plamen a vařte přikryté tři minuty, dokud nebude brokolice měkká. Těsně před servírováním vmíchejte do zeleniny rýžový ocet a posypte sezamovými semínky.
Mrkvový krém se zázvorem
Ingredience:
- 1 cibule
- 500 g mrkve
- 1 střední brambora
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- sůl a pepř podle chuti
- petrželka, zakysaná smetana na ozdobení
Postup:
- V hrnci si ohřejte část vývaru (asi 250 ml) a asi šest minut v něm povařte nakrájenou cibuli a stroužky česneku, občas promíchejte. Pak přidejte na kousky nakrájenou mrkev, bramboru, zázvor a zbytek vývaru a nechte asi 25 minut vařit na menším plameni pod pokličkou.
- Poté nechte trochu vychladnout a opatrně polévku rozmixujte do krémové konzistence. Pokud se vám bude zdát příliš hustá, nařeďte ji vodou nebo dalším vývarem. Před servírováním do polévky zamíchejte zakysanou smetanu a ozdobte ji petrželkou, pažitkou nebo jinými bylinkami podle své chuti.