Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zázvorový sirup, kandovaný zázvor a další chutné recepty na nachlazení

  8:20aktualizováno  8:20
Zázvor zahřeje a navíc přináší i úlevu při nachlazení. Pusťte si ho do kuchyně a v kombinaci s citronem, česnekem a spoustou zeleniny si na vás rýma a kašel nepřijdou.

Zázvor je skvělý pomocník při nachlazení, kandovaný zázvor ocení ženy při těhotenských nevolnostech | foto: Profimedia.cz

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor

Podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách

Zázvorový sirup je skvělý na přípravu horkých nápojů při nachlazení

Ingredience:

  • 0,75 kg zázvoru
  • cca 5 l vody
  • 2 větší citrony
  • 2 kg cukru

Postup:

  1. Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citron a dáme vařit cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat.
  2. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z jednoho citronu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

Zázvorový sirup:
Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do čistých skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

Kandovaný zázvor:
Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečící papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.

Tip: Ze sirupu si můžete vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou. „Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán,“ doporučuje Sabina Kmecová.

Brokolice s česnekem a zázvorem

Ingredience:

Brokolice ze zázvorem a sojovou omáčkou
  • 1 lžíce (15 ml) oleje
  • 2 lžíce rozmačkaného čerstvého česneku
  • 4 lžíce rozmačkaného čerstvého zázvoru
  • 450 g brokolicových růžiček
  • 50 ml vody
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • sezamová semínka na ozdobu

Postup:

  1. Rozpalte olej na pánvi a krátce v něm opečte česnek a zázvor (půl minuty až minutu, aby česnek při dalším vaření nezhořkl).
  2. Přidejte brokolici a opékejte ji za stálého míchání asi dvě minuty, dokud nezíská sytě zelenou barvu. Pak brokolici podlijte vodou a rybí omáčkou, stáhněte plotýnku na střední plamen a vařte přikryté tři minuty, dokud nebude brokolice měkká. Těsně před servírováním vmíchejte do zeleniny rýžový ocet a posypte sezamovými semínky.

Mrkvový krém se zázvorem

Ingredience:

Mrkvový krém se zázvorem
  • 1 cibule
  • 500 g mrkve
  • 1 střední brambora
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl a pepř podle chuti
  • petrželka, zakysaná smetana na ozdobení

Postup:

  1. V hrnci si ohřejte část vývaru (asi 250 ml) a asi šest minut v něm povařte nakrájenou cibuli a stroužky česneku, občas promíchejte. Pak přidejte na kousky nakrájenou mrkev, bramboru, zázvor a zbytek vývaru a nechte asi 25 minut vařit na menším plameni pod pokličkou.
  2. Poté nechte trochu vychladnout a opatrně polévku rozmixujte do krémové konzistence. Pokud se vám bude zdát příliš hustá, nařeďte ji vodou nebo dalším vývarem. Před servírováním do polévky zamíchejte zakysanou smetanu a ozdobte ji petrželkou, pažitkou nebo jinými bylinkami podle své chuti.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Další z rubriky

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.