Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na trauma ze školní jídelny a dejte šanci růžičkové kapustě

  1:17aktualizováno  1:17
Rozvařená, hořká a bez tvaru, tak si tuto tradiční zimní zeleninu většina z nás pamatuje z obědů ve škole. Jenže když dáte růžičkové kapustě tu správnou péči, můžete se s ní znovu spřátelit nebo se dokonce zamilovat. Zkuste ji zapečenou, s masem nebo jako hlavní ingredienci teplého salátu.

Quiche s růžičkovou kapustou | foto: Profimedia.cz

Hlavními přednostmi růžičkové kapusty jsou křehkost, hořko-sladká chuť a zajímavá struktura. To vše můžete snadno „zabít“, když ji budete příliš dlouho vařit nebo péct. Nekonečná tepelná úprava navíc zničí vše dobré, co tato pozoruhodná zelenina může přinést našemu tělu.

Možná jste nevěděli, že kapustičky posilují imunitní systém (což se teď v době viróz celkem hodí), pomáhají při hubnutí i detoxikaci, zvyšují pevnost pleti a vlasů, zlepšují krvetvorbu a působí blahodárně na nervový systém.

Takže s nimi zacházejte opatrně, dlouho je netrapte a ony se vám odvděčí skvělým chuťovým zážitkem, který budete chtít zažít zas a znovu.

Teplý salát s růžičkovou kapustou, hruškami a ořechy

Teplý salát s růžičkovou kapustou a vlašskými přechy

Ingredience:

  • 400 g růžičkové kapusty
  • sůl
  • 2-3 lžíce másla
  • 1 hruška
  • citronová šťáva
  • kanadské brusinky namočené do vlažné vody
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu

Pracovní postup:

  1. Růžičkové kapustičky očistíme, odřízneme košťál a pokud nejsou moc pěkné, oloupeme jednu až dvě vrstvy. Hrušky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kousky. Zakápneme citronem, aby neztmavly.
  2. Kapustičky překrájíme na poloviny, nebo na čtvrtiny, osolíme a orestujeme na másle. Nakonec přidáme nakrájené hrušky, přikryjeme poklicí a necháme krátce prohřát.
  3. Přesuneme na talíře, zasypeme scezenými kanadskými brusinkami a vlašskými ořechy. Pokapeme medem.

Tip: Salát můžete také podávat s orestovanou slaninou a pokapat balzamikovým krémem.

Quiche s růžičkovou kapustou

Quiche s růžičkovou kapustou

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 6 vajec
  • sůl
  • 4 lžíce studené vody
  • 400 g růžičkové kapusty
  • 3 brambory
  • 70 g parmazánu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Odvážíme mouku, přidáme na kostičky nakrájené studené máslo, jedno vejce, špetku soli a čtyři lžíce studené vody. Rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet nejméně dvě hodiny.
  2. Pak těsto vyválíme a vyložíme jím kulatou formu na koláč, přebytečné okraje odřízneme. Těsto propícháme vidličkou, překryjeme pečicím papírem nebo alobalem a zasypeme suchými luštěninami. Pečeme asi 15 minut na 180 °C. Necháme vychladnout.
  3. Mezitím si předvaříme kapustičky a brambory překrojené na čtvrtiny v osolené vodě (bude to trvat 5 až 10 minut). Scedíme. V misce rozšleháme pět vajec, přimícháme smetanu a strouhaný parmazán, osolíme a lehce dochutíme strouhaným muškátovým oříškem a čerstvě mletým pepřem.
  4. Vaječnou směs nalijeme na předpečené těsto, poklademe kapustičkami a nakrájenými brambory a dáme péct ještě na 25 minut.

Tip: Místo muškátového oříšku můžete použít i výraznější koření, skvělá je třeba směs ras el hanout nebo kari.

Kuřecí paličky s kapustičkovou oblohou

Kuřecí paličky s růžičkovou kapustou

Ingredience:

  • 250 ml bílého jogurtu
  • směs koření (mletá paprika, kurkuma, římský kmín aj.)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 8 kuřecích paliček
  • rostlinný olej
  • 400 g menších brambor
  • 400 g růžičkové kapusty

Pracovní postup:

  1. Jogurt, koření a prolisovaný česnek smícháme v misce. Podle chuti osolíme a opepříme. Paličky nařízneme na několika místech, aby lépe přijaly chuť marinády, a do jogurtové směsi je nejméně na hodinu naložíme.
  2. Grilovací mřížku potřeme trochou oleje, vložíme pod ni plech a paličky v troubě (nebo na grilu) opékáme ze všech stran dozlatova.
  3. Kapustičku očistíme, omyjeme a osušíme. Brambory překrojíme na měsíčky a všechnu zeleninu nasypeme do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem. Pokapeme olejem a za občasného promíchání pečeme 15 až 20 minut na 190 °C. Nakonec osolíme a opepříme.
  4. Kuřecí paličky podáváme s opečenou zeleninou.

Tip: Můžete doplnit česnekovým dipem, který si připravíte z 200 ml zakysané smetany, prolisovaného stroužku česneku, soli, čerstvě mletého pepře a lžičky hořčice.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Šest potravin, které ničí chuť na sex

Stres, únava, hádka s partnerem nebo zdravotní potíže patří mezi známe zabijáky sexuální touhy. Ale věděli jste, že libidu mohou škodit i některé potraviny a...  celý článek

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

Britská podnikatelka Emily Sunderland Sutterová, která vyrábí nezávadné šperky,...
Britka vytváří šperky, které slouží jako hračky pro miminka

Každá matka nemluvněte ví, že šperky jsou pro ni tabu. Vždyť co může být pro dítě větší zábava, než tahat mámu za náušnice, žužlat náhrdelník nebo se pokoušet...  celý článek

Další z rubriky

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle...  celý článek

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.