Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Co jsme pekly na Jarmark? Recepty z pražské i brněnské redakce

  0:20aktualizováno  0:20
Domácí bábovky, buchty, koláče, řezy a další pečené dobroty se staly už tradiční součástí Jarmarku OnaDnes.cz. Pokud se vám nepodařilo minulou sobotu být v Brně s námi, nemusíte se bát, že o něco přijdete. Vybraly jsme pro vás recepty z redakce OnaDnes.cz a z brněnské MF DNES.

Ochutnejte pečené dobroty, které redaktorky OnaDnes.cz a MF DNES upekly návštěvnicím brněnského Jarmarku. | foto: Profimedia.cz

Praha: redaktorky OnaDnes.cz pekly ve znamení hříšné čokolády

Cuketový věnec

Cuketový věnec
  • 125 g másla
  • 3 vejce
  • 0,5 l cukru
  • 60 g čokolády
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1/8 l mléka
  • 0,5 l strouhané cukety
  • 600 ml hladké mouky
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice

1. Ušleháme máslo s cukrem a vejci, přidáme změklou čokoládu, vanilkový cukr a citronovou kůru. Pak přidáme mléko a najemno nastrouhanou cuketu.
2. Mouku smícháme s kypřícím práškem, sodou a skořicí. Vmícháme do cuketové směsi.
3. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na věnec a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu.

Muffiny s čokoládou

Muffiny s čokoládou
  • 3 skleničky polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 sklenička cukru
  • 1 sklenička oleje
  • 1 sklenička mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • kakao
  • nasekané kousky čokolády (může být mléčná i hořká)

V Brně prodávala i Alena Antalová

1. Všechny ingredience dáme do misky a promícháme. Čokoláda by neměla být nalámaná na příliš malé kousky, jinak by se zcela rozplynula. Cílem je, aby se rozpustily okraje, ale střed zůstal.
2. Formičky nebo plech na muffiny naplníme obvyklým způsobem (buď úplně, pak muffiny budou mít větší "hlavičku", nebo do tří čtvrtin). Podle chuti je můžeme dozdobit mandlemi, oříšky či strouhanou čokoládou.
3. Pečeme na 150 - 170 stupňů (dle individuálních vlastností trouby), dokud nejsou muffiny na povrchu zlatavé a uvnitř upečené (špejlí vyzkoušíme, zda se těsto už nelepí).

Čokoládové placičky

Čokoládové placičky
  • 150 g hl. mouky
  • 125 g cukru
  • 200 g čokolády na vaření
  • 125 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 - 2 vejce
  • 4 lžíce kakaa
  • 100 g čokolády na vaření nebo čokoládových peciček

1. 200 g čokolády na vaření rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout.
2. Máslo utřeme s cukrem, vmícháme rozpuštěnou čokoládu, vejce a mouku s práškem a kakaem.
3. Vymícháme hustší těsto a lžící nanášíme na pečicí papír rozložený na plechu menší hromádky v dostatečné vzdálenosti (během pečení placičky trochu zvětší objem).
4. V předehřáté troubě pečeme asi 15 minut na 160°C.

Brno: redakce brněnské MF DNES lákala na bábovku i ovoce

Bábovka

Bábovka
  • 20 dkg cukru
  • 5 vajec
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 5 dkg mletých ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 dcl oleje
  • 2 dcl vlažné vody

1. Olej smícháme s cukrem, přidáme vejce a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme ořechy a vlažnou vodu.
2. Těsto nalijeme do vymazané bábovkové formy a ve vyhřáté troubě pečeme třicet až čtyřicet minut.

Ovocné řezy

Ovocné řezy

Na těsto:

  • 20 dkg moučkového cukru
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 1 dcl oleje
  • 1 dc mléka

Na krém:

  • 1 zakysaná smetana
  • 1 šlehačka Rama Cremifine
  • vanilkový cukr
  • ovoce dle chuti

Na polevu:

  • 10 dkg cukr krystal
  • 1 pudink vanilkový
  • 1 Tang (nápojový prášek)
  • ½ l vody

1. Cukr, polohrubou mouku, olej a mléko smícháme a přidáme vanilkový cukr. Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč a dáme do předehřáté trouby péct. Mezitím si připravíme krém ze zakysané smetany a šlehačky.
2. Ovocnou polevu získáme tak, že pudink povaříme ve vodě s cukrem a tangem (například pomerančovým).
3. Na hotový vychladlý korpus natřeme krém a naneseme ovoce. Nakonec zalijeme vychladlou pudinkovou polevou.

Kiwi řezy

Kiwi řezy

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 6 ks kiwi

Na krém:

  • 250 ml šlehačky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml zakysané smetany
  • Na polevu:
  • 500 ml vody
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 prášky s příchutí kiwi (celkem 40 g)

1. Cukr se žloutky utřeme. Vmícháme olej, mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.
2. Vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a necháme upéct.
3. Mezitím si ušleháme šlehačku a vanilkový cukr dotuha, vmícháme zakysanou smetanu a touto směsí potřeme vychladlý upečený piškot.
4. Na krém poklademe nakrájená kolečka kiwi a polijeme želatinovou polevou. Tu připravíme z vody, do které vmícháme cukr, pudink a kiwi prášky. Za stálého míchání uvedeme k varu a ihned zchladíme ve vodní lázni. Vychladlou polevou potíráme řezy.

Autor:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.