Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami | foto: hotel Horizont

Léto chutná po ovoci: knedlíky,sladké rizoto i džem z jahod či meruněk

  • 12
Už nevíte, co s úrodou jahod a meruněk? Uvařte si lahodné tvarohové knedlíčky s ovocnou omáčkou, sladké rizoto nebo koláč podle italského receptu. Můžete také naplnit kuřecí prsa meruňkami, spojit chuť jahod a avokáda v osvěžujícím salátu nebo si to vše uchovat na zimu v zavařovačce.

Tvarohové knedlíky s jahodovou, nebo meruňkovou omáčkou

podle receptu šéfkuchaře hotelu Horizont

Na 4 porce:

Tvarohové knedlíky plněné meruňkami
  • 400 g tvarohu
  • 2 ks žemle
  • 120 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 120 g hrubé mouky
  • 600 g jahod nebo meruněk
  • 80 g cukr moučka
  • vanilkový cukr
  • špetka soli

Z mouky a žemle, kterou oloupeme a nakrájíme na kostičky, mléka, tvarohu,soli a vajec uděláme těsto.

Z těsta vytvarujeme malé knedlíčky a uvaříme je ve vařící vodě. Při vaření knedlíčky odlepujeme ode dna, aby se nám nepřipálily.

Mezitím si ze 400 g očištěných a nakrájených jahod, nebo meruněk (oloupaných) a poloviny cukru uvaříme omáčku. Ovoce dáme do hrnce s vodou tak, aby bylo ponořené, zahříváme do 80 °C a pomalu mícháme do změknutí. Přidáme druhou polovinou cukru, vanilkový cukr a necháme vše rozpustit. Hmotu rozmixujeme a dáme vychladit.

Uvařené knedlíčky vyjmeme, pokládáme na střed talíře a kolem nich nalijeme omáčku, kterou dozdobíme nakrájeným zbytkem ovoce a čerstvou mátou. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem.

Vanilkové rizoto s ovocem

podle receptu šéfkuchaře restaurantu Fregatta

Vanilkové rizoto s ovocem

Na 1 porci:

  • 50 g rýže arborio nebo carnaroli
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 1/4  vanilkového lusku
  • 40 ml smetany
  • 25 g másla
  • 20 g cukru krystal
  • ovoce podle potřeby

Na másle orestujeme rýži arborio nebo carnaroli, zalijeme plnotučným mlékem tak, aby rýže byla ponořena. Rozřízneme vanilkový lusk a jeho semínka i lusk samotný přidáme do mléka.

Necháme vše pomalu hřát pod pokličkou na co nejmenším plamenu. Zkoušíme rýži, dokud není al dente, v případě potřeby přidáme ještě mléko. Jakmile je rýže skoro hotová, přidáme malé množství mléka.

Po uvaření rozdělíme na talíře a ozdobíme ovocem, které máme k dispozici. Pevnější ovoce přidáme k rizotu už během vaření. Dozdobíme lístky máty nebo meduňky.

Zkuste si upéct také voňavý linecký koláč s jahodami po italsku:

14. srpna 2012

Kuřecí prsíčka plněná meruňkami

podle receptu šéfkuchaře hotelu Horizont

Na 4 porce:

Kuřecí prso plněné meruňkami s kuskusem
  • 600 g kuřecích řízků
  • chilli omáčka
  • 120 g meruněk
  • olivový olej
  • koření na kuře
  • 400 g kuskusu
  • kedlubna
  • cuketa
  • mrkev
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • 40 g mozzarelly
  • hořčice
  • 60 g másla

Maso odblaníme, omyjeme a nařízneme na kapsu. Prosolíme, opepříme a naplníme mozzarellou a meruňkami, okořeníme kořením na kuře.

Kuskus připravíme podle obvyklého receptu. Očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky orestujeme na olivovém oleji a smícháme s kuskusem a dochutíme podle potřeby. Maso orestujeme na přepuštěném másle po obou stranách. Jakmile je maso hotové, z výpeku si připravíme omáčku z hořčice, vína, smetany a chilli omáčky. Na talíř dáme kuskus, přidáme omáčku a na to klademe maso, které dozdobíme čerstvými bylinkami.

Kuřecí prso na citronovém pepři se salátem z avokáda, jahod a polníčku

podle šéfkuchaře restaurace Na Krásné vyhlídce v Praze

Osvěžující salát s avokádem a jahodami

Na 4 porce:

  • 600 g kuřecích prsou
  • citronový pepř
  • šalvěj, tymián,oregano
  • mořská sůl
  • olivový olej

Salát:

  • 2 zralá avokáda
  • 200 g jahod
  • 200 g polníčku

Na zálivku:

  • 10 g medu
  • 50 ml olivového oleje
  • 20 ml balsamikového octa
  • 1/2 chili (můžeme vynechat)
  • sůl

  1. Kuřecí prsa potřeme olivovým olejem, přidáme citronový pepř a nasekané bylinky a ogrilujeme.
  2. Nakrájíme si jahody a avokádo, očistíme polníček.V olivovém oleji rozmícháme balsamikový ocet med a chilli papričku, lehce osolíme.
  3. Salát promícháme se zálivkou a poklademe na něj grilovaná kuřecí prsa.

Džem, nebo marmeláda z pekárny

V pekárně si můžete udělat i džem nebo marmeládu.
  • 1 kg čerstvého ovoce
  • 2 lžičky kyseliny citrónové
  • cukr
  • 1 Gelfix (nebo želírovací cukr)

Omyté, případně vypeckované a čisté ovoce dáváme do formy pekárny na malé kousky pokrájené, alespoň na půlky podle druhu ovoce. Rybíz, angrešt a podobné ovoce je nutné rozmixovat. Můžeme použít Gelfix, nebo vynecháme cukr a dáme pouze ovoce, kyselinu citronovou a želírovací cukr. Dbejte na pokyny na sáčku, důležitý je zejména poměr ovoce a cukru.

Nakrájené kousky ovoce vložíme do formy, kde musí být hnětače. Posypeme cukrem, Gelfixem a kyselinou citronovou a spustíme program Džem / Marmeláda.

Po ukončení programu ihned formu vyjmeme a lijeme džem do připravených, čistých sklenic. Nesmí se plnit až po samý okraj. Hned uzavíráme jedním otočením víčka, aby se víčko chytlo, a po deseti minutách víčko dotáčíme a po úplném zchladnutí ukládáme do chladna.

Nemáte pekárnu? Tak si udělejte jahodovou marmeládu podle obrazového návodu krok za krokem nebo podle následujícího videa:

11. října 2013

, pro iDNES.cz