Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty z jablek: zapomeňte na sladké a vyzkoušejte je s masem

  0:41aktualizováno  0:41
V každé rodině najdeme návod na jablečný koláč, ale jablka jako součást receptů, kde se pracuje s masem, to je pro nás téměř neprobádaná oblast, pomineme-li kyselé jablko v útrobách pečené kachny. Tam to ale zdaleka končit nemusí. Zvlášť s vepřovým masem totiž jablko dovede vykouzlit příjemnou harmonii.

Telecí játra s pečenými jablíčky a cibulí | foto: Profimedia.cz

VEPŘOVÉ MASO S PEČENÝMI JABLKY A ROZMARÝNEM

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + pečení 45-50 minut

* 600-800 g vepřové pečeně bez kosti nebo panenky * 4 lžíce olivového oleje * sůl a hrubě mletý barevný pepř * 2 snítky rozmarýnu * 1 cibule, pokrájená na klínky * 4 stroužky česneku, na plátky * 4 malá nebo 2 velká jablka * 1 lžíce cukru * šťáva z 1/2 citronu * 100-150 ml bílého vína * 1 malá červená chilli paprička, zbavená semínek a jemně usekaná, nemusí být

1. Vepřovou pečeni - váleček odblaníme, omyjeme a osušíme. Jablka oloupeme, nakrájíme na klínky a promícháme s citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme na klínky a česnek na plátky.

2. Připravenou pečeni osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran v pánvi na rozpáleném oleji, aby se maso zatáhlo. Maso přendáme do pekáčku, posypeme rozmarýnem a dáme péct do předehřáté trouby. Do pánve s výpekem vsypeme jablka, cibuli, česnek a chilli papričku a na mírnějším ohni krátce opečeme ze všech stran. Posypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.

3. Jablka zalijeme trochou vína, promícháme a vše přelijeme přes maso v pekáčku. Společně pečeme asi 30 minut, aby maso bylo propečené. Podle potřeby podlijeme vínem a pečeni přeléváme vypečenou šťávou. Hotovou pečeni necháme odležet, aby se šťávy a chutě rozležely, potom krájíme přes vlákno na plátky a podáváme například s rýží.

Tip
Použijete-li vepřovou panenku, doba pečení bude o něco kratší.
Jablka, cibuli a česnek můžete přidat za syrova k masu, péct společně a po vyjmutí masa teprve zasypat cukrem a nechat zkaramelizovat.

JABLKOVÝ SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU, PARMAZÁNEM A PAŽITKOU

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut

* 4 malé bulvy červené řepy * 4 velká nakyslejší jablka * šťáva z 1 citronu * svazek pažitky * 60 g parmazánu * několik listů hlávkového salátu * hrst dýňových semínek * sůl a mletý pepř * 4 lžíce olivového oleje

1. Červenou řepu omyjeme, vložíme do hrnce s vroucí vodou a uvaříme doměkka. Slijeme, zchladíme ve studené vodě, oloupeme, nakrájíme na plátky a promícháme s trochou soli, pepře a polovinou olivového oleje. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince, nakrájíme na malé nudličky a promícháme v míse s citronovou šťávou.

2. Listy salátu omyjeme a osušíme. Mísu vyložíme listy salátu, na salát rozložíme kolečka červené řepy, na ni navršíme jablka, zakapeme zbylým olivovým olejem, posypeme nasucho opraženými dýňovými semínky a nastrouhaným parmazánem a pažitkou.

Tip
Jablka můžeme posypat místo dýňovými semínky kapary.

VAJEČNÁ OMELETA S JABLKY A SLANINOU

Pro 4 osoby

Příprava: 5 minut + pečení 8-10 minut

* 12 vajec * 12 plátků anglické slaniny * 4 lžíce másla * 2 větší jablka * sůl a mletý pepř * cukr moučka na poprášení

1. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme asi na půlcentimetrové plátky. V nepřilnavé pánvi rozpustíme lžíci másla, vložíme plátky z poloviny jablek a na mírném ohni je opečeme po každé straně asi minutu.

2. Jablka přendáme na talíř a v pánvi opečeme tři plátky slaniny. Zalijeme třemi rozšlehanými vejci s trochou soli, několikrát promíchneme tuhnoucí vejce vidličkou od krajů ke středu a na ně naskládáme kolem dokola opečená jablka a omeletu dopečeme.

3. Pečeme, dokud vejce neztuhnou. Povrch jablek osolíme a vydatně opepříme a ihned podáváme. Můžeme ho ještě lehce poprášit cukrem.

Tip
Použijte prorostlou anglickou slaninu nebo i sušenou italskou či jinou slaninu či šunku.

TELECÍ JÁTRA S PEČENÝMI JABLÍČKY A CIBULÍ

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + pečení 10 minut

* 600 g telecích jater * 4 lžíce hladké mouky * 2-3 lžíce oleje * sůl a mletý pepř * 1 lžička kmínu * 2 velká pevná kyselejší jablka * 1 velká cibule * 1 lžíce másla

1. Telecí játra odblaníme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Okraje nařízneme špičkou nože, aby se játra při opékání nekroutila, a jemně je přes potravinovou fólii naklepeme. V misce promícháme hladkou mouku a kmín, játra opepříme a obalíme v hladké mouce s kmínem.

2. Jablka omyjeme a osušíme nebo oloupeme a vypichovačem na jablka vyjmeme jádřince. Jablka potom nakrájíme na půlcentimetrová kolečka a promícháme se lžící citronové šťávy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

3. V pánvi rozpálíme olej a játra zprudka opečeme z obou stran tak, aby uvnitř zůstala růžová, vyjmeme a uchováme pod alobalem. Do pánve přidáme lžíci oleje nebo másla, vsypeme cibuli a opékáme na mírnějším ohni, dokud nezměkne a nezezlátne.

4. V jiné pánvi na másle opečeme po obou stranách plátky jablíček, po každé straně asi 1 minutu. Upečená játra osolíme, obložíme opečenou cibulí a jablky a podáváme.

Tip
Do pánve po opékání jater a cibule přidejte lžíci másla a pár kapek worcestrové omáčky, podle chuti osolte a opepřete, prohřejte a šťávou přelijte jednotlivé porce.

TORTILLY S HOUBAMI, RUKOLOU A JABLKY

Pro 4 osoby

Příprava: 15-20 minut 

* 4 velké tortillové placky * 250 g žampionů * 2 lžíce olivového oleje * 250 g rukoly * velká hrst oříšků, usekaných (lískové nebo vlašské) * 2 limetky * sůl a hrubě drcený pepř * 250 ml krémovité kysané smetany * 4 pevnější navinulá jablka

1. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme houby a asi 5 minut opékáme na středním ohni, dokud se neodpaří všechna voda, kterou houby pustily. Ke konci vsypeme posekané oříšky a ještě krátce osmahneme.

2. Stáhneme z plamene, osolíme, opepříme a zakapeme limetkovou šťávou asi z 1/2 limetky. Rukolu omyjeme a osušíme. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a promícháme se šťávou z druhé poloviny limetky.

3. Tortillové placky prohřejeme asi 1 minutu z každé strany nasucho v pánvi, v troubě nebo pod grilem. Na každou placku rozložíme část lístků rukoly, trochu si necháme na ozdobu při podávání, rozdělíme žampionovou směs, část jablíček a kysané smetany. Placky zabalíme, šikmo překrojíme ostrým nožem a podáváme ozdobené zbylou rukolou, plátky jablek, kysanou smetanou a skrojky limetky.

Tip
Smetanu nahraďte řeckým jogurtem, žampiony můžete také krátce povařit, scedit a pak nechat chvíli marinovat v ochuceném oleji s limetkovou šťávou.

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.