Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dvě vzpomínky na Egypt. Uvařte si baba ganuš a tabouleh

aktualizováno 
Recepty z této orientální země jsou voňavé, zdravé i originální. Většina egyptských specialit navíc vyhovuje vegetariánům, protože už po tisíce let se v deltě Nilu daří hlavně zelenině, zatímco maso je drahé. Uvařte si podle návodu některou z místních dobrot.

Baba ganuš | foto: Profimedia.cz

Baba ganuš

Příprava: 15 minut  
Pečení: 15 minut

• 2 střední lilky 
• 1–2 stroužky česneku 
• sůl 
• 3–4 lžíce tahini – sezamové pasty
• 2–3 lžíce citronové šťávy 

Čtěte v pondělí

Vyzkoušejte egyptskou kuchyni

Další recepty, třeba na citronový kuskus nebo sladké kuličky s medem a ořechy, najdete v příloze MF DNES OnaDnes.

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem, nebo alobalem. Lilky ponecháme vcelku, propícháme je vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20–30 minut. Lilky by měly ztratit původní tvar a slupka by měla být opečená.

2. Lilky vyjmeme z trouby, necháme krátce zchladnout, podélně je rozpůlíme, lžící vyškrábneme dužinu na síto a necháme okapat od přebytečné tekutiny.

3. Česnek oloupeme a utřeme s trochou soli.

4. Okapanou dužinu rozmixujeme dohladka, přimixujeme utřený česnek, tahini a citronovou šťávu a znovu rozmixujeme.

5. Podáváme jako dip, nebo s opečenými kousky pita chleba.

Tabouleh

Příprava: 30 minut  
Porce pro 4 osoby

Tabouleh

• 1/2 hrnku bulguru 
• 6 středně velkých rajčat 
• 1 červená cibule nebo 4  jarní cibulky 
• 2 citrony 
• 2 velké svazky plocholisté petrželové natě 
• 3 snítky máty 
• 6 lžic olivového oleje 
• sůl 
• pepř 
• mletý římský kmín

Postup:

1. Bulgur propláchneme a připravíme podle návodu na obalu. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, vymáčkneme semínka a nadrobno nakrájíme. Cibuli očistíme a najemno nasekáme.

2. Z citronu vymačkáme šťávu. Petržel a mátu otrháme ze stonků a najemno je nasekáme.

3. Do mísy dáme bulgur, rajčata, cibuli nebo cibulku, přidáme asi 6 lžic citronové šťávy a stejný počet lžic oleje.

4. Směs dochutíme solí, pepřem a římským kmínem.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Zmírnit bolesti při menstruaci umí heřmánek, teplo i endorfiny

Asi to znáte. Bolest v podbřišku přichází obvykle v prvních dnech cyklu a může se zdržet pár hodin nebo i pár dnů. Každopádně nám běžný život moc neulehčí....  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat....  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.