Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dvě vzpomínky na Egypt. Uvařte si baba ganuš a tabouleh

aktualizováno 
Recepty z této orientální země jsou voňavé, zdravé i originální. Většina egyptských specialit navíc vyhovuje vegetariánům, protože už po tisíce let se v deltě Nilu daří hlavně zelenině, zatímco maso je drahé. Uvařte si podle návodu některou z místních dobrot.

Baba ganuš | foto: Profimedia.cz

Baba ganuš

Příprava: 15 minut  
Pečení: 15 minut

• 2 střední lilky 
• 1–2 stroužky česneku 
• sůl 
• 3–4 lžíce tahini – sezamové pasty
• 2–3 lžíce citronové šťávy 

Čtěte v pondělí

Vyzkoušejte egyptskou kuchyni

Další recepty, třeba na citronový kuskus nebo sladké kuličky s medem a ořechy, najdete v příloze MF DNES OnaDnes.

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem, nebo alobalem. Lilky ponecháme vcelku, propícháme je vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20–30 minut. Lilky by měly ztratit původní tvar a slupka by měla být opečená.

2. Lilky vyjmeme z trouby, necháme krátce zchladnout, podélně je rozpůlíme, lžící vyškrábneme dužinu na síto a necháme okapat od přebytečné tekutiny.

3. Česnek oloupeme a utřeme s trochou soli.

4. Okapanou dužinu rozmixujeme dohladka, přimixujeme utřený česnek, tahini a citronovou šťávu a znovu rozmixujeme.

5. Podáváme jako dip, nebo s opečenými kousky pita chleba.

Tabouleh

Příprava: 30 minut  
Porce pro 4 osoby

Tabouleh

• 1/2 hrnku bulguru 
• 6 středně velkých rajčat 
• 1 červená cibule nebo 4  jarní cibulky 
• 2 citrony 
• 2 velké svazky plocholisté petrželové natě 
• 3 snítky máty 
• 6 lžic olivového oleje 
• sůl 
• pepř 
• mletý římský kmín

Postup:

1. Bulgur propláchneme a připravíme podle návodu na obalu. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, vymáčkneme semínka a nadrobno nakrájíme. Cibuli očistíme a najemno nasekáme.

2. Z citronu vymačkáme šťávu. Petržel a mátu otrháme ze stonků a najemno je nasekáme.

3. Do mísy dáme bulgur, rajčata, cibuli nebo cibulku, přidáme asi 6 lžic citronové šťávy a stejný počet lžic oleje.

4. Směs dochutíme solí, pepřem a římským kmínem.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.