Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dvě vzpomínky na Egypt. Uvařte si baba ganuš a tabouleh

aktualizováno 
Recepty z této orientální země jsou voňavé, zdravé i originální. Většina egyptských specialit navíc vyhovuje vegetariánům, protože už po tisíce let se v deltě Nilu daří hlavně zelenině, zatímco maso je drahé. Uvařte si podle návodu některou z místních dobrot.

Baba ganuš | foto: Profimedia.cz

Baba ganuš

Příprava: 15 minut  
Pečení: 15 minut

• 2 střední lilky 
• 1–2 stroužky česneku 
• sůl 
• 3–4 lžíce tahini – sezamové pasty
• 2–3 lžíce citronové šťávy 

Čtěte v pondělí

Vyzkoušejte egyptskou kuchyni

Další recepty, třeba na citronový kuskus nebo sladké kuličky s medem a ořechy, najdete v příloze MF DNES OnaDnes.

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem, nebo alobalem. Lilky ponecháme vcelku, propícháme je vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20–30 minut. Lilky by měly ztratit původní tvar a slupka by měla být opečená.

2. Lilky vyjmeme z trouby, necháme krátce zchladnout, podélně je rozpůlíme, lžící vyškrábneme dužinu na síto a necháme okapat od přebytečné tekutiny.

3. Česnek oloupeme a utřeme s trochou soli.

4. Okapanou dužinu rozmixujeme dohladka, přimixujeme utřený česnek, tahini a citronovou šťávu a znovu rozmixujeme.

5. Podáváme jako dip, nebo s opečenými kousky pita chleba.

Tabouleh

Příprava: 30 minut  
Porce pro 4 osoby

Tabouleh

• 1/2 hrnku bulguru 
• 6 středně velkých rajčat 
• 1 červená cibule nebo 4  jarní cibulky 
• 2 citrony 
• 2 velké svazky plocholisté petrželové natě 
• 3 snítky máty 
• 6 lžic olivového oleje 
• sůl 
• pepř 
• mletý římský kmín

Postup:

1. Bulgur propláchneme a připravíme podle návodu na obalu. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, vymáčkneme semínka a nadrobno nakrájíme. Cibuli očistíme a najemno nasekáme.

2. Z citronu vymačkáme šťávu. Petržel a mátu otrháme ze stonků a najemno je nasekáme.

3. Do mísy dáme bulgur, rajčata, cibuli nebo cibulku, přidáme asi 6 lžic citronové šťávy a stejný počet lžic oleje.

4. Směs dochutíme solí, pepřem a římským kmínem.

Autor:




Nejčtenější

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí...
OBRAZEM: Lepší než módní přehlídka. 30 nejvýraznějších modelů z Cannes

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí velkou událostí, na které hvězdy vytahují módní trumfy. Možná dokonce ty...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. května,...  celý článek

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Další z rubriky

Chřestová sezona je tady!
Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji...  celý článek

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k...  celý článek

Vanilkové muffiny s rebarborou
Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.