Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pochutnejte si na červené řepě v lívancích, kroketách i burgeru

  2:58aktualizováno  2:58
Červenou řepu si mnohý z nás vybaví jen jako kyselý salát ze školní jídelny, který, když na něco ukápl, už nikdy nezmizel. Zkušený labužník si ale zamne ruce, protože má před sebou nekonečně možností, jak červenou bulvu zpracovat ve prospěch chuti i zdraví svých strávníků.

Lívance z červené řepy | foto: Profimedia.cz

Lívance z červené řepy

Příprava 30 minut, odležení 30 minut, smažení 30 minut

Chutná a zdravá

Červená řepa se dá konzumovat grilovaná, vařená, pečená i syrová nastrouhaná v salátech.  Listy řepy jsou také jedlé - mají chuť a strukturu podobnou špenátu. 

Mezi její hlavní léčivé účinky patří podpora imunitního systému, regenerace organismu, má pozitivní vliv na těhotenství a kardiovaskulární systém. Není vhodná pro diabetiky a pro lidi s močovými kameny.

Až budete řepu vybírat v obchodě, vyhněte se kusům s ovadlými listy nebo vrásčitým povrchem.

  • 2-3 malé vařené nebo pečené řepy
  • 1,5-2 hrnky mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 1 vanilkový cukr
  • 2-3 lžíce přírodního cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru
  • olej
  • kompot, marmeláda, med nebo javorový sirup k podávání

1. Oloupané řepy nadrobno pokrájíme a rozmixujeme s částí mléka.
2. Mouky prosijeme do mísy a promícháme s práškem do pečiva a špetkou soli, přidáme vanilkový a přírodní cukr.
3. Pyré z řepy promícháme s většinou zbylého mléka, přimícháme rozpuštěné máslo, vejce a suché přísady.
4. Těsto zamícháme podobně jako muffiny, vařečkou nebo lžící, drobné žmolky mouky nevadí. Z našlehaného a přemíchaného těsta by nebyly lívance nadýchané, ale gumové.
5. Připravené těsto necháme odležet půl hodiny při pokojové teplotě. Smetanu ušleháme s cukrem dotuha.
6. Na pánvi potřené olejem smažíme postupně větší lívance, ještě teplé je servírujeme s kompotem a šlehačkou, případně s medem, javorovým sirupem a zakysanou smetanou.

NÁŠ TIP: Do těsta můžete přidat i lžíci až dvě kakaového prášku.

Salát z červené řepy

Příprava 10 minut, vaření 60 minut, chlazení 4 hodiny
Porce pro 4 osoby:

Salát z červené řepy s hruškou
  • 3-4 malé červené řepy o velikosti pěsti
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velké sladkokyselé jablko nebo hruška
  • olivový olej
  • balsamikový ocet
  • sůl
  • zakysaná smetana nebo bílý smetanový jogurt

1. Řepy očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a povaříme je ve vodě doměkka, asi 50-60 minut podle velikosti řep.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme.
3. Vychladlé řepy oloupeme, nakrájíme na kostičky. Z omytého jablka vykrojíme jádřinec, oloupeme je a nakrájíme na kostičky.
4. V míse smícháme řepu s jablkem a česnekem, zakápneme trochou oleje, dochutíme balsamikovým octem a solí.
5. Salát dáme vychladit alespoň 4 hodiny. Vychlazený podáváme se smetanou a čerstvým chlebem.

NÁŠ TIP: Pokud pečete cokoli v troubě, řepu si s tím předpečte, zabalte bulvy do alobalu a nechte je péct na mřížce asi 90-120 minut.

Hamburger se slaninou, špenátem a červenou řepou

Příprava 20 minut, chlazení 1 hodina, vaření 30 minut
Porce pro 4 osoby:

Hamburger s červenou řepou
  • 600 g hovězího mletého masa
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce worcesteru
  • olej
  • 4 hrsti čerstvého baby špenátu
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce kečupu
  • 1/2 lžičky chilli omáčky
  • 1 sklenice naložené červené řepy - plátky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1-2 lžíce medu
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 4 hamburgrové housky
  • 4 plátky anglické slaniny

1. V míse promícháme mleté maso se solí, pepřem a s worcesterem, přimícháme lžíci vody a dobře prohněteme.
2. Hmotu rozdělíme na čtyři díly a vytvarujeme placky, které potřeme trochou oleje, položíme je na sebe, proložené kousky pečicího papíru nebo potravinové fólie, a necháme je hodinu odležet v chladu.
3. Špenát omyjeme, osušíme a odstřihneme stonky. V misce promícháme majonézu, kečup a chilli omáčku.
4. Řepu slijeme, plátky přepůlíme. V pánvi nebo menším hrnci zahřejeme cukr, med a ocet, přidáme řepu, podlijeme 2 lžícemi vody a na mírném plameni mícháme, dokud tekutina nezhoustne, asi patnáct minut.
5. Burgery vyjmeme z chladničky. Na grilovací pánvi opečeme nasucho řeznou stranou dolů hamburgrové housky, pak přepůlené plátky slaniny dokřupava a odložíme je na talíř vyložený papírovými ubrousky.
6. Pánev vytřeme ubrouskem a opečeme na něm burgry z obou stran. Spodní část housek potřeme směsí majonézy a kečupu, ozdobíme burgrem, špenátem, řepou a slaninou a přiklopíme vrškem housky.

NÁŠ TIP: Australané zdobí burgry plátky nakládané řepy, opečenými plátky cibule a sázeným vejcem.

Krokety z červené řepy

Příprava 20 minut, vaření 20 minut, chlazení 2 hodiny, smažení 20 minut
Na 12  kroket: 

Krokety s červenou řepou
  • 2 červené řepy o velikosti pěsti, uvařené nebo upečené
  • 4 -5 lístků šalvěje
  • 1 lžíce másla
  • 250 g kulatozrnné rýže na rizoto
  • 50 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 50 g ricotty
  • 5 lžic strouhanky + na obalení
  • sůl
  • pepř
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • hladká mouka
  • olej na smažení

Další recepty

Ověřené recepty z červené řepy i s jejich hodnocením najdete na webu Labužník.cz

1.Červenou řepu oloupeme a nadrobno pokrájíme nebo nahrubo nastrouháme. Šalvěj nadrobno nasekáme.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme na něm rýži, přidáme řepu, šalvěj a postupně přiléváme za stálého míchání vývar.
3. Rizoto s řepou povaříme doměkka, vmícháme parmazán, ricottu a strouhanku, dochutíme solí a pepřem.
4. Uvařené rizoto rozetřeme ve vyšší vrstvě na talíř a necháme zchladnout, pak odložíme vychladit do ledničky.
5. V misce rozšleháme vejce s mlékem a osolíme.
6. Ztuhlé rizoto rozdělíme na 12 dílů, ze kterých vytvarujeme kuličky, ty obalíme v trojobalu.
7. Krokety postupně smažíme v rozehřátém oleji asi tři minuty dozlatova, hotové necháme okapat na papírových ubrouscích.

NÁŠ TIP: Použijte rýži arborio nebo carnaroli, dobře vstřebávají tekutinu, ve které se vaří. Řepu loupejte v gumových rukavicích, použijte je i při tvarování koulí.

Gratinovaná červená řepa

Příprava 20 minut, pečení 45 minut
Porce pro 2 osoby: 

Gratinovaná červená řepa
  • 1 lžička másla
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g předvařené červené řepy
  • 250 ml smetany na vaření
  • 50 ml mléka
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř

1. Troubu předehřejeme na 140 °C, zapékací misku vymažeme máslem. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. V gumových rukavicích řepu nakrájíme na plátky.
3. V misce prošleháme smetanu, mléko, hořčici, česnek, přidáme sůl a pepř.
4. Směs promícháme s plátky řepy a přesuneme do zapékací mísy. Mísu přetáhneme alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 45 minut.
5. Ke konci pečení sejmeme alobal a necháme posledních 10 minut dopéct odkryté.

NÁŠ TIP: Použijte čerstvou řepu, oloupanou ji nakrájejte na tenké plátky. Namísto česneku promíchejte se šlehačkou a lžící čerstvě nastrouhaného křenu.

Autoři:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.