Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si koláčky s lesním ovocem a další dobroty z celozrnné mouky

  0:55aktualizováno  0:55
Naši předkové věděli, proč jedí "vdolky z bílé mouky jenom jednou za týden". Jednak byla bílá mouka drahá, a také po ní rostlo břicho a zadek, který se při práci na poli dost nehodil. My se hýbeme mnohem méně, přesto jíme bílou mouku skoro denně. Napravte to s následujícími chutnými recepty.

Koláčky s lesním ovocem | foto: archiv redakce

Koláčky s lesním ovocem

Jakou mouku?

  • Pšeničná - hodí se pro domácí pečení sladkých i slaných pochutin.
  • Špaldová - pro vaření či pečení. Oproti pšeničné má jemně oříškovou chuť.
  • Žitná - používá se k pečení chleba a medových perníčků.
  • Ječná - není vhodná pro klasické pekařské účely, ale přidává se do základů těst, zvyšuje jejich vláčnost a trvanlivost.
  • Pohanková - bez lepku. Lze z ní připravit palačinky nebo sladké sušenky, hodí se k zahuštění polévek a omáček.

Příprava 30 minut, odležení 1 hodina
Pečení 25 minut 
Na 4 koláčky:

  • 160 g hnědého přírodního cukru
  • 2 velká vejce
  • 400 g hladké celozrnné mouky
  • sůl
  • 280 g chlazeného másla
  • 2 stonky rebarbory
  • 5 lžic cukru krupice
  • 300 g směsi lesního ovoce
  • 4 lžíce jemně strouhaných mandlí
  • moučkový cukr


1. Z cukru oddělíme čtyři lžíce na posypání koláčů. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky rozšleháme vidličkou.
2. Do mísy prosejeme mouku a promícháme s trochou soli. Přidáme pokrájené chladné máslo a uděláme drobenku. Přidáme zbylý přírodní cukr, žloutky, dvě lžíce studené vody a zpracujeme na tužší těsto. Pokud se těsto drobí, přidáme trochu studené vody. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu odležet v chladu.
3. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé špalíky. V rendlíku ji zalijeme vodou, přidáme cukr a podusíme do poloměkka. Rebarboru scedíme a necháme okapat, vyvařenou sladkou šťávu uchováme.
4. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na čtyři díly, vyválíme placky a přeneseme na plech.
5. Střed placek posypeme mletými mandlemi, strany těsta přihneme do středu a naplníme směsí podušené rebarbory a lesního ovoce, zakápneme vyvařenou sladkou šťávou z rebarbory.
6. Strany těsta přihrneme do středu, potřeme rozšlehanými bílky, posypeme přírodním cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut. Upečené posypeme moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Náplň koláčů můžete obměňovat - využijte čerstvé sezonní ovoce nebo zavařené švestky okořeněné skořicí a rumem.

Chléb se sušenými rajčaty a mozzarellou

Příprava 20 minut, kynutí 30 minut, pečení 60 minut
Na jeden chléb: 

Chléb se sušenými rajčaty a mozzarellou
  • 170 g másla
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 250 g hladké celozrnné mouky
  • špetka soli
  • 1 balíček sušeného droždí
  • strouhanka nebo hrubá mouka na vysypaní
  • 200 g pevnější mozzarelly na strouhání
  • 6-8 sušených rajčat naložených v oleji
  • 4 velká vejce
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • kmín


1. Z másla oddělíme lžíci a vymažeme jím formu na chlebíček, zbylé máslo rozpustíme a mléko zahřejeme. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji s droždím a trochou soli. Vymazanou formu vysypeme strouhankou.
2. Mozzarellu nakrájíme na menší hranolky nebo kostičky, rajčata pokrájíme na silnější proužky.
3. V misce prošleháme metlou vejce s hořčicí a vlažným mlékem, přelijeme do mísy s moukou a přidáme zchladlé rozpuštěné máslo. Zaděláme na řidší těsto a necháme je půl hodiny odpočinout.
4. Troubu předehřejeme na 160 °C. Do těsta vmícháme pokrájený sýr a rajčata, těsto přendáme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Dvě lžičky soli rozmícháme se třemi lžícemi horké vody.
5. Po půlhodině pečení potřeme povrch chleba mašlovačkou rozpuštěnou solí, posypeme kmínem a pečeme dalších 30 minut. Ke konci pečení zakryjeme formu kouskem alobalu, aby se vršek chlebíčku nepřipaloval.

NÁŠ TIP: Do těsta zpracujte zbylé maso z pečeného kuřete nebo zbytek šunky. Dochuťte prolisovaným česnekem, bylinkami.

Zapečená špalda se špenátem

Namáčení 3 dny, příprava 20 minut, vaření a pečení 90 minut 
Porce pro 4 osoby:

Zapečená špalda se špenátem
  • 350 g špaldových zrn
  • sůl
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 1 větší cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3-4 velká vejce
  • pepř
  • 1 lžíce másla
  • strouhanka na vysypání
  • 2 lžíce oleje
  • muškátový oříšek


1. Špaldu propláchneme, zalijeme vodou a necháme tři dny bobtnat, každý den propláchneme a zalijeme čerstvou vodou.
2. Namočenou špaldu slijeme, vsypeme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou, osolíme a povaříme na mírném plameni doměkka.
3. Špenát necháme rozmrazit, vymačkáme z něj vodu a pokrájíme ho. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Vejce rozšleháme s trochou soli a pepře.
4. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou.
5. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme špenát, česnek, sůl, špetku mletého muškátového oříšku, společně opečeme, podlijeme trochou vody a krátce podusíme.
6. Slitou špaldu smícháme se špenátem, prošlehanými vejci a přendáme do zapékací mísy. Zapékáme asi 25 minut.

NÁŠ TIP: Pokud nechcete namáčet špaldová zrna, použijte špaldu už upravenou, kupte špaldové kroupy - kernotto. Kroupy stačí jen vyprat, zalít vodou a povařit doměkka.

Další stovky skvělých receptů

Na novém webu z rodiny iDNES.cz - Labužník.cz - najdete stovky dalších receptů čtenářů, tipy odborníků i fígle babiček - více zde

Autoři:






Nejčtenější

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Barevné líčení
Barevné líčení

Barevné líčení krásně rozjasní celý obličej a zvýrazní vaše oči. Nemusíte použít zrovna ty nejdivočejší barvy, vyzkoušejte si prvně světlejší odstíny a postupně... celý článek

Ovesné košíčky plněné jogurtem
Ovesné košíčky plněné jogurtem

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.