Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si koláčky s lesním ovocem a další dobroty z celozrnné mouky

  0:55aktualizováno  0:55
Naši předkové věděli, proč jedí "vdolky z bílé mouky jenom jednou za týden". Jednak byla bílá mouka drahá, a také po ní rostlo břicho a zadek, který se při práci na poli dost nehodil. My se hýbeme mnohem méně, přesto jíme bílou mouku skoro denně. Napravte to s následujícími chutnými recepty.

Koláčky s lesním ovocem | foto: archiv redakce

Koláčky s lesním ovocem

Jakou mouku?

  • Pšeničná - hodí se pro domácí pečení sladkých i slaných pochutin.
  • Špaldová - pro vaření či pečení. Oproti pšeničné má jemně oříškovou chuť.
  • Žitná - používá se k pečení chleba a medových perníčků.
  • Ječná - není vhodná pro klasické pekařské účely, ale přidává se do základů těst, zvyšuje jejich vláčnost a trvanlivost.
  • Pohanková - bez lepku. Lze z ní připravit palačinky nebo sladké sušenky, hodí se k zahuštění polévek a omáček.

Příprava 30 minut, odležení 1 hodina
Pečení 25 minut 
Na 4 koláčky:

  • 160 g hnědého přírodního cukru
  • 2 velká vejce
  • 400 g hladké celozrnné mouky
  • sůl
  • 280 g chlazeného másla
  • 2 stonky rebarbory
  • 5 lžic cukru krupice
  • 300 g směsi lesního ovoce
  • 4 lžíce jemně strouhaných mandlí
  • moučkový cukr


1. Z cukru oddělíme čtyři lžíce na posypání koláčů. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky rozšleháme vidličkou.
2. Do mísy prosejeme mouku a promícháme s trochou soli. Přidáme pokrájené chladné máslo a uděláme drobenku. Přidáme zbylý přírodní cukr, žloutky, dvě lžíce studené vody a zpracujeme na tužší těsto. Pokud se těsto drobí, přidáme trochu studené vody. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu odležet v chladu.
3. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé špalíky. V rendlíku ji zalijeme vodou, přidáme cukr a podusíme do poloměkka. Rebarboru scedíme a necháme okapat, vyvařenou sladkou šťávu uchováme.
4. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na čtyři díly, vyválíme placky a přeneseme na plech.
5. Střed placek posypeme mletými mandlemi, strany těsta přihneme do středu a naplníme směsí podušené rebarbory a lesního ovoce, zakápneme vyvařenou sladkou šťávou z rebarbory.
6. Strany těsta přihrneme do středu, potřeme rozšlehanými bílky, posypeme přírodním cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut. Upečené posypeme moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Náplň koláčů můžete obměňovat - využijte čerstvé sezonní ovoce nebo zavařené švestky okořeněné skořicí a rumem.

Chléb se sušenými rajčaty a mozzarellou

Příprava 20 minut, kynutí 30 minut, pečení 60 minut
Na jeden chléb: 

Chléb se sušenými rajčaty a mozzarellou
  • 170 g másla
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 250 g hladké celozrnné mouky
  • špetka soli
  • 1 balíček sušeného droždí
  • strouhanka nebo hrubá mouka na vysypaní
  • 200 g pevnější mozzarelly na strouhání
  • 6-8 sušených rajčat naložených v oleji
  • 4 velká vejce
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • kmín


1. Z másla oddělíme lžíci a vymažeme jím formu na chlebíček, zbylé máslo rozpustíme a mléko zahřejeme. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji s droždím a trochou soli. Vymazanou formu vysypeme strouhankou.
2. Mozzarellu nakrájíme na menší hranolky nebo kostičky, rajčata pokrájíme na silnější proužky.
3. V misce prošleháme metlou vejce s hořčicí a vlažným mlékem, přelijeme do mísy s moukou a přidáme zchladlé rozpuštěné máslo. Zaděláme na řidší těsto a necháme je půl hodiny odpočinout.
4. Troubu předehřejeme na 160 °C. Do těsta vmícháme pokrájený sýr a rajčata, těsto přendáme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Dvě lžičky soli rozmícháme se třemi lžícemi horké vody.
5. Po půlhodině pečení potřeme povrch chleba mašlovačkou rozpuštěnou solí, posypeme kmínem a pečeme dalších 30 minut. Ke konci pečení zakryjeme formu kouskem alobalu, aby se vršek chlebíčku nepřipaloval.

NÁŠ TIP: Do těsta zpracujte zbylé maso z pečeného kuřete nebo zbytek šunky. Dochuťte prolisovaným česnekem, bylinkami.

Zapečená špalda se špenátem

Namáčení 3 dny, příprava 20 minut, vaření a pečení 90 minut 
Porce pro 4 osoby:

Zapečená špalda se špenátem
  • 350 g špaldových zrn
  • sůl
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 1 větší cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3-4 velká vejce
  • pepř
  • 1 lžíce másla
  • strouhanka na vysypání
  • 2 lžíce oleje
  • muškátový oříšek


1. Špaldu propláchneme, zalijeme vodou a necháme tři dny bobtnat, každý den propláchneme a zalijeme čerstvou vodou.
2. Namočenou špaldu slijeme, vsypeme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou, osolíme a povaříme na mírném plameni doměkka.
3. Špenát necháme rozmrazit, vymačkáme z něj vodu a pokrájíme ho. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Vejce rozšleháme s trochou soli a pepře.
4. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou.
5. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme špenát, česnek, sůl, špetku mletého muškátového oříšku, společně opečeme, podlijeme trochou vody a krátce podusíme.
6. Slitou špaldu smícháme se špenátem, prošlehanými vejci a přendáme do zapékací mísy. Zapékáme asi 25 minut.

NÁŠ TIP: Pokud nechcete namáčet špaldová zrna, použijte špaldu už upravenou, kupte špaldové kroupy - kernotto. Kroupy stačí jen vyprat, zalít vodou a povařit doměkka.

Další stovky skvělých receptů

Na novém webu z rodiny iDNES.cz - Labužník.cz - najdete stovky dalších receptů čtenářů, tipy odborníků i fígle babiček - více zde

Autoři:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.