Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nerozlučná dvojka brokolice a sýr. Kuličky s parmezánem i quiche

  0:46aktualizováno  0:46
S brokolicí vám nuda v kuchyni rozhodně nehrozí. Vyzkoušejte následující skvělé recepty kombinující brokolici s parmezánem, čedarem i plísňovým sýrem.

Brokolicový quiche s plísňovým sýrem podle blogerky Šůši | foto: Papei Delikatesy

Brokolicovo-parmezánové kuličky

Podle foodblogerky Michaely Šupákové pro blog.kitchenaid.cz

Ingredience (na cca 16 kuliček):

Brokolicovo-parmezánové kuličky podle foodblogerky Michaely Šupákové
  • 1 menší brokolice
  • 1⁄2 hrnku rozmixovaných mandlí
  • 1⁄2 hrnku strouhaného parmezánu
  • 2 vejce
  • 2 stroužky rozmačkaného česneku
  • sůl, mletý černý pepř
  • olivový olej

Postup:

Brokolici očistěte a rozeberte na růžičky. Ty potom vložte do mixéru a důkladně rozmixujte. Rozmixovanou brokolici dejte do mísy a přidejte všechny ostatní ingredience, kromě olivového oleje. Vše pořádně promíchejte, aby se suroviny spojily.

Na plech rozložte pečící papír a potřete ho troškou olivového oleje. Ze směsi potom tvořte pomocí rukou kuličky a rozložte je vedle sebe na plech. Kuličky pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 20 – 25 minut. Podávat můžete díky osobité chuti samostatně, nebo třeba s jogurtovým dipem.

Zapečená brokolice se sladkými bramborami a sýrem čedar

Podle receptu Tomáše Vobořila, majitele restaurace Podolka

Ingredience:

Zapečená brokolice se sladkými bramborami podle Tomáše Vobořila z restaurace...
  • 500 g brokolice
  • 500 g sladkých očištěných brambor očištěné (batáty)
  • 300 g brambor
  • 150 g cibule
  • 150 g sýru čedar
  • 50 g másla
  • 400 ml smetany 33%
  • 3 žloutky
  • jarní cibulka
  • čerstvý tymián
  • česnek
  • pražené kusy kešu
  • sůl, pepř

Postup:

Na rozpuštěné máslo vložte najemno nakrájenou cibuli. Chvilku opečte. Následně přidejte čerstvý tymián a lehce opečte. Přidejte brambory a cca 5 minut opékejte. Následně přidejte česnek a batáty a zalijte smetanou. Osolte a opepřete. Brambory ve smetaně zhruba 5 minut povařte. Nechte vychladnout na teplotu minimálně 80°C (směs vás při vložení prstu nebude pálit).

Na plotnu dejte hrnec s neosolenou vodou. Přiveďte k varu. Do vroucí vody vhoďte očištěnou a rozkrájenou brokolici, plamen stáhněte a brokolici nechte cca 5 minut povolit. Následně ji slijte přes cedník do dřezu a okamžitě zchlaďte studenou vodou. Docílíte tím, že brokolice nezešedne.

Do bramborové směsi vložte brokolici, kešu, vaječné žloutky a sýr čedar promíchejte. Směs vložte do zapékacích misek. Vložte do horkovzdušné trouby při teplotě 180°C pečte cca 30 minut. Po vyndání z trouby můžete směs posypat jarní cibulkou.

Quiche se sýrem Bleu d ́Auvergne a brokolicí

podle receptu foodblogerky Šůši pro Papei Delikatesy

Ingredience:

Brokolicový quiche s plísňovým sýrem podle blogerky Šůši
  • listové těsto
  • 1 menší brokolice
  • 200 g sýru Bleu d ́Auvergne
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • sůl, pepř

Postup:

Brokolici rozeberte na růžičky a krátce ji spařte horkou vodou. Listovým těstem vyložte koláčovou formu a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Na těsto rozprostřete brokolici a sýr. Vše zalijte rozšlehanými vejci s mlékem. Ochuťte solí, pepřem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.

Tip blogerky Šůši: Bleu d’Auvergne je napodobeninou věhlasného sýra Roquefort (sýr z ovčího mléka), ovšem z kravského mléka. Sýr má velmi hutné a smetanové těsto světle žluté barvy, které je místy poseté otvory a zelenomodrými žilkami.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Páteční magazín Rodina MF DNES vychází 25. srpna 2017
Teď se najím a mám tři kila nahoře, shodují se sestry Bendovy

Dřív se praly, dnes si sestry Bendovy denně volají. Kromě dětí řeší i kilogramy navíc a cvičení, prozradily v rozhovoru pro Rodinu DNES.   celý článek

ilustrační snímek
Infantilizace: když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

Možná jste si toho trendu už stihli všimnout. Mladí lidé se dnes do stárnutí nijak neženou a i po překročení třicítky si potrpí na hraní a „dětskou“ zábavu....  celý článek

Vlasta (44), Mikoláš (40) a syn Vlasty Jirka (12) žijí v Jirkově.
Vlasta je jen další dítě, nechal se slyšet otec z Výměny manželek

Vlasta (44) pracuje v zásilkové službě, zatímco její o čtyři roky mladší partner Mikoláš je v domácnosti. Vaření a uklízení je jeho parketa a Vlastě se jen...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.