Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany
Ingredience:
- 1 rybí filé (200 g na porci) – treska obecná
- sůl
- pepř
- 8 mušlí slávky jedlé
- 25 g másla
- 1 šalotka
- kousek pórku
- snítka tymiánu
- 1 bobkový list
- kousek řapíku
- petrželovou nať
- 1 lžíce husté zakysané smetany
- 2 lžíce šťávy ze slávek
- šťávu z půlky citronu
- 1 žloutek
Postup:
- Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci.
- Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni - asi 5 minut - pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a masíčko vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.
- Zakysanou smetanu, šťávu z citronu a žloutek dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.
- Omáčkou přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)
Malinové souflé (nákyp)
Ingredience na cca 8 porcí:
- 150 ml mléka
- 100 ml smetany
- 4 žloutky (100 g)
- 50g cukru
- 15 g mouky
- 10 g škrobu
- rozmixovaný banán
- šťáva a kůra z 1⁄2 citronu
- 4 bílky (120 g)
- 50 g cukru
- maliny na ozdobení
Postup:
- Smetanu s mlékem svaříme v rendlíku a přidáme do mísy k rozšlehané směsi ze 4 žloutků (100 g), 50 g cukru, 15 g mouky a 10 g škrob.
- Tekutinu vrátíme zpět do rendlíku a vaříme cca 5 minut. Necháme vychladit a smícháme s rozmixovaným banánem a šťávou a kůrou z 1⁄2 citronu. Krém můžeme hned zpracovat, nebo ho uložit až na 3 dny do lednice.
- Poté ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků (120 g) a 50 g cukru. Vmícháme ho ke žloutkovému krému.
- Formičky nebo šálky vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dáme do lednice vychladit. Poté plníme. Vyboucháme bubliny, horní okraj zarovnáme nožem a vkládáme do dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Po uzavření trouby snižujeme teplotu na 190 °C, pečeme cca 10 – 12 minut.
- Servírujeme s malinami ihned po vytažení z trouby a pocukrujeme.
Káva Affogato
Ingredience:
- 1 l vanilkové zmrzliny
- 150 g rozinek nebo brusinek
- 100 ml rumu
- silné espresso (dle počtu osob)
Postup:
- Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku.
- Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.