Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ryba s mušlemi, malinové souflé a káva se zmrzlinou. Tak chutná dovolená

  0:04aktualizováno  0:04
Ať už pro vás dovolená znamená bezstarostné válení anebo naopak dobrodružné objevování nepoznaného, skvěle ji doplní správný kulinářský zážitek. Vyzkoušejte následující letní recepty Michala Nikodéma z kulinárního studia Ola Kala a nechte na sebe dýchnout letní pohodu.

Soufflé s malinami a banány | foto: Bílé Plus

Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany

Ingredience:

Treska s omáčkou ze zakysané smetany a slávek a opečenými petrželovými...
  • 1 rybí filé (200 g na porci) – treska obecná
  • sůl
  • pepř
  • 8 mušlí slávky jedlé
  • 25 g másla
  • 1 šalotka
  • kousek pórku
  • snítka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • kousek řapíku
  • petrželovou nať
  • 1 lžíce husté zakysané smetany
  • 2 lžíce šťávy ze slávek
  • šťávu z půlky citronu
  • 1 žloutek

Fotogalerie

Suroviny pro přípravu ryby v páře
Rybu uvařte v páře ozdobenou kořenovou zeleninou
Slávky vařte s boquetem garni
Petrželové brambory

Postup:

  1. Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci.
  2. Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni - asi 5 minut - pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a masíčko vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.
  3. Zakysanou smetanu, šťávu z citronu a žloutek dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.
  4. Omáčkou přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)

Malinové souflé (nákyp)

Ingredience na cca 8 porcí:

Soufflé s malinami a banány
  • 150 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 4 žloutky (100 g)
  • 50g cukru
  • 15 g mouky
  • 10 g škrobu
  • rozmixovaný banán
  • šťáva a kůra z 1⁄2 citronu
  • 4 bílky (120 g)
  • 50 g cukru
  • maliny na ozdobení

Fotogalerie

Příprava těsta na souflé
Souflé nakonec posypte moučkovým cukrem
Soufflé s malinami a banány
Soufflé s malinami a banány

Postup:

  1. Smetanu s mlékem svaříme v rendlíku a přidáme do mísy k rozšlehané směsi ze 4 žloutků (100 g), 50 g cukru, 15 g mouky a 10 g škrob.
  2. Tekutinu vrátíme zpět do rendlíku a vaříme cca 5 minut. Necháme vychladit a smícháme s rozmixovaným banánem a šťávou a kůrou z 1⁄2 citronu. Krém můžeme hned zpracovat, nebo ho uložit až na 3 dny do lednice.
  3. Poté ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků (120 g) a 50 g cukru. Vmícháme ho ke žloutkovému krému.
  4. Formičky nebo šálky vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dáme do lednice vychladit. Poté plníme. Vyboucháme bubliny, horní okraj zarovnáme nožem a vkládáme do dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Po uzavření trouby snižujeme teplotu na 190 °C, pečeme cca 10 – 12 minut.
  5. Servírujeme s malinami ihned po vytažení z trouby a pocukrujeme.

Káva Affogato

Káva Affogado

Ingredience:

  • 1 l vanilkové zmrzliny
  • 150 g rozinek nebo brusinek
  • 100 ml rumu
  • silné espresso (dle počtu osob)

Fotogalerie

Příprava kávy affogado
Káva Affogado
Káva Affogado
Káva Affogado

Postup:

  1. Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku.
  2. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Muzikoterapie: tóny, které léčí psychiku i poruchy řeči

Vrátí paměť i řeč, rozhýbe ochablé svalstvo. Muzikoterapie odkrývá, co vše pro člověka hudba znamená. A pomáhá i tam, kde nestačí ani největší rozmach...  celý článek

Korzety byly nesdílnou součástí ženského šatníku po několik století. O pohodlí...
Od bederní roušky po korzet: spodní prádlo v průběhu staletí

Stejně jako my ani naši předci si to bez spodního prádla většinou nedokázali představit. Jejich negližé ovšem vypadalo úplně jinak než dnes. Spodní prádlo se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Může nás lenost zabít? Vědci říkají, že ano

Zdravé je sportovat několikrát týdně, říkají experti, a přesto se dvě třetiny Čechů nehýbou skoro vůbec. Jak je možné, že jejich těla fungují a nerozpadají se?  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Lorna byla svědkem matčiny závislosti na drogách
Musela jsem přihlížet tomu, jak mámu ničí drogy, říká dcera Garlandové

Herečka a zpěvačka Lorna Luftová (64) je dcerou hollywoodské hvězdy Judy Garlandové, která zemřela v pouhých sedmačtyřiceti letech. Za její brzký odchod podle...  celý článek

Další z rubriky

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nezadělávejte si na akné: Jak se správně odlíčit
Nezadělávejte si na akné: Jak se správně odlíčit

Odličovací mléko, gel, micelární voda nebo dokonce klasický “oliváč” z kuchyně? Nenechte se zválcovat nekonečnou nabídkou odličovacích vymožeností a vyberte sku... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.