Doporučujeme

Kostky z opečeného lososa

Kostky z opečeného lososa | foto: Hellmans

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

  • 7
Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na nápadité kanapky a další dobroty a na relativně rychlé, ale velice chutné dipy a pomazánky. K těm pak už stačí přidat pár chipsů, nakrájené zeleniny nebo opečeného chleba a party může začít.

Zapečené fíky s parmskou šunkou

Zapečené fíky s parmskou šunkou

Ingredience:

  • 4 zralé fíky
  • 8 plátků parmské šunky
  • 100 g nivy
  • snítka tymiánu
  • 4 lžíce majonézy

Pracovní postup:

Čtvrtky čerstvých fíků obalíme v půlce plátku šunky, přidáme kostičku nivy a krátce (cca 4 minuty) zapečeme v troubě pod grilem, rozehřátým na 220 °C. Poté ozdobíme malým nočkem majonézy, snítkou tymiánu. 

Video: připravte si flambovanou kávu:

29. prosince 2012

Bruschetta s cibulovou marmeládou, ančovičkou a olivami

Ingredience:

Bruschetta s cibulovou marmeládou, ančovičkou a olivami
  • 6 plátků bagety nebo jiného italského chleba
  • rostlinný tuk s máslem a olivovým olejem
  • 1⁄2 kg cibule (červené)
  • stroužek česneku
  • 250 ml červeného suchého vína
  • balzamikový ocet
  • 1 lžička tmavého cukru
  • 6 ančoviček
  • olivy kalamata
  • olivový olej
  • rukola nebo řeřicha
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

Ve větší pánvi rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a vložíme cibuli nakrájenou na klínky. Po přibližně 10 minutách osolíme a opepřeme. Přilijeme 250 ml vína, zastříkneme balzamikovým octem a přidáme lžičku tmavého cukru. Vaříme, dokud se tekutina nevypaří a cibule nezkaramelizuje, přibližně dalších 45 až 50 minut. Cibuládu takto připravíme ideálně den předem.
Bagetu nakrájenou na centimetrové plátky opečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po vyjmutí z trouby potřeme stroužkem česneku. Lehce vychladlé plátky pečiva potřeme rostlinným tukem s máslem a olivovým olejem. Na bruschettu navrstvíme cibuládu, ančovičku, pokrájené olivy a ozdobíme rukolou nebo řeřichou.

Kostky z opečeného lososa

Ingredience:

Kostky z opečeného lososa
  • 400 g čerstvého vysokého filetu z lososa – bez kůže
  • 2 lžíce tmavého sezamového semínka
  • 4 lžíce majonézy
  • slupka z 1 menší čerstvé salátové okurky
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce sladko-pálivé thajské omáčky
  • sůl
  • rozmarýnové krekry

Pracovní postup:

Lososa nakrájíme na hranoly, tak aby jeho krátké strany měly cca 3 cm. Hranoly lehce osolíme ze všech stran a obalíme v sezamu. Zprudka, ale velmi krátce z každé strany hranoly opečeme na rozpálené pánvi. Potřebujeme, aby uvnitř zůstal růžový – nepropečený a tím pádem šťavnatý. Poté hranoly nakrájíme na kostky. Ozdobíme nočkem majonézy a zakápneme dresinkem, který připravíme smícháním nakrájené okurkové slupky a chilli papričky na malé kostičky se sladko-ostrou pikantní thajskou omáčkou. Podáváme na křupavých krekrech.

Pita chleba kanapky

Pita chleba kanapky

Ingredience:

  • 4 porce (2 jednohubky na porci)
  • 2 pita chleby
  • 4 ks cherry rajčátek
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • piniové oříšky a mák na ozdobu

Pracovní postup:

Chleba nakrájíme na kostičky o hraně cca 4x4cm. Nasucho necháme otoustovat na pánvi. Rajčátka rozkrojíme napůl a opečeme na pánvi s olejem (rozkrojenou plochu položíme na pánev). Na čtverečky chleba ozdobnou trubičkou nastříkáme majonézu, posypeme mákem, položíme cherry rajčátko, ozdobíme pestem a piniovým oříškem.

Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy

Pita chleba kanapky

Ingredience:

  • 60 g rostlinného tuku s máslem
  • 1 střední lilek (cca 400 g)
  • 3⁄4 hrnku mletých vlašských ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1⁄4 lžičky mletého nového koření
  • 1⁄2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje (lze vynechat)
  • citronová šťáva (dle chuti)
  • čerstvě mletý pepř (dle chuti)
  • sůl (dle chuti)
  • sladká paprika a čerstvý koriandr na ozdobu

Pracovní postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45–60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká. Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny.
Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno. Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: rostlinný tuk s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření. Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy, sůl a pepř. Pro zjemnění a odlehčení pomazánky můžeme za stálého běhu kuchyňského robotu přidat pár kapek olivového oleje.
Pomazánku přemístíme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou. Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru. Pomazánka se bude skvěle snoubit s pečivem typu pita.

Jogurtový dip s okurkou

Ingredience:

Jogurtový dip s okurkou
  • 1⁄2 salátové okurky
  • 400 g řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvého koriandru a čerstvé máty nebo
  • bylinky dle vlastní chuti
  • 2 jarní cibulky
  • šťáva a kůra z limetky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

Pracovní postup:

Salátovou okurku nadrobno nastrouháme a necháme odkapat šťávu. Třeba tak, že položíme sítko s nastrouhanou okurkou do větší misky. Mezitím smícháme v míse řecký jogurt s propasírovaným česnekem, přidáme nasekané bylinky a jarní cibulku. Dochutíme šťávou a kůrou z limetky, solí, pepřem a nakonec zlehka vmícháme nastrouhanou okurku a olivový olej.

Zauzený dip s červenou paprikou

Ingredience:

Zauzený dip s červenou paprikou
  • 4 lžíce kešu oříšků bez soli
  • 1 větší pečená červená paprika (kapie)
  • olivový olej na zakápnutí
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 2 lžíce pasty tahini
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

Kešu oříšky naložíme na 30 minut do horké vody. Papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme ji semínek, vložíme slupkou nahoru na plech vyložený pečicím papírem a zakapeme troškou olivového oleje. Pečeme ji v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova asi 20 minut, vložíme ji do potravinářského sáčku a necháme ji ještě 15 minut zapařit. Poté sloupneme slupku, dužinu nakrájíme a dáme do misky (část si můžeme nechat na ozdobu). Přidáme osušené kešu oříšky, šťávu z citronu, jablečný ocet, hořčici, uzenou papriku, sušený česnek, tahini a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Podle potřeby můžeme ještě zlehka ředit vodou a přidat trošku chilli pro pikantní chuť.

Video: připravte si koktejl s ovocem:

29. prosince 2012

Smetanový dip se sušenými rajčaty

Smetanový dip se sušenými rajčaty

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje + na zjemnění
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g sušených rajčat
  • 60 g pancetty
  • 100 g smetanového sýru typu Lučina nebo Philadelphia
  • 100 g zakysané smetany
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 2 hrsti omyté a osušené bazalky
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

Na trošce olivového oleje orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, česnek, nakrájená sušená rajčata a pancettu. Odstavíme a necháme vychladnout. V míse smícháme smetanový sýr, přidáme zakysanou smetanu, nastrouhaný parmazán, nasekanou bazalku a přidáme vychladlou směs z pánve. Dochutíme solí, pepřem a zjemníme ještě olivovým olejem.

Tip: Chuť dipu bude lepší, když ho necháme v ledničce chvíli odpočinout, protože se promísí všechny chutě. Můžeme přidat i nasekané olivy nebo vmíchat trošku zeleného pesta.

Dip z avokáda, limetek, zakysané smetany a koriandru

Ingredience:

Dipy
  • 1⁄2 avokáda
  • šťáva z jedné limetky
  • sůl
  • 6 větviček koriandru
  • 190 g zakysané smetany

Pracovní postup:

V mixéru rozmixujeme dužinu avokáda s limetkovou šťávou a zakysanou smetanou na jemný krém. Podle chuti osolíme, dáme do misky, přimícháme pokrájený koriandr.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás