Cibulová marmeláda s portským vínem
„Tato cibulová marmeláda se skvěle hodí k paštikám a dokonale k foie gras. Mimo svět paštik je to v podstatě multifunkční ingredience, která ladí k sýrům a doprovází nejen tapas, můžete ji také zakomponovat třeba do hamburgerů,“ radí Markéta Pavleje.
Ingredience:
- 1 kg červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 70 g olivového oleje vhodného na vaření
- 3 snítky tymiánu
- 1 hřebíček
- 1 bobkový list
- 7 lžic třtinového cukru nebo 5 lžic javorového sirupu (nebo jiného sladkého sirupu)
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- chilli
- 250 ml vinného octa
- 500 ml portského vína
Postup:
- Všechnu cibuli zbavte slupky, očistěte a nakrájejte na kolečka široká přibližně 4 mm. Očistěte i česnek a nakrájejte jej na tenké plátky. Ve středním hrnci na rozehřátém oleji začněte cibuli a česnek restovat, dokud nezavadnou a nezesklovatí. Přidejte cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, pepř, sůl a případně chilli a ještě pár minut restujte. Poté snižte výkon a za občasného míchání pomalu vařte přibližně 30 minut, dokud se šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu. Cibule bude pěkně měkká a voňavá po karamelu.
- Nyní přidejte zbylé ingredience, tedy portské a vinný ocet. Směs promíchejte a vařte na střední výkon, dokud se polovina tekutiny neodpaří. Kolem cibule tedy opět vznikne sirupovitá šťáva, a pokud vařečkou vytvoříte cestičku na dně hrnce, bude se pomalu uzavírat. (Po vychladnutí šťáva ještě zhoustne.) Tato fáze bude trvat přibližně 25 minut. Hotový cibulový konfit bude mít krásnou mahagonovou barvu a příjemně pikantní chuť. Pomalé vaření je v tomto případě klíčem k dokonalému výsledku. Cibulovou marmeládu můžete ihned servírovat anebo uložit do sterilních sklenic a zavařit. V lednici vydrží 2 až 3 měsíce.
Telecí kotleta s piniovými oříšky
Ingredience:
- 2 velké telecí kotlety
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 100 g malých žampionů
- 50 ml portského vína
- 50 ml vody
- 30 g piniových oříšků
- 50 ml smetany
- hladkolistá petržel
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Maso opepřete a osolte. Rozehřejte pánev a na střední výkon na másle a olivovém oleji osmažte kotlety z každé strany do zlatova. Pokud jsou bez kosti, měly by stačit 4 minuty z každé strany. Pokud jsou vyšší s kostí, tak přibližně 6 minut.
- Je-li třeba, maso na moment vyjměte, pánev očistěte, aby se v ní dále nepřepaloval přípek. Maso vraťte zpět na pánev, pokračujte na středě silném ohni, podlijte portským vínem, a jakmile začne bublat, přidejte vodu. Zesilte výkon, a až omáčka opět začne bublat, přidejte žampiony, piniové oříšky a smetanu.
- Nyní zmírněte oheň a za občasného míchání ještě krátce povařte, aby omáčka zhoustla. Na závěr pánev částečně přiklopte poklicí a posledních 10 minut nechte dusit. Pokud je potřeba, lehce dosolte či dopepřete a můžete servírovat.
Tartaletky s gorgonzolou, karamelizovaným ovocem a ořechy
Ingredience:
- 400 g listového těsta
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce medu
- špetka soli
- 2 hrušky
- 3 fíky
- 250 g gorgonzoly nebo gorgonzoly dolce
- 3 polévkové lžíce vlašských ořechů
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Rozválejte listové těsto na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka velká tak, aby vyplnila košíčky na tartaletky i po bocích formiček. Těsto by mělo vystačit na 8–10 tartaletek o průměru 10 cm. Ideální jsou formičky, které mají volné dno, upečené košíčky se pak lépe vyndávají, aniž by se poškodily. Vymažte je tukem – nejlepší je olej ve spreji. Formičky vyložte těstem, dno lehce propíchejte vidličkou a předpečte je alespoň 10 minut vyplněné keramickými fazolemi na pečení, které zabrání tomu, aby se těsto při pečení sesunulo.
- Mezitím si připravte hrušky. Oloupané a zbavené jadřinců je rozkrájejte na měsíčky. Na pánvi je krátce poduste s máslem, medem a špetkou soli. Na závěr přidejte ještě fíky rozkrojené na čtvrtiny. Celkem by příprava ovoce měla trvat kolem 5 minut, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva v pánvi nezhoustne na sirup. Pokud ovoce pustí hodně šťávy, můžete jej vyjmout a šťávu pak samostatně zredukovat na požadovaný sirup.
- Předpečené košíčky nyní můžete naplnit ovocem, gorgonzolou, doplnit karamelovým ovocným sirupem a navrch posypat ořechy. Pečte je při 180°C 20 až 25 minut, dokud okraje těsta nebudou zlatavé.
Sandeman Ruby Sparkler
Ingredience:
- 3 díly Sandeman Porto Ruby
- 2 díly suchého sektu
- 1 díl bezinkového likéru
Na led či ledovou tříšť nalijte 3 díly Sandeman Porto Ruby, 2 díly suchého sektu a dolijte bezinkovým likérem. Vše lehce promíchejte a dozdobte lesním ovocem.