Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chcete mít zdravé oči? Jezte avokádo, borůvky či mangold a pijte pivo

  0:51aktualizováno  0:51
Všichni víme, že mrkev prospívá zraku, však nám to také v dětství stále opakovali. Vyzkoušet ale můžete také další potraviny, které jsou zdravé pro lidské oko, jako třeba mangold, borůvky nebo česnek. Populární maďarský kuchař z nich sestavil netradiční menu, které nejen povzbudí vaše unavené oči, ale také vám bude chutnat.

Většina z nás dává svým očím pořádně zabrat. Mnoho hodin denně se díváme do monitoru počítače, večer sledujeme televizi nebo trávíme čas v zakouřeném prostředí, nosíme kontaktní čočky nebo naopak ignorujeme oční vadu, protože nám brýle nesluší, moc toho nenaspíme...

Nechceme-li se k tak zásadnímu orgánu, jakým oko bezesporu je, chovat macešsky, měli bychom nejen přehodnotit svůj životní styl, ale také jídelníček. Co takhle do něj zařadit potraviny nebo nápoje, o kterých se ví, že zraku prospívají?

Avokádo - obsahuje velké množství luteinu, který významně prospívá našim očím. Kromě toho je bohaté na vitamin A a betakaroten, který je prekurzorem vitaminu A.

Česnek - podporuje krevní oběh v oblasti hlavy a rozšiřuje a pročišťuje cévy, což může prospět zejména tehdy, pokud problémy se zrakem souvisejí s nedostatečným prokrvením očí.

Pivo - stimuluje imunitní systém a je významným zdrojem vitaminů B1, B2, B3, B6, B9, které jsou prospěšné pro zdraví očí.

Pampelišky - obsahují mimo jiné lutein a zeaxanthin, které zabraňují ztenčování žluté skvrny, která je důležitá pro ostré vidění.

Listy mangoldu - mají vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové a beta-karotenu, který je spolu s vitaminem A důležitou živinou pro zdravé oči.

Vejce - obsahují velké množství luteinu, lecitin, cystein a další aminokyseliny a sloučeniny s obsahem síry, takže chrání zrak před vznikem šedého zákalu.

Recepty pro zdravé oči připravil pro kulinární seriál Až vám FITráví, který uvádí TV Paprika, maďarský šéfkuchař Lázár Kovács spolu s cukrářkou Andreou Baracskaiovou. Podívejte se také na video, jak připravit lahodné clafoutis s borůvkami a vanilkovou zmrzlinou.

Avokádová pomazánka s pampeliškami

Avokádová pomazánka s pampeliškami

Doba přípravy: 35 minut
Množství: pro 2 osoby

  • 3 zralá avokáda 
  • 1 bageta 
  • 3 rajčata
  • 5 dkg pórku
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 svazeček koriandrových listů 
  • 3-4 listy pampelišky
  • 1 malá lžička drceného pepře
  • 1 velká lžička soli
  • 0,5 dl olivového oleje

1. Pokrájenou dužinu zralého avokáda vložíme do mísy, přidáme olivový olej, česnek a pórek a začneme vše společně mixovat.

2. Po chvíli přidáme listy pampelišky, koriandr a ještě pár kapek olivového oleje. Osolíme, opepříme a rozmixujeme na krém, potom dáme stranou.

3. Těsně před podáváním potřeme půlky opečených baget rozkrojeným rajčetem a tlustě je namažeme hotovým krémem.

Smažené mangoldové listy v pivním těstíčku

Smažený mangold v pivním těstíčku s čerstvou mrkvovou šťávou

Doba přípravy: 40 minut
Množství: pro 2 osoby

  • 10 dkg mangoldových listů
  • olej z hroznových jadérek

Na pivní těstíčko:

  • 3 vejce
  • 15 dkg mouky 
  • 1 dl piva 
  • 1 velká kávová lžička soli

Na dresing:

  • 2 dl zakysané smetany 
  • 1 svazeček kopru
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • šťáva z poloviny citronu 
  • 1 velká kávová lžička soli 
  • pepř
  • kukuřičný olej

1. Z vajíček, mouky, piva, soli a pepře si vyrobíme hustější palačinkové těsto. Do něj pak namáčíme mangoldové listy a smažíme v hojném množství oleje z hroznových jadérek.

2. Zakysanou smetanu smícháme s jemně nakrájeným koprem, utřeným česnekem a solí, s citronovou šťávou a troškou kukuřičného oleje.

3. Osmažený mangold podáváme s dresingem z kopru a smetany.

TIP: Smažený mangold můžete zapít čerstvou mrkvovou šťávou.
 

Borůvkové clafoutis s dulce de leche a vanilkovou zmrzlinou

Cukrářka Andrea Baracskaiová a její clafoutis s borůvkami a vanilkovou

Doba přípravy: 25 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 2 vajíčka
  • 100 g březového cukru
  • 1 tuba kondenzovaného mléka
  • 80 g smetany
  • 20 g mléka
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • vnitřek z 1 vanilkového lusku
  • 55 g mouky
  • špetka soli
  • 20 g másla
  • 250 g borůvek
  • vanilková zmrzlina

1. nejprve si připravíme dulce de leche neboli karamelové šodó. K obsahu jedné tuby kondenzovaného mléka přilijeme trochu mléka, přivedeme k varu a vaříme asi deset minut.

2. Vaječné žloutky rozšleháme s cukrem, přidáme k nim sladkou smetanu, mléko, citronovou kůru a vanilku. Vaječné bílky ušleháme se solí. Pak je vmícháme a promícháme s moukou prositou přes síto.

3. Do formy na clafoutis vymazané máslem nasypeme borůvky, na ně nalijeme těsto a na těsto dáme kousek másla. Pečeme do zlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.

4. Před podáváním ozdobíme vanilkovou zmrzlinou a několika borůvkami a zalijeme dulce de leche.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Bridget Malcolmová
Lidé očekávají, že modelka bude hloupá mrcha, říká Bridget Malcolmová

Pětadvacetiletý andílek Victoria’s Secret Bridget Malcolmová má prý dost zažitých stereotypů, které se týkají modelek. Irituje ji, že si o modelkách lidé...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Zvýšení odolnosti makeupu a jiná pozitiva: Jak vybrat podkladovou bázi?
Zvýšení odolnosti makeupu a jiná pozitiva: Jak vybrat podkladovou bázi?

Řešíte ucpané póry a “tekoucí” makup nebo příliš lesklou pleť? Několik kosmetických produktů budete moci vyměnit za jeden, který jste možná doteď považovala za ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.