Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chcete mít zdravé oči? Jezte avokádo, borůvky či mangold a pijte pivo

  0:51aktualizováno  0:51
Všichni víme, že mrkev prospívá zraku, však nám to také v dětství stále opakovali. Vyzkoušet ale můžete také další potraviny, které jsou zdravé pro lidské oko, jako třeba mangold, borůvky nebo česnek. Populární maďarský kuchař z nich sestavil netradiční menu, které nejen povzbudí vaše unavené oči, ale také vám bude chutnat.

Většina z nás dává svým očím pořádně zabrat. Mnoho hodin denně se díváme do monitoru počítače, večer sledujeme televizi nebo trávíme čas v zakouřeném prostředí, nosíme kontaktní čočky nebo naopak ignorujeme oční vadu, protože nám brýle nesluší, moc toho nenaspíme...

Nechceme-li se k tak zásadnímu orgánu, jakým oko bezesporu je, chovat macešsky, měli bychom nejen přehodnotit svůj životní styl, ale také jídelníček. Co takhle do něj zařadit potraviny nebo nápoje, o kterých se ví, že zraku prospívají?

Avokádo - obsahuje velké množství luteinu, který významně prospívá našim očím. Kromě toho je bohaté na vitamin A a betakaroten, který je prekurzorem vitaminu A.

Česnek - podporuje krevní oběh v oblasti hlavy a rozšiřuje a pročišťuje cévy, což může prospět zejména tehdy, pokud problémy se zrakem souvisejí s nedostatečným prokrvením očí.

Pivo - stimuluje imunitní systém a je významným zdrojem vitaminů B1, B2, B3, B6, B9, které jsou prospěšné pro zdraví očí.

Pampelišky - obsahují mimo jiné lutein a zeaxanthin, které zabraňují ztenčování žluté skvrny, která je důležitá pro ostré vidění.

Listy mangoldu - mají vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové a beta-karotenu, který je spolu s vitaminem A důležitou živinou pro zdravé oči.

Vejce - obsahují velké množství luteinu, lecitin, cystein a další aminokyseliny a sloučeniny s obsahem síry, takže chrání zrak před vznikem šedého zákalu.

Recepty pro zdravé oči připravil pro kulinární seriál Až vám FITráví, který uvádí TV Paprika, maďarský šéfkuchař Lázár Kovács spolu s cukrářkou Andreou Baracskaiovou. Podívejte se také na video, jak připravit lahodné clafoutis s borůvkami a vanilkovou zmrzlinou.

Avokádová pomazánka s pampeliškami

Avokádová pomazánka s pampeliškami

Doba přípravy: 35 minut
Množství: pro 2 osoby

  • 3 zralá avokáda 
  • 1 bageta 
  • 3 rajčata
  • 5 dkg pórku
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 svazeček koriandrových listů 
  • 3-4 listy pampelišky
  • 1 malá lžička drceného pepře
  • 1 velká lžička soli
  • 0,5 dl olivového oleje

1. Pokrájenou dužinu zralého avokáda vložíme do mísy, přidáme olivový olej, česnek a pórek a začneme vše společně mixovat.

2. Po chvíli přidáme listy pampelišky, koriandr a ještě pár kapek olivového oleje. Osolíme, opepříme a rozmixujeme na krém, potom dáme stranou.

3. Těsně před podáváním potřeme půlky opečených baget rozkrojeným rajčetem a tlustě je namažeme hotovým krémem.

Smažené mangoldové listy v pivním těstíčku

Smažený mangold v pivním těstíčku s čerstvou mrkvovou šťávou

Doba přípravy: 40 minut
Množství: pro 2 osoby

  • 10 dkg mangoldových listů
  • olej z hroznových jadérek

Na pivní těstíčko:

  • 3 vejce
  • 15 dkg mouky 
  • 1 dl piva 
  • 1 velká kávová lžička soli

Na dresing:

  • 2 dl zakysané smetany 
  • 1 svazeček kopru
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • šťáva z poloviny citronu 
  • 1 velká kávová lžička soli 
  • pepř
  • kukuřičný olej

1. Z vajíček, mouky, piva, soli a pepře si vyrobíme hustější palačinkové těsto. Do něj pak namáčíme mangoldové listy a smažíme v hojném množství oleje z hroznových jadérek.

2. Zakysanou smetanu smícháme s jemně nakrájeným koprem, utřeným česnekem a solí, s citronovou šťávou a troškou kukuřičného oleje.

3. Osmažený mangold podáváme s dresingem z kopru a smetany.

TIP: Smažený mangold můžete zapít čerstvou mrkvovou šťávou.
 

Borůvkové clafoutis s dulce de leche a vanilkovou zmrzlinou

Cukrářka Andrea Baracskaiová a její clafoutis s borůvkami a vanilkovou

Doba přípravy: 25 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 2 vajíčka
  • 100 g březového cukru
  • 1 tuba kondenzovaného mléka
  • 80 g smetany
  • 20 g mléka
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • vnitřek z 1 vanilkového lusku
  • 55 g mouky
  • špetka soli
  • 20 g másla
  • 250 g borůvek
  • vanilková zmrzlina

1. nejprve si připravíme dulce de leche neboli karamelové šodó. K obsahu jedné tuby kondenzovaného mléka přilijeme trochu mléka, přivedeme k varu a vaříme asi deset minut.

2. Vaječné žloutky rozšleháme s cukrem, přidáme k nim sladkou smetanu, mléko, citronovou kůru a vanilku. Vaječné bílky ušleháme se solí. Pak je vmícháme a promícháme s moukou prositou přes síto.

3. Do formy na clafoutis vymazané máslem nasypeme borůvky, na ně nalijeme těsto a na těsto dáme kousek másla. Pečeme do zlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.

4. Před podáváním ozdobíme vanilkovou zmrzlinou a několika borůvkami a zalijeme dulce de leche.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých příznaků demence. Nespavost i změna chutí

Pro ztrátu paměti v pokročilém věku se vžil pojem skleróza, nicméně zapomínání a poruchy paměti nejsou jediným a ani nemusí být prvním příznakem nastupující...  celý článek

Dvojité potěšení. Jahody nejen báječně chutnají, ale prospívají i naší pleti.
Jahodová sezona: dejte si je dvakrát. Jednou na talíř, podruhé na pleť

Jahoda je nejen chutná bobule, známá a milovaná všemi od dětství, skvěle také poslouží jako kosmetický přípravek. Domácí maska či peeling dokážou probudit pleť...  celý článek

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.