Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty, kterými potěšíte i své ratolesti. Krokety, losos a domácí zmrzlina

  0:21aktualizováno  0:21
Děti by na svůj svátek asi ze všeho nejraději jedly jenom čokoládu, dorty a zmrzlinu, ale to by jim moc dobře neudělalo. Dopřejte jim proto raději na Den dětí některé z následujících receptů, které jsou chutné i výživné. Jedna zmrzka na závěr jim pak žaludek nepokazí, zvlášť když bude domácí.

Smažené krokety plněné šunkou a cheddarem na zeleninovém salátku s balsamico dresinkem podle receptu Food Story | foto: FoodStory.cz

Smažené krokety plněné šunkou a sýrem na zeleninovém salátu

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Smažené krokety plněné šunkou a cheddarem na zeleninovém salátku s balsamico dresinkem podle receptu Food Story
  • 50 g dušené šunky
  • 70 g čedaru
  • 30 ml másla
  • 30 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • strouhanka na obalení
  • vejce na obalení
  • olej na smažení
  • 30 g cherry rajčátek
  • 1⁄2 okurky
  • 1/4 hlávky salátu lollo rosso
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 8 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Z mouky, másla a mléka připravíme hustý bešamel, do kterého vmícháme nakrájenou šunku a nastrouhaný čedar. Dochutíme solí a pepřem. Směs necháme vychladnout a vytvarujeme kuličky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Osmažíme ve větší vrstvě oleje a necháme okapat přebytečný tuk na papírovém ubrousku.
Natrháme salát, nakrájíme rajčátka a okurku a vše smícháme v míse. Olivový olej rozšleháme s balzamikem a dochutíme solí a pepřem. Zálivkou přelijeme salát a jemně promícháme.
Na talíře rozdělíme salát a nahoru poklademe krokety.

Kuřecí prsa plněná mozzarellou a sušenými rajčaty s batátovým pyré

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Kuřecí prsa plněná mozzarellou a sušenými rajčaty
  • 400 g kuřecích prsou
  • 150 g mozzarelly
  • 50 g sušených rajčat
  • 400 g očištěných batátů
  • 40 g másla
  • 100 ml mléka
  • 400 g cuketa
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Kuřecí prsa očistíme a nožem uděláme kapsu. Nakrájíme na kostičky mozzarellu i sušená rajčata a promícháme. Kuře osolíme, opepříme a naplníme směsí. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Přemístíme do pekáčku a dopečeme v troubě 10 minut na 180 °C.

Batáty uvaříme v osolené vodě. Necháme v rendlíku povolit máslo, přidáme mléko a prohřejeme. Batáty rozmixujeme se vzniklou směsí na hladké pyré a osolíme. Plátky cukety osolíme, opepříme a potřeme olejem. Pečeme na grilovací pánvi z obou stran. Na talíře rozdělíme pyré, kuřecí prso rozkrojíme na půl a položíme i s cuketou na pyré.

Grilovaný losos s dušenou zeleninou a holandskou omáčkou

podle receptu Jiřího Konhefra, gastronomického garanta Food Story

Ingredience pro 4 osoby:

Grilovaný losos s dušenou zeleninou a holandskou omáčkou podle Jiřího Konhefra
  • 400 g lososa (očištěného a vykostěného)
  • 120 g brokolice
  • 120 g květáku
  • 120 g baby mrkvičky
  • 200 g másla
  • 3 žloutky
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Zeleninu očistíme, brokolici a květák rozebereme na růžičky. Uvaříme doměkka v osolené vodě a orestujeme na másle. Lososa osolíme a opepříme a opečeme ze všech stran, napřed však kůží dolů. Poté přemístíme do pekáčku a dopečeme v troubě 5 minut na 180 °C.

Do nerezové misky dáme 3 žloutky, lžíci vody, sůl, pepř a citronovou šťávu. V rendlíku si rozehřejeme máslo. Misku se žloutky dáme nad vodní lázeň a zahříváme. Když se začne tvořit pěna, začneme pomalu přilévat máslo. Mícháme, dokud se žloutky nespojí s máslem do krémové omáčky.

Na talíře rozdělíme zeleninu a porce lososa, přelijeme omáčkou a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Domácí vanilková zmrzlina

podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách

Ingredience:

Domácí vanilková zmrzlina podle Sabiny Kmecové
  • 500 ml mléka
  • 130 g cukru krupice
  • 6 žloutků
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 1 vanilkový lusk (nebo mletá pravá vanilka)

Postup:

Nejprve si nachystáme anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Potřebujeme dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplníme vodou tak, abychom do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.
V menším hrnci zahřejeme mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábeme nožem). V misce vyšleháme žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymícháme. Vrátíme zpátky do hrnce a zahříváme ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíme být opatrní, nesmí začít vřít, jinak se žloutky srazí!
Jakmile směs začne houstnout, odstavíme ji a necháme vychladnout, občas promícháme. Vyšleháme pevnou smetanu a vmícháme do anglického krému.
Vzniklou hmotu přendáme nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dáme do mrazáku (ideálně do -18 °C).
Asi po třiceti minutách směs vyndáme a pomocí vidličky ji „naškrábeme“, aby nevznikly velké krystaly. Opakujeme podle potřeby (asi tak 3x), dokud zmrzlina nezíská požadovanou konzistenci.

Tip: „Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky,” radí Sabina Kmecová.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.