Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty na vydatné polévky, které vás postaví na nohy

  0:12aktualizováno  0:12
Když vám není dvakrát do skoku, teplá polévka je přesně to, co vaše tělo nabudí a dodá mu sílu.

Krémová česnečka. | foto: Isifa

Krémová česnečka

Příprava: 15 minut + vaření 45 minut

Pro 6 osob

* 1,5 litru vody
* 2 lžíce sádla
* 1 velká palice česneku
* 2 střední cibule
* 1 polévková lžíce hladké mouky
* sůl
* pepř
* 3 žloutky
* 1 polévková lžíce octa
* 12 plátků bílé veky nebo bagety
* 1 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

1. Oloupaný, nadrobno nakrájený česnek a nasekanou cibuli osmahneme dozlatova na sádle, zaprášíme moukou a restujeme. Česnek s cibulí a moukou by neměl zhnědnout. Zalijeme vařící vodou, osolíme a opepříme. Polévku vaříme 40 minut, přepasírujeme nebo rozmixujeme.

2. V misce smícháme žloutky s octem, přilijeme pár lžic horké polévky a prošleháme, aby se žloutky prohřály. Vlijeme žloutky do hrnce s polévkou, neměla by se vařit, jinak se žloutky srazí. Jemně promícháme.

3. Na kostky nakrájenou veku orestujeme na oleji dozlatova. Stáhneme pánev, kostky posypeme parmazánem, petrželkou a promícháme.

NÁŠ TIP

Polévka bude trochu hustší, pokud v ní zavaříte na kousky nakrájenou bramboru. Česnekovou chuť zjemní trocha smetany. Vejce použijte v biokvalitě.

Polévka z kysaného zelí

Polévka z kysaného zelí.Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g kysaného zelí
* 1 větší cibule
* 2 střední brambory
* 3 lžíce sádla
* 1 uzená klobása
* 1 l hovězího vývaru
* 2 lžičky mleté papriky
* 2 bobkové listy
* 2 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* sůl
* 1 kelímek zakysané smetany

1. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přisypeme papriku. Krátce osmahneme a dáme pozor, aby paprika nezhořkla. Přidáme pokrájené kysané zelí, oloupané nakrájené brambory, koření, promícháme a přilijeme horký vývar.

2. Na mírném ohni provaříme polévku asi 35 minut, přidáme nakrájenou klobásku a necháme přejít varem. Vybereme kuličky koření a bobkové listy.

3. Polévku před podáváním ozdobíme na talíři zakysanou smetanou a posypeme sladkou paprikou.

NÁŠ TIP

Se zelím a bramborami můžete do polévky přidat i houby. Postačí 50–70 g sušených hub, které namočíte do teplé vody a pokrájíte.

Kuřecí vývar s chilli

Kuřecí vývar s chilli.Příprava: 20 minut + vaření 50 minut

Pro 4-6 osob

* 4 kuřecí stehna
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 1 velká mrkev
* bobkový list
* sůl
* pepř
* chilli
* 1 citron
* celerová nať, petržel

1. Omytá kuřecí stehna přesekneme napůl a deset minut opékáme na rozpáleném oleji v hrnci. Maso vyjmeme, na zbytku tuku orestujeme nakrájenou cibuli, na hrubší kolečka nakrájenou mrkev a zalijeme 1,5 litrem horké vody.

2. Do hrnce s vroucí polévkou vrátíme kuřecí maso, přidáme bobkový list, celerovou nať, osolíme a opepříme. Vaříme asi 40 minut a v průběhu sbíráme z polévky pěnu. Nakonec polévku scedíme.

3. Čirý vývar zahřejeme, přidáme chilli, nastrouhanou kůru z třetiny citronu a zastříkneme šťávou z poloviny citronu. Podáváme ozdobené čerstvou natí celeru nebo petrželky.

NÁŠ TIP

Čistý vývar bez chilli a citronu vydrží v ledničce dva dny a v mrazáku 2 měsíce. Přebytečný vývar a kuřecí maso můžete také použít k přípravě rizota.

Cibulačka s petrželkou

Cibulačka s petrželkou.Příprava: 10 minut + vaření 35 minut

Pro 6 osob

* 5 cibulí
* 2 stroužky česneku
* 100 g másla
* 5 lžic hladké mouky
* 200 ml bílého vína
* 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* sůl, pepř
* 2 bobkové listy
* tymián
* 6 plátků toastového chleba
* 150 g nastrouhaného ementálu

1. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek utřeme s trochou soli. Na másle zprudka opékáme, dokud nezesklovatí, zaprášíme hladkou moukou a orestujeme. Zalijeme bílým vínem a horkým vývarem. Přidáme bobkový list, tymián a vaříme, dokud není cibule měkká. Dochutíme solí a pepřem.

2. V troubě si na plechu opečeme plátky toastového chleba po obou stranách. Plátky položíme na dno misek nebo talířů, posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme horkou polévkou a ozdobíme čerstvou sekanou petrželkou.

NÁŠ TIP

Červená cibule, hnědý cukr, červené víno a hovězí vývar – cibulačka bude karamelově hnědá. Jen vynechte česnek.

Mrkvová s paprikou a zázvorem

Mrkvová s paprikou a zázvorem.Příprava: 20 minut + vaření 45 minut

Pro 8 osob

* 50 g másla
* 2 menší cibule
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 kg mrkve
* 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
* 200 ml smetany
* sůl
* pepř
* zakysaná smetana
* paprika
* petrželka

1. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na másle, přilijeme vývar, přidáme oškrábanou, na kolečka nakrájenou mrkev a nastrouhaný čerstvý zázvor.

2. Vaříme, dokud není mrkev měkká. Polévku necháme asi na pět minut vychladnout. Obsah hrnce promixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme. Polévku znovu zahřejeme, osolíme, opepříme a dolijeme smetanou.

3. Pár lžic zakysané smetany smícháme s paprikou a polévku ozdobíme až při servírování spirálou z ochucené zakysané smetany a petrželkou.

NÁŠ TIP

Pokud nevíte, co se zbylým čerstvým zázvorem, nasekejte ho na špalíky a zamrazte. Vyzkoušet můžete i zázvorový čaj: do litru vařící vody přidejte asi 5cm kousek zázvoru nakrájený na jemné plátky, mírně vařte 15–20 min., slijte, podávejte s medem a citronem.

Autoři:




Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.