Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty na světová jídla, která chutnají nejlépe na trávě

  1:00aktualizováno  1:00
Každé jídlo chutná na trávě mnohem lépe než v luxusní restauraci. Až vyrazíte na letní piknik a budete chtít trochu experimentovat, zkuste naše tipy z pěti koutů světa. Housky se šunkou jste už přece měli stokrát.

Francouzský ratatouille salát. | foto: Isifa

Národní jídla

Empadinhas je brazilská specialita, něco jako buchty, které se dají plnit čímkoliv, masem či zeleninou.
Na Balkáně je za jedno z národních jídel považována tzv. sarma - zelné listy plněné mletým masem.
Francouzské ratatouille je vařená zelenina, která se podává coby příloha nebo samotná s bagetou.

Brazilské empadinhas s kuřecím masem

Brazilské empadinhas s kuřecím masem.

Příprava: 90 minut / pečení 20 minut

Na 12 kousků

• 270 g másla
• 600 g mouky
• 4 vejce
• 1 lžička soli
• 1 prášek do pečiva
• 2 rajčata
• 400 g kuřecích prsou
• 2 lžíce oleje
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• 1 lžíce škrobové moučky
• 200 ml mléka
• tuk na vymazání
• petržel

1. Z pokrájeného másla, mouky, tří vajec, soli a prášku do pečiva zpracujeme křehké těsto, které dáme do chladu na hodinu odpočinout zabalené v potravinové fólii.
2. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme.
3. Na rozehřátém oleji zpěníme pokrájenou cibuli, plátky česneku, přidáme kuřecí maso a vše společně opečeme, přidáme rajčata a krátce podusíme.
4. Škrob promícháme s mlékem, přelijeme jím kuře s rajčaty a prohřejeme do zhoustnutí.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na muffiny vymažeme tukem. Z těsta oddělíme dvě třetiny, které rozdělíme na 12 kousků. Těmi vyložíme důlky formy tak, aby těsto přesahovalo ven. Zbylé těsto rozválíme.
6. Důlky naplníme kuřecí směsí, posypeme natrhanou petrželí, zakryjeme zbylým těstem, okraje těsta spojíme. Pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme zapéct na 20 minut.

Francouzský ratatouille salát

Francouzský ratatouille salát.

Příprava: 40 minut + chlazení 2 hodiny + grilování 5 minut

Pro 4 osoby

• 1 menší lilek
• sůl, pepř
• 4 rajčata
• 1 cuketka
• 1 žlutá paprika
• 1 šalotka
• 9 lžic olivového oleje
• 2 lžičky citronové šťávy
• 1 lžička dijonské hořčice
• čerstvá bazalka
• 400 g kozího sýra
• 150 g anglické slaniny
• 3 lžíce balsamikového octa
• 2 stroužky česneku
• 1 lžička sušeného tymiánu
• 1 bageta
• olej
 
1. Lilek nakrájíme na kostičky a povaříme v osolené vodě sedm minut. Slijeme a necháme vychladnout.
2. Zeleninu omyjeme, u papriky vykrojíme jádřinec a pokrájíme, šalotku jemně nasekáme.
3. V misce prošleháme šest lžic oleje a citronovou šťávu, hořčici, sůl, pepř, nasekanou bazalku. Přidáme zeleninu a lilek, promícháme a dáme chladit.
4. Kozí sýr rozkrájíme na kolečka, každé obalíme slaninou a přelijeme marinádou z balsamikového octa, zbylého olivového oleje, jednoho stroužku rozdrceného česneku, tymiánu a pepře.
5. Bagetu pokrájíme na dlouhé plátky, plátky pak překrájíme na tyčinky. Pokapeme je olejem, ogrilujeme dozlatova a potřeme stroužkem česneku.

Srbské zelné kapsy s masem

Srbské zelné kapsy s masem.

Příprava: 40 minut + chlazení 1 hodina

Pro 8 osob

• 2 lžíce oleje
• 1 stroužek česneku
• 500 g mletého masa
• sůl, pepř
• 4 menší rajčata
• 1/2 menší okurky nebo cukety
• 1 žlutá paprika
• 1 jarní cibulka
• 1 šálek vařené rýže
• 1 menší hlávka mladého bílého zelí 

Tip

Do opékané masové směsi přidejte na malé kostičky pokrájenou anglickou slaninu. Zbylé kapsy také můžete svinout a zapéct v troubě.

1. Na rozehřátém oleji orestujeme tenké plátky česneku, přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme, vařečkou rozmělňujeme větší hrudky masa, ochutíme solí a pepřem. Hotové opečené maso necháme vychladnout.
2. Zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kousky. Maso promícháme s rýží, zeleninou, necháme vychladit.
3. Z hlávky zelí oddělíme celé pevné listy, naplníme je směsí masa a zeleniny a podáváme.

Dánský tvarohový dezert s třešněmi

Dánský tvarohový dezert.

Příprava: 1 hodina + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

• 1 balení dortového želé
• třešňový nektar (na želé + 200 ml do náplně)
• 600 g třešní
• 1 lžička citronové šťávy
• 3 lžíce cukru
• 1 lžíce škrobové moučky
• 750 g tvarohu
• 1 kelímek zakysané smetany
• 150 g moučkového cukru
• 200 g čokoládových sušenek

1. Želé připravíme dle návodu s třešňovým nektarem. Vylijeme ho do pekáčku a necháme zatuhnout.
2. Omyté třešně vypeckujeme a pokrájíme. Půlku jich rozmixujeme se šťávou a cukrem, přilijeme k nim trochu vody a zahřejeme v menším hrnci.
3. Škrob promícháme s trochou studené vody, přilijeme k třešním a asi minutu až dvě povaříme, omáčka by měla zhoustnout. Přimícháme zbylé třešně a necháme zchladnout.
4. Tvaroh rozmícháme se smetanou a cukrem. Sušenky nahrubo nalámeme a zalijeme je nektarem.
5. Do mísy dáme vrstvu tvarohu, pak třešní, tvarohu, sušenek a tvarohu. Přetáhneme fólií a necháme vychladit. Před podáváním ozdobíme rozkrojeným želé.

Mexické garnátové špízy se salsou

Mexické garnátové špízy.

Příprava: 30 minut + odležení 2 hodiny + grilování 6 minut

Pro 4 osoby

• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 lžičky sojové omáčky
• 2 lžičky ostré chilli omáčky
• špetka mletého kmínu
• špetka mletého zázvoru
• sůl
• 16 garnátů
• 1 košíček mochyní
• 1 balení cherry rajčat
• 1 jarní cibulka
• petržel
• 1 lžička červeného vinného octa
• 1 limeta

1. Oloupaný a utřený česnek promícháme s jednou lžící oleje, omáčkami a kořením, přidáme sůl a vzniklou marinádu přelijeme přes garnáty. Necháme v chladu odležet.
2. Očištěné mochyně překrájíme na poloviny, rajčata nasekáme a promícháme s najemno pokrájenou jarní cibulkou a petrželí.
3. Salsu dochutíme trochou soli, lžičkou červeného vinného octa a pokapeme zbylým olejem.
4. Garnáty napícháme na špejle po dvou a grilujeme po každé straně 2 –3 minuty.
5. Podáváme se salsou a nakrájenou limetkou.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.