Recepty na sterilovanou zeleninu, kterou použijete v teplé i studené kuchyni

  7:04
Naložte si zeleninu na kyselo i pikantně. Hodí se vám jako základ jiných jídel či pochoutka třeba ke grilování.

Plněné chilli papričky. | foto: Isifa

Rajčata s česnekem a feferonkou

Rajčata s česnekem a feferonkou.Příprava: 15 minut + sterilování 30 minut

Na 3 menší sklenice

* 2 kg cherry rajčat
* 6 stroužků česneku
* 1 svazek bazalky
* 3 feferonky
* 6 kuliček bílého pepře
* sůl

1. Rajčata omyjeme, osušíme a propíchneme na dvou až třech místech velkou vidličkou.
2. Česnek oloupeme, stroužky podélně rozpůlíme, bazalku a feferonky omyjeme a necháme okapat.
3. Rajčata naskládáme do sklenic, do každé sklenice dáme několik lístků bazalky, čtyři půlky česneku, jednu feferonku a dvě kuličky bílého pepře.
4. Zalijeme vodou, sklenice pevně uzavřeme a sterilujeme půl hodiny při teplotě 90 stupňů.

NÁŠ TIP

Naložená rajčata použijte jako základ omáček na těstoviny nebo pizzu.

Květák se zeleninou

Květák se zeleninou.Příprava: 20 minut + zavařování 30 minut

Na asi 3 sklenice

* 1,5 l vody
* 500 ml octa
* 120 g cukru
* 50 g soli
* 1 lžička hořčičného semínka
* 5 kuliček nového koření
* 6 kuliček černého pepře
* 2 bobkové listy
* 1 květák
* sůl
* 1 malá cuketa
* 2 lžíce oleje
* 1 kapie
* 1 červená cibule
* čerstvá petržel nebo celerová nať

1. Smícháme vodu s octem a kořením a necháme 10 minut povařit.
2. Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a krátce povaříme v lehce osolené vodě. Omytou cuketu nakrájíme na kostky, orestujeme na pánvi na oleji.
3. Kapii rozpůlíme, vyjmeme semena, vypláchneme a necháme okapat. Rozkrájíme na proužky. Povaříme asi dvě minuty v osolené vodě. Cibuli oloupeme, rozkrájíme na tenčí měsíčky.
4. Zeleninu rozdělíme do sklenic, do každé přidáme několik lístků petržele a zalijeme nálevem. Zavařujeme 20 minut při 85 stupňů.

NÁŠ TIP

Přidat můžete i povařenou malou mrkvičku nebo stonky řapíkatého celeru.

Plněné chilli papričky

Plněné chilli papričky.Příprava: 30 minut + pečení 15 minut

Na asi 3 sklenice

* 1 kg chilli papriček nebo feferonek
* olivový olej
* 150 g sýra feta
* 3 stroužky česneku
* 1 sklenička kaparů
* 1 sklenička ančoviček
* 50 ml vinného octa
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chilli papričky omyjeme, odřízneme vršky a vydlabeme semena, propláchneme vodou a necháme okapat (raději si vemte gumové rukavice). Sýr a česnek nakrájíme na tenké plátky, ančovičky na kousky, kapary propláchneme.
2. Papričky dáme do zapékací misky a zalijeme olejem, tak aby byly zakryté, pečeme čtvrt hodiny. Po vychladnutí slijeme a uschováme si olej. 3. Papričky plníme fetou, ančovičkami a kapary. Naplněné je zakápneme octem, prošlehaným s trochou soli a čerstvě umletým pepřem.
4. Naplněné papričky přendáme do skleniček, zalijeme olejem, zavíčkujeme. V chladničce vydrží několik měsíců.

Papriky se šalvějí

Papriky se šalvějí.Příprava: 30 minut + zavařování 30 minut

Na asi 6 sklenic

* 2 l vody
* 300 ml octa
* 150 g cukru krupice
* 60 g soli
* 1 polévková lžíce hořčičného semínka
* 6 kuliček nového koření
* 10 kuliček pepře
* 3 bobkové listy
* 300 ml oleje
* 3 kg paprik – žluté, zelené a červené
* čerstvá šalvěj

1. Z vody, octa, cukru, soli a koření svaříme nálev. Všechny ingredience povaříme 10 minut. Do hotového uvařeného nálevu prošleháme olej a necháme nálev vychladnout.
2. Papriky omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Rozkrájíme je na centimentrové proužky a asi dvě minuty povaříme v lehce osolené vodě.
3. Scezené papriky přendáme do sklenic, zalijeme nálevem a do každé přidáme lístek šalvěje. Sklenice uzavřeme a sterilizujeme asi 30 minut při 90 stupních.

NÁŠ TIP

Papriky můžete také opéct a naložit do olivového oleje.

Autoři:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

VIDEO: Pohlreich v novém pořadu ukazuje, jak se změnila česká gastronomie

Zdeněk Pohlreich se vrací na místo činu.

VIDEO Zdeněk Pohlreich se v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vrací v nejlepší formě, na vybavení kuchyní...

Kachní prsa jsou hitem všech letních grilovaček. Omáčka je vystřelí do nebe

Kachní prsa s hořčično-medovou omáčkou a bramborovými dukátky

VIDEO Dnešní recept potěší všechny milovníky kachen a grilovací nadšence. V dalším dílu akademie vám...

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...