Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty na sterilovanou zeleninu, kterou použijete v teplé i studené kuchyni

  7:04aktualizováno  26. června 12:42
Naložte si zeleninu na kyselo i pikantně. Hodí se vám jako základ jiných jídel či pochoutka třeba ke grilování.

Plněné chilli papričky. | foto: Isifa

Rajčata s česnekem a feferonkou

Rajčata s česnekem a feferonkou.Příprava: 15 minut + sterilování 30 minut

Na 3 menší sklenice

* 2 kg cherry rajčat
* 6 stroužků česneku
* 1 svazek bazalky
* 3 feferonky
* 6 kuliček bílého pepře
* sůl

1. Rajčata omyjeme, osušíme a propíchneme na dvou až třech místech velkou vidličkou.
2. Česnek oloupeme, stroužky podélně rozpůlíme, bazalku a feferonky omyjeme a necháme okapat.
3. Rajčata naskládáme do sklenic, do každé sklenice dáme několik lístků bazalky, čtyři půlky česneku, jednu feferonku a dvě kuličky bílého pepře.
4. Zalijeme vodou, sklenice pevně uzavřeme a sterilujeme půl hodiny při teplotě 90 stupňů.

NÁŠ TIP

Naložená rajčata použijte jako základ omáček na těstoviny nebo pizzu.

Květák se zeleninou

Květák se zeleninou.Příprava: 20 minut + zavařování 30 minut

Na asi 3 sklenice

* 1,5 l vody
* 500 ml octa
* 120 g cukru
* 50 g soli
* 1 lžička hořčičného semínka
* 5 kuliček nového koření
* 6 kuliček černého pepře
* 2 bobkové listy
* 1 květák
* sůl
* 1 malá cuketa
* 2 lžíce oleje
* 1 kapie
* 1 červená cibule
* čerstvá petržel nebo celerová nať

1. Smícháme vodu s octem a kořením a necháme 10 minut povařit.
2. Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a krátce povaříme v lehce osolené vodě. Omytou cuketu nakrájíme na kostky, orestujeme na pánvi na oleji.
3. Kapii rozpůlíme, vyjmeme semena, vypláchneme a necháme okapat. Rozkrájíme na proužky. Povaříme asi dvě minuty v osolené vodě. Cibuli oloupeme, rozkrájíme na tenčí měsíčky.
4. Zeleninu rozdělíme do sklenic, do každé přidáme několik lístků petržele a zalijeme nálevem. Zavařujeme 20 minut při 85 stupňů.

NÁŠ TIP

Přidat můžete i povařenou malou mrkvičku nebo stonky řapíkatého celeru.

Plněné chilli papričky

Plněné chilli papričky.Příprava: 30 minut + pečení 15 minut

Na asi 3 sklenice

* 1 kg chilli papriček nebo feferonek
* olivový olej
* 150 g sýra feta
* 3 stroužky česneku
* 1 sklenička kaparů
* 1 sklenička ančoviček
* 50 ml vinného octa
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chilli papričky omyjeme, odřízneme vršky a vydlabeme semena, propláchneme vodou a necháme okapat (raději si vemte gumové rukavice). Sýr a česnek nakrájíme na tenké plátky, ančovičky na kousky, kapary propláchneme.
2. Papričky dáme do zapékací misky a zalijeme olejem, tak aby byly zakryté, pečeme čtvrt hodiny. Po vychladnutí slijeme a uschováme si olej. 3. Papričky plníme fetou, ančovičkami a kapary. Naplněné je zakápneme octem, prošlehaným s trochou soli a čerstvě umletým pepřem.
4. Naplněné papričky přendáme do skleniček, zalijeme olejem, zavíčkujeme. V chladničce vydrží několik měsíců.

Papriky se šalvějí

Papriky se šalvějí.Příprava: 30 minut + zavařování 30 minut

Na asi 6 sklenic

* 2 l vody
* 300 ml octa
* 150 g cukru krupice
* 60 g soli
* 1 polévková lžíce hořčičného semínka
* 6 kuliček nového koření
* 10 kuliček pepře
* 3 bobkové listy
* 300 ml oleje
* 3 kg paprik – žluté, zelené a červené
* čerstvá šalvěj

1. Z vody, octa, cukru, soli a koření svaříme nálev. Všechny ingredience povaříme 10 minut. Do hotového uvařeného nálevu prošleháme olej a necháme nálev vychladnout.
2. Papriky omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Rozkrájíme je na centimentrové proužky a asi dvě minuty povaříme v lehce osolené vodě.
3. Scezené papriky přendáme do sklenic, zalijeme nálevem a do každé přidáme lístek šalvěje. Sklenice uzavřeme a sterilizujeme asi 30 minut při 90 stupních.

NÁŠ TIP

Papriky můžete také opéct a naložit do olivového oleje.

Autoři:




Nejčtenější

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.