Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pozvěte přátele na raclette. Se sýrem si rozumí maso, zelenina i houby

  1:00aktualizováno  1:00
Po fondue druhé nejspolečenštější jídlo, ideální do bytu i na první posezení na chladném jarním slunci. Raclette k nám přišel ze švýcarského regionu Valais a vedle čokolády a hodinek je to to nejlepší, co k nám jeho obyvatelé exportovali.

Raclette je velmi společenské jídlo, které k nám přišlo ze Švýcarska. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kdysi dávno jeden švýcarský pastevec položil kolo kravského sýra příliš blízko k ohni a pak seškraboval rozteklou dobrotu chlebem. Díky za objev!

Gnocchi se žampiony

Gnocchi se žampiony

Doba přípravy: 15 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 200 g malých žampionů
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • 400 g bramborových gnocchi
  • 600 g sýra na raclette

1. Očištěné žampiony rozkrájíme na čtvrtky, z jarní cibulky odkrojíme zelenou část a nakrájíme ji na tenká kolečka, bílou část nadrobno nasekáme. Stroužek česneku oloupeme a pokrájíme na drobné nudličky.

2. Na pánvi na rozehřátém oleji orestujeme pokrájené žampiony, přidáme bílou část cibulky a česneku a společně opečeme, ochutíme solí a pepřem. Gnocchi povaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Slijeme a necháme okapat.

3. Na raclettovací lopatky rozdělíme gnocchi a žampiony, ozdobíme zelenou natí z cibulky, poklademe plátky raclettovacího sýra a necháme zapéct.

Tip: Orestované žampiony promíchejte s čerstvým nasekaným tymiánem a trochou citronové šťávy.

Tortilly se zeleninou

Tortilly se zeleninou

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 malá cibule
  • 1 malá růžice brokolice
  • 1 malá cuketa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrnek mražené kukuřice
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 4 malé tortilly
  • 500 g sýra na raclette

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici nakrájíme na menší kousky. Cuketu omyjeme, nakrájíme na malé hranolky nebo nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, dokud nezesklovatí, přidáme brokolici, cuketu a společně opečeme. K orestované zelenině přidáme kukuřici a společně prohřejeme, stáhneme z plamene, dochutíme solí, pepřem a promícháme s citronovou kůrou a šťávou.

2. Tortilly rozřízneme na poloviny, rozdělíme na ně zeleninovou směs a svineme do kornoutků. Sýr nakrájíme na plátky.

3. Tortillové kornoutky dáme na raclettovací lopatky, položíme na ně plátky sýra a dáme je zapéct.

Tip: K zelenině můžete přidat natrhané zbytky grilovaného nebo pečeného kuřecího masa.

Hovězí svíčková

Hovězí svíčková

Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina marinování + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 400 g hovězí svíčkové
  • olej
  • 3 lžíce červeného vína
  • špetka sušeného tymiánu
  • 600 g sýra na raclette
  • 1 střední cibule
  • 2 kyselé okurky

1. Vychlazenou svíčkovou nakrájíme na tenké plátky, zakapeme trochou oleje, přidáme červené víno, tymián, promícháme a necháme hodinu odležet. Raclettovací sýr nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Okurky nakrájíme na kolečka. Na pánvi orestujeme na rozehřátém oleji cibuli.

2. Na rozehřátém raclettovacím grilu opečeme naložené plátky masa, přendáme je na raclettovací lopatky, ozdobíme cibulí, okurkami, položíme na ně plátky sýra a zapečeme.

Tip: Na grilu opečte plátky masa ochucené solí a pepřem a zapečte je s lžičkou bylinkového másla, cibulí a sýrem.

Autor:




Nejčtenější

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. 5.,...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Po pivu se tloustne, plechovkové je hnusné a další pivní mýty

Až budete na čarodějnice zapíjet opečeného buřta orosenou dvanáctkou, asi nad obsahem svého půllitru moc mudrovat nebudete. Ovšem některé z následujících mýtů...  celý článek

Mini quiche s bylinkami a balkánským sýrem
Krkovička na medu, bylinkové quiche a bábovka. Dejte si farmářské menu

Sehnat potraviny přímo od farmářů už dnes není tak těžké. Přinesli jste si domů pěkný kousek masa, med nebo třeba bylinky a nevíte, co s nimi? Zkuste si jako...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.