Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty na perníčky: tipy od koření po polevu

  1:34aktualizováno  1:34
Máme za sebou první adventní neděli a je na čase vytáhnout z krabic vykrajovátka, nachystat si vál a napéct první várku cukroví. Začneme s perníčky.

Perníkový adventní kalendář. | foto: Isifa

Výhodou perníčků je, že je můžete použít i jako dekoraci. Jejich základem je mouka, med a koření. Med patří mezi nejstarší sladidla a perníčky pekly už naše praprabáby. Co se týká perníkového koření, patří do něj například badyán, fenykl, hřebíček, nové koření, koriandr, skořice, anýz, muškátový ořech, pomerančová kůra... V kombinaci koření můžete experimentovat a hledat to vaše nejoblíbenější.

Perníkové těsto je třeba důkladně propracovat, nechat uležet. Větší tvary propíchněte špejlí, aby se při pečení nekroutily.

Perníčky

Perníčky.

Příprava: 20 minut + odležení 24 hodin + pečení 12-18 minut

* 100 g sádla
* 400 g hladké mouky
* 2 lžičky jedlé sody
* 150 g cukru moučka
* 1 lžíce perníkového koření
* 50 g mletých lískových oříšků
* 2 vejce + vejce na potření
* 5 lžic medu
* bílková poleva

1. Sádlo rozpustíme a necháme ho lehce zchladnout. Mouku prosijeme s jedlou sodou, promícháme s cukrem, perníkovým kořením a mletými oříšky. Zapracujeme rozpuštěné sádlo, vejce a med. Vzniklé tužší těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň jeden den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta vyválíme 4 mm silnou placku a vykrajujeme z ní perníčky. Ty přeneseme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 12-18 minut, podle velikosti tvarů.
3. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a vychladlé zdobíme bílkovou polevou.

Bílková polévka

250 g moučkového cukru, 2 bílky, 1 lžička škrobu. Dvakrát prosetý moučkový cukr se škrobem utřete dohladka s bílky. Přiliš tuhou polevu nařeďte citronovou šťávou, řídkou zahustěte moučkovým cukrem.

Perníkový adventní kalendář

Perníkový adventní kalendář.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodinY + pečení 35-40 minut

* 600 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžíce perníkového koření
* 200 g cukru moučka
* 50 g másla
* 60 g medu
* 3 velká vejce + 1 na potření
* 50 ml mléka

Zdobení
* bílková poleva
* potravinářské barvivo - žlutá, červená, zelená
* 100 g marcipánu
* kandované třešně

1. Mouku prosijeme s kakaem a sodou. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme vše na hladké těsto, které necháme zabalené ve fólii odležet dvě hodiny.
2. Troubu předehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Těsto rozválíme na placku, přendáme ji na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 3540 minut.
4. Vychladlý perník ozdobíme bílkovou polevou, rozváleným marcipánem, vykrojeným do tvaru stromečku. Třešně na stromeček přilepte kapkou bílkové polevy.

Magické koření do perníčků

SKOŘICE
K Vánocům neodmyslitelně patří. Využívá se nejčastěji při přípravě sladkých jídel, pečiva, horkých nápojů, ale podtrhne i chuť třeba rajské omáčky. Skořice zvyšuje apetit a zlepšuje trávení.

BADYÁN
Má tvar hvězdy a nasládlou kořeněnou chuť. Podobně jako anýz je hojně využíván v asijských kuchyních. V perníku podtrhne jeho chuť, vynikne i v kompotech či ve svařeném víně. Používá se při kolikách a revmatismu.

HŘEBÍČEK
Jde vlastně o nerozvinutá poupata, pro která je typická nasládlá chuť, která přechází až do hořké. Hlídejte, aby hřebíček nebyl černý - to je už příliš starý. Hodí se do sladkých i pikantních pokrmů.

NOVÉ KOŘENÍ
Poznáte ho podle palčivé kořeněné chuti - najdete v něm trochu od hřebíčku, trochu od pepře, skořice a muškátu. Neobejdete se bez něj při přípravě zvěřiny, mas, marinád, omáček či polévek. A chybět nemůže ani ve vánočním cukroví.

ANÝZ
Tohle koření oceníte, pokud vás trápí kašel, působí i proti nadýmání a podporuje vylučování žluče. Využívá se hodně v indické kuchyni, do chlebů, oceníte ho v jablečných kompotech či v likérech.

KARDAMOM
U nás není tolik známý a tak používaný. I proto je nejvyšší čas to změnit. Hodí se právě do perníčků, vánoček, mazanců. Vyzkoušet ho můžete i v kávě či čaji. Navíc mírní nevolnost a pálení žáhy a jsou mu přisuzovány i afrodizikální účinky.

Autoři:




Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.