Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kuřecí maso na tři způsoby: s kořenovou zeleninou, citronem a dipem

aktualizováno 
Rychleji než kuřecí maso už připravíte jen ryby. Ale nejen proto je oblíbené. Také pro nejrůznější varianty masa na jednom zvířeti a hlavně pro neodolatelnou kůrčičku.

Kuře pečené s kořenovou zeleninou | foto: Profimedia

Kuře pečené s kořenovou zeleninou

Co kdy vyjde?

Další dobroty ze seriálu 100 nejlepších receptů najdete každé pondělí v MF DNES v magazínu ONA DNES:

1/7        Kuře
8/7        Saláty
15/7      Řízky
22/7      Vše z brambor
29/7      Oblíbené koláče
5/8        Knedlíky
12/8      Omáčky
19/8      Polévky
26/8      Dorty

Příprava 30 minut, vaření 2 hodiny

Porce pro 4 OSOBY

  • 1 kuře
  • sůl
  • 150 g másla
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián
  • 10 brambor
  • 2 mrkve
  • 2 malé petrželky
  • kousek celeru
  • 2-3 celé paličky nového česneku

1. Troubu předehřejeme na 200°C. Kuře omyjeme studenou vodou a dobře osušíme. Kuře nasolíme zvnějšku i zevnitř.

2. Třetinu másla rozpustíme, potřeme jím kuře. Zbylé máslo pokrájíme, část vložíme do kuřete, část do pekáče vedle.

3. Rozmarýn a tymián natrháme, polovinu vložíme do dutiny kuřete, zbytek odložíme na ozdobení.

4. Kuře vložíme do rozehřáté trouby a podlité trochou vody pečeme asi 30 minut.

5. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme. Brambory nakrájíme na větší měsíčky, zeleninu na špalíky a nebo větší kousky.

6. Teplotu v troubě snížíme na 170°C, na pekáč přidáme brambory, zeleninu, palice česneku, osolíme, podlijeme vodou a dáme péct na hodinu, zakryjeme poklopem.

7. Během pečení kuře přeléváme výpekem a podléváme vypečenou šťávou.

8. Na poslední půlhodinu kuře a zeleninu odkryjeme, během dopékání zvýšíme mírně teplotu a přeléváme výpekem, aby kuře získalo zlatavou kůrčičku.

9. Upečené kuře necháme deset minut odležet, ozdobíme zbylými bylinkami a naporcujeme.

NÁŠ TIP: Kuře podložte několika silnějšími plátky cibule, při pečení se nepřilepí ke dnu pekáče a kuře můžete během pečení otáčet.

Citronovo-česnekové kuře

Citronovo-česnekové kuře

Příprava 20 minut, vaření 1,5 hodiny

Porce pro 4 OSOBY

  • 1 kuře
  • sůl
  • pepř
  • 3 malé citrony
  • hrst snítek čerstvého tymiánu
  • 2 palice česneku
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce rozpuštěného másla

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuře omyjeme a osušíme zevnitř i z vnějšku papírovými ubrousky. Dutinu kuřete potřeme směsí soli a pepře. Naplníme ji jedním rozpůleným citronem a polovinou tymiánu.

2. Palice česneku rozpůlíme, obložíme jimi kuře na pekáči, část stroužků vyloupneme a vložíme do dutiny kuřete.

3. Na pekáč přidáme zbylé rozkrojené citrony, kuře osolíme a opepříme, potřeme zbylými stroužky prolisovaného česneku. Potřeme rozpuštěným máslem, podlijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby.

4. Po půlhodině pečení kuře zakryjeme, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut.

5. Kuře odklopíme a dopečeme dvacet minut odkryté. Během pečení kuře podléváme vodou, přeléváme výpekem a seškrabujeme ze stran pekáče připečenou šťávu.

6. Hotové kuře necháme 10 minut odležet, pak je naporcujeme, ozdobíme zbylým nasekaným tymiánem a podáváme například s vařenými novými bramborami.

Grilovaná kuřecí křidélka s dipem

Příprava 20 minut, marinování 2 hodiny, grilování 30 minut

Grilovaná kuřecí křidélka s dipem

Porce pro 4 OSOBY

  • 16 kuřecích křídel
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce ostrého kečupu
  • 1–2 lžíce medu
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku

1. Z křídel odstřihneme nejtenčí část (můžeme je dát do mrazáku a pak použít na vývar), omyjeme je  a dobře osušíme.

2. V misce rozmícháme sójovou omáčku, protlak, kečup, med a zázvor. Křídla nasypeme do plastového uzavíratelného sáčku, promícháme s marinádou a necháme dvě hodiny odležet v chladu.

3. Troubu rozehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V misce promícháme zakysanou smetanu s majonézou, přimícháme nadrobno pokrájenou jarní cibulku a prolisovaný stroužek česneku.

4. Křídla rozložíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Během pečení je potíráme zbylou marinádou a obracíme.

5. Hotová křídla podáváme s vychlazeným dipem a zeleninovým salátem nebo bílou bagetou.

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.