Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kuřecí maso na tři způsoby: s kořenovou zeleninou, citronem a dipem

aktualizováno 
Rychleji než kuřecí maso už připravíte jen ryby. Ale nejen proto je oblíbené. Také pro nejrůznější varianty masa na jednom zvířeti a hlavně pro neodolatelnou kůrčičku.

Kuře pečené s kořenovou zeleninou | foto: Profimedia

Kuře pečené s kořenovou zeleninou

Co kdy vyjde?

Další dobroty ze seriálu 100 nejlepších receptů najdete každé pondělí v MF DNES v magazínu ONA DNES:

1/7        Kuře
8/7        Saláty
15/7      Řízky
22/7      Vše z brambor
29/7      Oblíbené koláče
5/8        Knedlíky
12/8      Omáčky
19/8      Polévky
26/8      Dorty

Příprava 30 minut, vaření 2 hodiny

Porce pro 4 OSOBY

  • 1 kuře
  • sůl
  • 150 g másla
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián
  • 10 brambor
  • 2 mrkve
  • 2 malé petrželky
  • kousek celeru
  • 2-3 celé paličky nového česneku

1. Troubu předehřejeme na 200°C. Kuře omyjeme studenou vodou a dobře osušíme. Kuře nasolíme zvnějšku i zevnitř.

2. Třetinu másla rozpustíme, potřeme jím kuře. Zbylé máslo pokrájíme, část vložíme do kuřete, část do pekáče vedle.

3. Rozmarýn a tymián natrháme, polovinu vložíme do dutiny kuřete, zbytek odložíme na ozdobení.

4. Kuře vložíme do rozehřáté trouby a podlité trochou vody pečeme asi 30 minut.

5. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme. Brambory nakrájíme na větší měsíčky, zeleninu na špalíky a nebo větší kousky.

6. Teplotu v troubě snížíme na 170°C, na pekáč přidáme brambory, zeleninu, palice česneku, osolíme, podlijeme vodou a dáme péct na hodinu, zakryjeme poklopem.

7. Během pečení kuře přeléváme výpekem a podléváme vypečenou šťávou.

8. Na poslední půlhodinu kuře a zeleninu odkryjeme, během dopékání zvýšíme mírně teplotu a přeléváme výpekem, aby kuře získalo zlatavou kůrčičku.

9. Upečené kuře necháme deset minut odležet, ozdobíme zbylými bylinkami a naporcujeme.

NÁŠ TIP: Kuře podložte několika silnějšími plátky cibule, při pečení se nepřilepí ke dnu pekáče a kuře můžete během pečení otáčet.

Citronovo-česnekové kuře

Citronovo-česnekové kuře

Příprava 20 minut, vaření 1,5 hodiny

Porce pro 4 OSOBY

  • 1 kuře
  • sůl
  • pepř
  • 3 malé citrony
  • hrst snítek čerstvého tymiánu
  • 2 palice česneku
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce rozpuštěného másla

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuře omyjeme a osušíme zevnitř i z vnějšku papírovými ubrousky. Dutinu kuřete potřeme směsí soli a pepře. Naplníme ji jedním rozpůleným citronem a polovinou tymiánu.

2. Palice česneku rozpůlíme, obložíme jimi kuře na pekáči, část stroužků vyloupneme a vložíme do dutiny kuřete.

3. Na pekáč přidáme zbylé rozkrojené citrony, kuře osolíme a opepříme, potřeme zbylými stroužky prolisovaného česneku. Potřeme rozpuštěným máslem, podlijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby.

4. Po půlhodině pečení kuře zakryjeme, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut.

5. Kuře odklopíme a dopečeme dvacet minut odkryté. Během pečení kuře podléváme vodou, přeléváme výpekem a seškrabujeme ze stran pekáče připečenou šťávu.

6. Hotové kuře necháme 10 minut odležet, pak je naporcujeme, ozdobíme zbylým nasekaným tymiánem a podáváme například s vařenými novými bramborami.

Grilovaná kuřecí křidélka s dipem

Příprava 20 minut, marinování 2 hodiny, grilování 30 minut

Grilovaná kuřecí křidélka s dipem

Porce pro 4 OSOBY

  • 16 kuřecích křídel
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce ostrého kečupu
  • 1–2 lžíce medu
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku

1. Z křídel odstřihneme nejtenčí část (můžeme je dát do mrazáku a pak použít na vývar), omyjeme je  a dobře osušíme.

2. V misce rozmícháme sójovou omáčku, protlak, kečup, med a zázvor. Křídla nasypeme do plastového uzavíratelného sáčku, promícháme s marinádou a necháme dvě hodiny odležet v chladu.

3. Troubu rozehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V misce promícháme zakysanou smetanu s majonézou, přimícháme nadrobno pokrájenou jarní cibulku a prolisovaný stroužek česneku.

4. Křídla rozložíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Během pečení je potíráme zbylou marinádou a obracíme.

5. Hotová křídla podáváme s vychlazeným dipem a zeleninovým salátem nebo bílou bagetou.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.