Jaký byl druhý Jarmark OnaDnes.cz, na který přišla i Tereza Maxová? Přečtěte si ZDE. |
Šalamoun
Petra Barochová
- 1 hrnek vody
- 1 kostka másla
- 2 hrnky pískového cukru
- 3 lžíce kakaa
- 4 lžíce rumu
- 4 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- strouhaný kokos na posypání
1. Vodu zahřejeme, přidáme máslo, kakao, cukr a mícháme, až se vše spojí (ale nevaříme). Z rozehřáté směsi odeberememe jeden hrnek, kterým později budeme polévat hotovou buchtu.
2. Do zbytku dáme rum a postupně zamícháme vejce, vanilkový cukr a mouku s práškem do pečiva. Těsto mícháme, až je hladké.
3. Těso nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny.
4. Ještě horký moučník polijeme hrnkem oddělené směsi, kterou si zahřejeme. Celý moučník nakonec posypeme kokosem a necháme ztuhnout.
Meruňkový koláč
Pavla Matějů
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí
- trochu cukru
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 celé vejce
- 1/2 hrnku mléka
- cca 1 kg meruněk
Na drobenku:
- 50 g Hery (másla)
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 hrnek cukru písek
1. Do vlažného mléka přidáme droždí, trochu cukru a necháme vykynout. Vykynutý kvásek přidáme do mouky, zamícháme s vejcem a rozpuštěným máslem. V míse vymícháme vláčné těsto, které necháme vykynout (ve dřezu v teplé vodě stačí cca 20 minut).
2. Na tukem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech rozprostřeme vykynuté těsto. Poklademe půlkami meruněk.
3. Smícháním tuku, hrubé mouky a cukru získáme drobenku, kterou posypeme celý koláč.
4. Dáme péct do trouby na 200 stupňů na 20 až 30 minut.
Rychlé višňové šátečky
Lucie Formáčková
- 1 listové těsto
- višňová zavařenina
- čerstvé nebo mražené višně
- moučkový cukr
- 1 vejce
1. Těsto rozválíme, rádýlkem rozkrájíme na menší čtverce. Doprostřed každého čtverce dáme lžičku zavařeniny, na ni dáme celou vypeckovanou višni a spojíme všechny rohy k sobě.
2. Vzniknou tak šátečky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.
3. Potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem.
Citronový koláč
Bára Veselá
- 500 g měkkého tvarohu
- 125 g rozpuštěné Hery nebo másla
- 180 g cukru
- 3 celá vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 - 2 citrony
- 1 vanilkový cukr
- 2 sáčky vanilkového pudinku
1. Z citronů vymačkáme šťávu, v hrnečku rozpustíme máslo nebo Heru a smícháme s ostatními ingrediencemi v míse.
2. Pokud se nám podaří sehnat chemicky neošetřené citrony, nastrouháme do těsta také kůru.
3. Hladkou hmotu pak nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 180 stupňů pečeme přibližně 40 minut dorůžova.
Kakaový koláč
Barbora Buřinská
Na těsto:
- 45 dkg hladké mouky
- 15 dkg cukru
- 1 žloutek
- 1 Hera
- 3 dkg kakaa
- 1 prášek do pečiva
Na nádivku:
- 2 měkké tvarohy
- 4 žloutky
- 30 dkg cukru
- 1 lžíce solamylu nebo vanilkového pudinku
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- ze 4 bílků sníh
1. Mouku, cukr, kakao, žloutek, Heru a prášek do pečiva smícháme a vypracujeme těsto. To rozpůlíme a dáme do lednice ztuhnout.
2. Pak si připravíme tvarohovou nádivku.
3. Na plech (buď vymaštěný a vysypaný, nebo vyložený pečicím papírem) nastrouháme na hrubém struhadle půlku ztuhlého těsta. Na těsto dáme tvarohovou nádivku a nakonec navrch nastrouháme zbytek těsta.
4. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Pomocí špejle zjistíme, zda se těsto nelepí. Případně ještě na několik minu vrátíme do trouby a dopečeme.
Třešňová bublanina
Johana Barvínková
- 20 dkg cukru
- 3 vejce
- 30 dkg hladké mouky
- prášek do pečiva
- ¼ litru šlehačky 33%
- vanilkový cukr
- třešně
- tuk a kokos na pekáček
1. Třešně zbavíme stopek, omyjeme a osušíme.
2. Smícháme cukr, vanilkový cukr, šlehačku a žloutky. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej zapracujeme do těsta.
3. Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, poklademe hustě třešněmi a dáme péct na 180 °C na 20 až 30 minut.
Charlotta
Monika Hrušová
Na roládu:
- 5 vajec
- 50g cukru krupice
- 60 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 skořicový cukr
- 1 lžíce rumu
Na náplň:
- 1 vanilkový pudink
- 1 banánový pudink
- 20 g krupicového cukru
- 3 lžíce rumu
- 1 smetana ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- jahody
1. Pět žloutků smícháme s vanilkovým, skořicovým a krupicovým cukrem, pak přidáme mouku, rum a jemně vmícháme vyšlehané bílky. Plech vyložíme pečicím papírem a vlejeme na něj těsto. Pečeme cca 15 minut na 200 stupňů. Po upečení namažeme marmeládou a stočíme do rolády. Roládu nakrájíme na plátky.
2. Vyšleháme šlehačku se ztužovačem, uvaříme pudinky a po vychladnutí smícháme všechny přísady dohromady.
3. Dortovou formu, plech nebo mísu vyložíme potravinovou folií a poklademe plátky rolády. Pak nalijeme část náplně a přidáme na plátky nakrájené jahody. Nakonec dáme zbytek náplně a zarovnáme roládou. Dort by měl tuhnout v lednici minimálně dvě hodiny.
Jahodový dort
Darina Noviková, Odmaminky.cz
- 600 g čerstvých jahod
- 5 tučných zakysaných smetan
- 5 vanilkových cukrů
- piškoty
- červené dortové želé
1. Jahody nakrájíme na plátky, pro urychlení a přesné zaměření lze použít kráječ na vajíčka. Zakysané smetany smícháme s vanilkovými cukry.
2. Na dno dortové formy vyskládáme piškoty, přidáme vrstvu smetany a dále jahody. Ve stejném pořadí vrstvíme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Skončíme jahodami.
3. Nakonec zalijeme červeným dortovým želé a necháme ztuhnout v lednici. Dort podáváme vychlazený s lístkem máty.