Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty na jídla, po kterých budete spát jako nemluvně

  13:00aktualizováno  13:00
Jsou potraviny i celá jídla, která vám pomohou spát tak sladce, že se ráno probudíte skutečně odpočatí. Dejte si je s námi na dobrou noc.

Spaghetti alla carbonara. | foto: Isifa

Gratinované brambory s hruškami

Gratinované brambory s hruškami.

Příprava: 30 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 2 velké pevné hrušky
* 1 lžíce másla
* 300 g ementálu
* 200 ml smetany
* 200 ml mléka
* sůl, pepř
* špetka mletého chilli

Než si lehnete

Větší jídlo byste si měli dát maximálně dvě hodiny před spaním. Čtvrt hodiny předtím, než zalezete do peřin, vás zklidní sklenice teplého mléka.

* Přes den: Jezte jídla, která vám uvolní "spánkový hormon" tryptofan: fazole, ryby, vejce a hlavně sýry (nejlépe chedar a gruyére).
* K večeři: Dietní to není, ale cukry a tuky dvě hodiny před spaním vám zvednou hladinu serotoninu a pomohou usnout (špagety, koláče, brambory, med, datle, fíky).

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku nebo pekáč vymažeme máslem.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Hrušky rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Smetanu smícháme s mlékem. Sýr nastrouháme.
3. Misku vyložíme polovinou brambor, poklademe hruškami, posypeme 1/2 sýra a zalijeme 1/2 smetany s mlékem, ochutíme trochou soli, pepře a chilli. Zakončíme vrstvou z brambor, posypeme sýrem, zalijeme smetanou s mlékem a okořeníme. Mísu zakryjeme alobalem a dáme zapéct, po 30 minutách sejmeme alobal a necháme dopéct asi 15 minut.
4. Gratinované brambory necháme asi deset minut odpočinout, než je rozdělíme na porce.

Jablečný koláč

Jablečný koláč.

Příprava: 2 hodiny + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 225 g másla
* 50 g cukru krupice
* 2 vejce
* 350 g hladké mouky
* 1 kg jablek
* 80 g přírodního cukru
* 1 lžička skořice
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce rozinek
* vanilková zmrzlina

1. Máslo s cukrem utřeme, přimícháme jedno vejce a žloutek z druhého vejce. Vařečkou zapracujeme postupně mouku, těsto vyklopíme a hněteme rukama, případně přidáme lžíci studené vody. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu.
2. Jablka rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na plátky. Do mísy dáme přírodní cukr, skořici a mouku, jablka a rozinky, promícháme.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden vyválíme na placku lehce přesahující koláčovou formu, okraje navlhčíme vodou. Korpus naplníme jablky a zakryjeme druhou vyválenou plackou. Okraje stlačíme k sobě, pomažeme rozšlehaným zbylým bílkem. Povrch na několika místech prořízneme.
4. Pečeme asi 45 minut. Po upečení necháme zchladnout asi 10 minut a podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara.

Příprava: 15 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 200 g pancetty
* 100 g sýra pecorino
* 3 vejce
* sůl, čerstvě mletý pepř
* 400 g špaget
* 3 lžíce olivového oleje
* nasekaná čerstvá petržel
 
1. Část pancetty pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme. Jedno celé vejce a dva žloutky prošleháme, přimícháme polovinu sýra, sůl a čerstvě mletý pepř.
2. Do vroucí osolené vody dáme vařit špagety. Do velké hluboké pánve dáme zahřát olivový olej, opečeme na něm plátky pancetty na ozdobu, odložíme stranou a vsypeme nadrobno pokrájenou pancettu. Opečeme dokřupava a snížíme teplotu na minimum.
3. Z uvařených špaget odebereme menší šálek vody, těstoviny scedíme a přisypeme do pánve s pancettou. Promícháme, přidáme vejce, naředíme vodou ze špaget a znovu dobře promícháme.
4. Hotové špagety posypeme nasekanou petrželkou, ozdobíme plátkem opečené pancetty a podáváme se zbylým nastrouhaným sýrem.

Tuňákový salát s grilovaným sýrem

Tuňákový salát s grilovaným sýrem.

Příprava: 30 minut + grilování 3-4 minuty

Pro 4 osoby

* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 1 lžíce bazalkového pesta
* 250 g sýra haloumi
* 200 g listů špenátu
* 1 menší salátová okurka
* 1 plechovka tuňáka
* 1 plechovka bílých fazolí
* 1 jarní cibulka
* sůl, pepř

1. Olivový olej prošleháme s limetkovou šťávou a pestem a zalijeme jím na plátky rozkrájený sýr.
2. Špenátové listy a okurku omyjeme. Okurku nakrájíme na plátky. Fazole a tuňáka slijeme. Jarní cibulku nasekáme nadrobno.
3. V míse promícháme zeleninu, fazole a rozdrobeného tuňáka, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, odložíme do chladu.
4. Sýr vyjmeme z marinády, ogrilujeme ho po obou stranách. Plátky sýra rozdělíme na talíře, přidáme vychlazený salát.

Brambory s mletým masem

Brambory s mletým masem.

Příprava: 30 minut + vaření 50 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 500 g směsi mletého vepřového a hovězího masa
* sůl, pepř
* 1 lžička mleté sladké papriky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 800 g brambor uvařených ve slupce
* olej
* 100 g měkkého ovčího sýra
* pažitka, petržel

1. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Ve větší hlubší pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli s česnekem, přidáme maso, vařečkou ho promícháváme a opékáme asi pět minut.
2. Dochutíme solí, pepřem, paprikou, přidáme protlak a podlijeme trochou vody. Pod pokličkou podusíme asi 15 minut, odkryjeme a necháme šťávu vydusit.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a postupně opékáme na pánvi na rozehřátém oleji. Poté je promícháme v míse s mletým masem, rozdrobeným ovčím sýrem a nasekanými čerstvými bylinkami.

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.