Doporučujeme

Návštěvnice Jarmarku mohly koupí zákusku podpořit Nadaci Terezy Maxové dětem a bábovka, koláče i řezy šly v sobotu doslova na dračku... (ilustrační snímek)

Návštěvnice Jarmarku mohly koupí zákusku podpořit Nadaci Terezy Maxové dětem a bábovka, koláče i řezy šly v sobotu doslova na dračku... (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Kokosová bábovka, švestkový koláč a další pečené dobroty z Jarmarku

  • 5
Kdo z vás byl v sobotu na Jarmarku v pražských Holešovicích, možná si nenechal ujít možnost ochutnat domácí bábovku, koláče nebo řezy, které pro návštěvníky a návštěvnice akce upekly redaktorky a spolupracovnice OnaDnes.cz. Jestli vám chutnaly, zkuste si je upéct také podle našich vyzkoušených receptů.

Petra: Kokosová bábovka

  • 4 vejce
  • 140 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g kokosové moučky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 ml mléka

1. Tuk umícháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme jeden žloutek po druhém. Poté přidáme kokosovou moučku, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec lehce zamícháme tuhý sníh z bílků.

2. Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme těsto a pomalu pečeme v předehřáté troubě.

3. Upečenou bábovku necháme vychladnout a poté vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Pavla: Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 Hera
  • 150 g cukru
  • 4 žloutky
  • 1 prášek do pečiva
  • 6 větších jablek
  • rozinky
  • vlašské ořechy
  • 4 bílky
  • 2 lžícei moučkového cukru

1. Z prvních pěti surovin vypracujeme těsto. Oddělíme čtvrtinu těsta a dáme do mrazáku.

2. Na plech dáme pečicí papír a na něj rozválíme nebo rukama namačkáme zbylé těsto. Na těsto nastrouháme jablka, přidáme rozinky a na vále rozdrcené vlašské ořechy. Pak na řezy rozetřeme tuhý sníh ze 4 bílků se dvěma lžícemi moučkového cukru a navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu asi 25 až 30 minut.

Bára: Dýňové žíhání s čokoládou

Dýňový koláč

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla + na vymazání
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce vody

Na náplň:

  • 1 kg oloupané dýně (bez semínek)
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 150 g čokolády (70%)
  • 2 vejce
  • 2 lžičky koření (mletá skořice, nové koření, hřebíček, zázvor)

1. Dýni nakrájíme na kousky, rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme přibližně 30 minut. Poté necháme vychladnout.

2. Mezitím propracujeme suroviny na těsto do jemné hmoty a vložíme na 30 minut do ledničky.

3. Formu na koláč (průměr 27 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z těsta vyválíme plát, rozložíme do formy a ořízneme přesahující okraje.

4. Čokoládu nalámeme na kousky a rozložíme na dno koláče.

5. Pečenou dýni rozmixujeme spolu s vejci, kondenzovaným mlékem a kořením do hladké hmoty. Krém nalijeme na čokoládu a povrch urovnáme.

6. Pečeme při 180 °C přibližně 1 hodinu 30 minut, dokud těsto na krajích není zlaté. Před porcováním necháme zcela vychladnout.

Tip: Povrch krému můžete před pečením ještě posypat hoblinkami čokolády nebo mletými ořechy. Podávat můžete ozdobené lžičkou kysané smetany a špetkou kakaa.

Monika: Švestkový koláč

Františkánský švestkový koláč
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 5 lžic másla (rozpuštěného)
  • citronová kůra
  • 1 kg vypeckovaných a rozpůlených švestek

Na drobenku:

  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 skořicový cukr
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce kokosu

1. Smícháme smetanu, cukry, vejce a máslo, pak přidáme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou.

2. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a navrch pokládáme švestky. Pak posypeme koláč drobenkou.

3. Pečeme zhruba 30 minut na 190 °C.

Johana: Cuketová buchta s čokoládovou polevou

Cuketová čokoládová buchta s polevou
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 kg nastrouhané oloupané cukety
  • 2 dcl oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce skořice
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 prášek do pečiva
  • čokoládová poleva

1. Smícháme vejce, olej, všechen cukr a strouhanou cuketu. Přidáme kakao a skořici a promícháme. Nakonec přidáme prosátou mouku, do které jsme vmíchali prášek do pečiva.

2. Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut.

3. Buchtu necháme vychladnout a polijeme rozehřátou čokoládovou polevou.

Tip: Do těsta můžeme přidat podle chuti rozlámanou čokoládu, oříšky, rozinky nebo brusinky.


  • Vybrali jsme pro Vás