Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kokosová bábovka, švestkový koláč a další pečené dobroty z Jarmarku

  0:01aktualizováno  0:01
Kdo z vás byl v sobotu na Jarmarku v pražských Holešovicích, možná si nenechal ujít možnost ochutnat domácí bábovku, koláče nebo řezy, které pro návštěvníky a návštěvnice akce upekly redaktorky a spolupracovnice OnaDnes.cz. Jestli vám chutnaly, zkuste si je upéct také podle našich vyzkoušených receptů.

Návštěvnice Jarmarku mohly koupí zákusku podpořit Nadaci Terezy Maxové dětem a bábovka, koláče i řezy šly v sobotu doslova na dračku... (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Petra: Kokosová bábovka

  • 4 vejce
  • 140 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g kokosové moučky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 ml mléka

1. Tuk umícháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme jeden žloutek po druhém. Poté přidáme kokosovou moučku, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec lehce zamícháme tuhý sníh z bílků.

2. Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme těsto a pomalu pečeme v předehřáté troubě.

3. Upečenou bábovku necháme vychladnout a poté vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Pavla: Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 Hera
  • 150 g cukru
  • 4 žloutky
  • 1 prášek do pečiva
  • 6 větších jablek
  • rozinky
  • vlašské ořechy
  • 4 bílky
  • 2 lžícei moučkového cukru

1. Z prvních pěti surovin vypracujeme těsto. Oddělíme čtvrtinu těsta a dáme do mrazáku.

2. Na plech dáme pečicí papír a na něj rozválíme nebo rukama namačkáme zbylé těsto. Na těsto nastrouháme jablka, přidáme rozinky a na vále rozdrcené vlašské ořechy. Pak na řezy rozetřeme tuhý sníh ze 4 bílků se dvěma lžícemi moučkového cukru a navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu asi 25 až 30 minut.

Bára: Dýňové žíhání s čokoládou

Dýňový koláč

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla + na vymazání
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce vody

Na náplň:

  • 1 kg oloupané dýně (bez semínek)
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 150 g čokolády (70%)
  • 2 vejce
  • 2 lžičky koření (mletá skořice, nové koření, hřebíček, zázvor)

1. Dýni nakrájíme na kousky, rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme přibližně 30 minut. Poté necháme vychladnout.

2. Mezitím propracujeme suroviny na těsto do jemné hmoty a vložíme na 30 minut do ledničky.

3. Formu na koláč (průměr 27 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z těsta vyválíme plát, rozložíme do formy a ořízneme přesahující okraje.

4. Čokoládu nalámeme na kousky a rozložíme na dno koláče.

5. Pečenou dýni rozmixujeme spolu s vejci, kondenzovaným mlékem a kořením do hladké hmoty. Krém nalijeme na čokoládu a povrch urovnáme.

6. Pečeme při 180 °C přibližně 1 hodinu 30 minut, dokud těsto na krajích není zlaté. Před porcováním necháme zcela vychladnout.

Tip: Povrch krému můžete před pečením ještě posypat hoblinkami čokolády nebo mletými ořechy. Podávat můžete ozdobené lžičkou kysané smetany a špetkou kakaa.

Monika: Švestkový koláč

Františkánský švestkový koláč
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 5 lžic másla (rozpuštěného)
  • citronová kůra
  • 1 kg vypeckovaných a rozpůlených švestek

Na drobenku:

  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 skořicový cukr
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce kokosu

1. Smícháme smetanu, cukry, vejce a máslo, pak přidáme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou.

2. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a navrch pokládáme švestky. Pak posypeme koláč drobenkou.

3. Pečeme zhruba 30 minut na 190 °C.

Johana: Cuketová buchta s čokoládovou polevou

Cuketová čokoládová buchta s polevou
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 kg nastrouhané oloupané cukety
  • 2 dcl oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce skořice
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 prášek do pečiva
  • čokoládová poleva

1. Smícháme vejce, olej, všechen cukr a strouhanou cuketu. Přidáme kakao a skořici a promícháme. Nakonec přidáme prosátou mouku, do které jsme vmíchali prášek do pečiva.

2. Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut.

3. Buchtu necháme vychladnout a polijeme rozehřátou čokoládovou polevou.

Tip: Do těsta můžeme přidat podle chuti rozlámanou čokoládu, oříšky, rozinky nebo brusinky.

Autor:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.