Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Muffiny, bábovka nebo quiche aneb co jsme pekly na Jarmark

  15:06aktualizováno  15:06
Sobotní Jarmark už je za námi, módní oblečky a doplňky změnily majitele a z domácích dobrot, které jsme donesly, už nezbyly ani drobečky. Tentokrát jsme se - a nejen proto, že jsme pozvaly doktorku Cajthamlovou - rozhodly péct poněkud zdravěji a odlehčeněji, a tak vám nabízíme naše vyzkoušené speciality, po kterých se na akci jen zaprášilo.

Tentokrát jsme na Jarmark napekly zdravé a odlehčené dobroty. Ochutnejte. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Cibulový francouzský koláč quiche

od vedoucí Pavly Matějů

Rajčatovo-sýrový quiche.
  • 350 g špaldové mouky (může být také 200 hladké a 150 špaldové)
  • 150 g másla
  • 120 ml vlažné vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 200 g slaniny
  • 260 g husté kysané smetany
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra
  • 2 - 3 žloutky
  • 6 velkých cibulí
  • špetka provensálského koření
  • olivový olej na smažení
  • mletý pepř
  • sůl
  • 4 rajčata

1. Z mouky, másla, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto a necháme nejméně hodinu odpočinout v lednici.

2. Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na olivovém oleji. Před dokončením přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Osolíme, opepříme, přidáme špetku provensálského koření a necháme zchladnout.

3. K vychladlé cibuli se slaninou vmícháme kysanou smetanu a dva větší či tři menší žloutky. Do směsi nastrouháme tvrdý sýr a zamícháme.

4. Z těsta vyválíme placku a rozporstřeme ji na vymazanou koláčovou formu tak, aby měla zvednuté okraje. Na koláč vylijeme náplň a rovnoměrně ji rozprostřeme. Navrch položíme na plátky nakrájená rajčata a dáme péct do rozpálené trouby.

5. Pečeme cca 35 minut.

Tip: Quiche můžeme podávat teplý i studený.

Celozrnná banánová bábovka

od redaktorky Petry Barochové

Bábovka
  • 300 g hladké celozrnné mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • půl hrnku slunečnicového oleje
  • hrnek vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 2 - 3 banány
  • 3 lžíce kakaa

1. Všechny ingredience kromě kakaa a banánů dobře promícháme.

2. Vidličkou rozmačkáme banány, které přidáme do směsi.

3. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbytku přidáme kakao a rozmícháme. Nakonec nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.

4. Pečeme asi 35 min na 200°C. Vychladlou bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Muffiny s červenou řepou a ořechy

od redaktorky Johany Křížkové

Muffiny
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g červené řepy (nastrouhané nahrubo)
  • 1/2 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 120 g hnědého cukru
  • 6 lžic oleje
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g lískových ořechů (nasekaných na kousky)

1. Smícháme v míse oba cukry, vejce, olej, smetanu a řepu.

2. Pak přidáme mouku, prášek do pečiva a ořechy. Promícháme a lžící plníme směsí otvory v muffinovem pekáči (ne až po okraj).

3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Zkoušíme špejlí, jestli už těsto nelepí.

Mrkvový dort

od administrátorky Kavárničky Báry Veselé

Mrkvový dort
  • 4 vejce
  • 2 hrnky hnědého cukru
  • 1 a 1/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 hrnky mrkve nastrouhané nahrubo (je to přibližně 8 až 10 mrkví)
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 - 2 čajové lžičky javorového sirupu

Na polevu:

  • 500 gramů fresh sýru (např. Lučina)
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1 lžička javorového sirupu
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžičky másla

1. Ve velké míse vyšleháme vajíčka, cukr a javorový sirup. V jiné míse smícháme všechny sypké ingredience a tuto směs pak postupně přidáváme do vyšlehaných vajíček a přidáme olej. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy.

2. Dobře promíchané těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme cca na 170 - 180 stupňů přibližně hodinu a půl (zkoušejte špejlí).

3. Mezitím si připravíme polevu: všechny ingredience dáme do mísy a prošleháme, aby se to hezky spojilo a nebyly tam cucky moučkového cukru.

4. Po vychladnutí dort rozpůlíme podélně, dovnitř natřeme asi tak třetinu polevy, přiklopíme a zbytkem polevy potřeme celý dort. Hotovou nádheru dáme do ledničky a necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Čokoládové DIA sušenky

od Moniky Hrušové

cookies
  • 2 vejce 
  • 200 g cukru pro diabetiky 
  • 1 kypřící prášek do pečiva 
  • 400 g žitné mouky 
  • 150 g 70% čokolády
  • 150 g bílé čokolády
  • špetka soli 
  • 1 Hera 

1. Heru, cukr a vejce utřeme do pěny, pak přidáme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Čokolády posekáme na drobné kousky a přidáme do těsta.

2. Z těsta vytvoříme kuličky a mírně je rozplácneme na plech.

3. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut.

Sypaný tvarohový koláč

od Báry Buřinské

Tvarohový koláč
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva

Na nádivku:

  • 3 měkké polotučné tvarohy
  • 3 vejce
  • 1,5 hrnku mléka
  • vanilkový cukr
  • cukr podle chuti
  • + 1/4 másla navrch koláče

1. Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme. Stranou dáme polovinu směsi. Tu první nasypeme na vymazaný a vysypaný plech.

2. V robotu si připravíme tvarohovou nádivku. Smícháme tvarohy s vejci a s cukrem (množství dejte podle chuti, jak máte rádi). Postupně přiléváme mléko. Nádivka by měla být spíše tekutá.

3. Nalejeme ji na směs a posypeme zbytkem směsi. Nakonec na koláč nastrouháme 1/4 másla.

4. Dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme zhruba 15 - 20 minut.

Tipy: Máte-li rádi skořici, přidejte ji do sypké směsi. Koláč získá zajímavější chuť. Aby se vám máslo dobře strouhalo a netálo v ruce, před strouháním ho nechte pár hodin v mrazáku.





Nejčtenější

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.