Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty na gril, po kterých vám břicho nepukne

  12:00aktualizováno  12:00
Pánové mají rádi, když se na grilu pečou pořádné flákoty masa. Letní večery ale nemusejí bezpodmínečně končit přecpaným žaludkem, zkuste trochu odlehčit a pochutnejte si třeba na rybě.

Grilovaný pstruh. | foto: Isifa

Grilovaná marinovaná žebírka

Grilovaná marinovaná žebírka.

Příprava: 20 minut + marinování 12 hodin + grilování 90 minut

Pro 4 osoby

* 2 kg masitých vepřových žebírek
* 200 ml bílého vína
* 100 ml oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* 4 stroužky česneku
* 2 lžičky jalovce
* sůl, pepř
* 8 středních brambor
* 5 cl olivového oleje

1. Naporcovaná omytá a osušená žebírka zalijeme marinádou z vína, oleje, citronové šťávy a rozdrceného česneku, jalovce, soli a pepře. Necháme marinovat v chladu.
2. Žebírka vyjmeme z marinády, pod poklopem grilujeme na alobalovém tácku asi hodinu, odklopené potíráme zbylou marinádou a grilujeme ještě asi 20-30 minut podle velikosti žebírek.
3. Brambory očistíme kartáčkem, nakrájíme na čtvrtiny a předvaříme v osolené vodě.
4. Uvařené brambory osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme a opečeme na grilu na tácku.
5. Žebírka podáváme společně s bramborami.

Grilovaný pstruh

Grilovaný pstruh.

Příprava: 135 minut + grilování asi 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 vykuchaní pstruzi
* 1 citron
* 4 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* zelená petrželová nať
* čerstvý rozmarýn
* libeček
* sůl, pepř

1. Pstruhy omyjeme a osušíme. Omytý citron nakrájíme na tenké plátky.
2. Olej promícháme s prolisovaným česnekem a natrhanou směsí bylinek.
3. Olej s bylinkami vetřeme dovnitř pstruha, přidáme plátky citronu a necháme dvě hodiny v chladu odležet.
4. Pstruha osolíme a opepříme a ogrilujeme 8-12 minut po každé straně, podle velikosti ryby.

Grilované špízy

Grilované špízy.

Příprava: 30 minut + odležení 12 hodin + grilování 20 minut

Pro 4 osoby

* 1/2 malé cibule
* 2 stroužky česneku
* 150 ml oleje
* 1 lžička čerstvých rozmarýnových lístků
* sůl, pepř
* 250 g vepřové panenky
* 250 g krůtího masa
* 1 žlutá paprika
* 1 zelená paprika
* 4 malé žampiony
* 1 jarní cibulka
* cherry rajčátka

1. Do mixéru vložíme pokrájenou cibuli, oloupaný česnek a promixujeme, postupně přiléváme olej, přisypeme rozmarýn, sůl a pepř.
2. Omyté a osušené maso nakrájíme na menší kousky. Papriky rozkrojíme, vyjmeme jádřinec a pokrájíme.
3. Maso vložíme do plastového sáčku, papriky a žampiony do druhého. Do obou sáčků vlijeme marinádu, promícháme a oba sáčky uzavřeme. Necháme přes noc odležet.
4. Rajčata omyjeme, jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
5. Na špízy napícháme střídavě maso, papriky, cibulku, žampiony a rajčata a grilujeme pět minut po každé straně.

Grilované kotlety

Grilované kotlety.

Příprava: 15 minut + odležení 12 hodin + grilování 10-16 minut

Pro 4 osoby

* 4 vepřové kotlety
* 4 lžíce oleje
* 1 lžička plnotučné hořčice
* sůl, pepř
* 1 lžička mleté uzené papriky

1. Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, aby se kotlety na grilu nekroutily. Olej smícháme s hořčicí, solí, pepřem a uzenou paprikou.
2. Kotlety vložíme do plastového sáčku, přelijeme marinádou a necháme v chladu odležet.
3. Kotlety grilujeme na rozehřátém grilu asi 5-8 minut po obou stranách. Při obracení je pomažeme zbylou marinádou.
4. Podáváme s oblíbenou ostřejší rajčatovou omáčkou a grilovanými bramborami.

Grilovaný fenykl a cibule

Grilovaný fenykl a cibule.

Příprava: 10 minut + grilování 12-16 minut

Pro 4 osoby

* 4 menší bulvy fenyklu
* 2 červené cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* balsamikový ocet
* čerstvý tymián

1. Bulvy fenyklu očistíme od vrchních lístků, cibuli oloupeme, a přepůlíme.
2. Fenykl a cibuli pokapeme olejem, osolíme a opepříme.
3. Zeleninu položíme řeznou stranou dolů, pod poklopem grilujeme 6-8 minut, podle velikosti zeleniny. Obrátíme a dogrilujeme na otevřeném grilu po stejnou dobu.
4. Hotovou grilovanou zeleninu pokapeme balsamikovým octem a posypeme nasekanými tymiánovými lístky.

Autoři:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.