Recepty na gril, po kterých vám břicho nepukne

  12:00
Pánové mají rádi, když se na grilu pečou pořádné flákoty masa. Letní večery ale nemusejí bezpodmínečně končit přecpaným žaludkem, zkuste trochu odlehčit a pochutnejte si třeba na rybě.
Grilovaný pstruh.

Grilovaný pstruh. | foto: Isifa

Grilovaná marinovaná žebírka

Grilovaná marinovaná žebírka.

Příprava: 20 minut + marinování 12 hodin + grilování 90 minut

Pro 4 osoby

* 2 kg masitých vepřových žebírek
* 200 ml bílého vína
* 100 ml oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* 4 stroužky česneku
* 2 lžičky jalovce
* sůl, pepř
* 8 středních brambor
* 5 cl olivového oleje

1. Naporcovaná omytá a osušená žebírka zalijeme marinádou z vína, oleje, citronové šťávy a rozdrceného česneku, jalovce, soli a pepře. Necháme marinovat v chladu.
2. Žebírka vyjmeme z marinády, pod poklopem grilujeme na alobalovém tácku asi hodinu, odklopené potíráme zbylou marinádou a grilujeme ještě asi 20-30 minut podle velikosti žebírek.
3. Brambory očistíme kartáčkem, nakrájíme na čtvrtiny a předvaříme v osolené vodě.
4. Uvařené brambory osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme a opečeme na grilu na tácku.
5. Žebírka podáváme společně s bramborami.

Grilovaný pstruh

Grilovaný pstruh.

Příprava: 135 minut + grilování asi 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 vykuchaní pstruzi
* 1 citron
* 4 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* zelená petrželová nať
* čerstvý rozmarýn
* libeček
* sůl, pepř

1. Pstruhy omyjeme a osušíme. Omytý citron nakrájíme na tenké plátky.
2. Olej promícháme s prolisovaným česnekem a natrhanou směsí bylinek.
3. Olej s bylinkami vetřeme dovnitř pstruha, přidáme plátky citronu a necháme dvě hodiny v chladu odležet.
4. Pstruha osolíme a opepříme a ogrilujeme 8-12 minut po každé straně, podle velikosti ryby.

Grilované špízy

Grilované špízy.

Příprava: 30 minut + odležení 12 hodin + grilování 20 minut

Pro 4 osoby

* 1/2 malé cibule
* 2 stroužky česneku
* 150 ml oleje
* 1 lžička čerstvých rozmarýnových lístků
* sůl, pepř
* 250 g vepřové panenky
* 250 g krůtího masa
* 1 žlutá paprika
* 1 zelená paprika
* 4 malé žampiony
* 1 jarní cibulka
* cherry rajčátka

1. Do mixéru vložíme pokrájenou cibuli, oloupaný česnek a promixujeme, postupně přiléváme olej, přisypeme rozmarýn, sůl a pepř.
2. Omyté a osušené maso nakrájíme na menší kousky. Papriky rozkrojíme, vyjmeme jádřinec a pokrájíme.
3. Maso vložíme do plastového sáčku, papriky a žampiony do druhého. Do obou sáčků vlijeme marinádu, promícháme a oba sáčky uzavřeme. Necháme přes noc odležet.
4. Rajčata omyjeme, jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
5. Na špízy napícháme střídavě maso, papriky, cibulku, žampiony a rajčata a grilujeme pět minut po každé straně.

Grilované kotlety

Grilované kotlety.

Příprava: 15 minut + odležení 12 hodin + grilování 10-16 minut

Pro 4 osoby

* 4 vepřové kotlety
* 4 lžíce oleje
* 1 lžička plnotučné hořčice
* sůl, pepř
* 1 lžička mleté uzené papriky

1. Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, aby se kotlety na grilu nekroutily. Olej smícháme s hořčicí, solí, pepřem a uzenou paprikou.
2. Kotlety vložíme do plastového sáčku, přelijeme marinádou a necháme v chladu odležet.
3. Kotlety grilujeme na rozehřátém grilu asi 5-8 minut po obou stranách. Při obracení je pomažeme zbylou marinádou.
4. Podáváme s oblíbenou ostřejší rajčatovou omáčkou a grilovanými bramborami.

Grilovaný fenykl a cibule

Grilovaný fenykl a cibule.

Příprava: 10 minut + grilování 12-16 minut

Pro 4 osoby

* 4 menší bulvy fenyklu
* 2 červené cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* balsamikový ocet
* čerstvý tymián

1. Bulvy fenyklu očistíme od vrchních lístků, cibuli oloupeme, a přepůlíme.
2. Fenykl a cibuli pokapeme olejem, osolíme a opepříme.
3. Zeleninu položíme řeznou stranou dolů, pod poklopem grilujeme 6-8 minut, podle velikosti zeleniny. Obrátíme a dogrilujeme na otevřeném grilu po stejnou dobu.
4. Hotovou grilovanou zeleninu pokapeme balsamikovým octem a posypeme nasekanými tymiánovými lístky.

Autoři:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Legendární masové bomby z Apulie

VIDEO Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....