Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hoďte na gril roštěnec, kotlety a kuře v jamajské či citrusové marinádě

  0:50aktualizováno  0:50
Grilovací sezona je v plném proudu. Horké dny lákají k posezení na terasách a zahrádkách, z rozpálených grilů se linou neodolatelné vůně masa a zeleniny. Základem jsou kvalitní suroviny a gril, který odvede přebytečný tuk a zabrání jeho přepalování.

Maso nezapomeňte nechat před podáváním chvíli odpočinout. | foto: Kasper Design

Grilovaný roštěnec z plemene angus s grilovanou zeleninou

Pro 4 osoby:

  • Grilovaný roštěnec z plemene angus 200 g na porci
  • svazek jarní cibulky
  • mladá cuketa
  • 8 ks zeleného chřestu
  • červená a žlutá paprika
  • 2 klasy kukuřice
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  1. Maso vyjměte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu, minimálně dvě hodiny před grilováním. Zbavte ho tuhých blan, krémové části tuku nechte, dodají masu chuť. Maso nakrájejte ostrým nožem na 2-2,5 cm vysoké plátky. Těsně před samotným grilováním steaky osolte a opepřete z obou stran a můžete i nemusíte potřít olivovým olejem. Pepř si je lepší nadrtit v hmoždíři pro lepší rozvinutí chutě a vůně. Tento druh masa není třeba marinovat, protože je vyzrálé a má svůj charakter s výraznou chutí.
  2. Klasy kukuřice vložte do vroucí osolené vody a nechte uvařit do měkka. Ostatní druhy pouze omyjte a papriky a cuketu nakrájejte. Chřest a jarní cibulky ugrilujte vcelku. Hotovou kukuřici nakrájejte na ca 5 cm široké špalíčky a poté ugrilujte.
  3. Na rozpáleném grilu maso opečte z obou stran, platí základní rovnice: barva se rovná chuť. Když hodíte maso na gril, nechte jej chvíli ležet. Nehýbejte s ním. Až maso dosáhne správného stupně opečení, samo se pustí a můžete jej pohodlně otočit. Chceme-li mít maso propečené medium rare, mělo by dosáhnout vnitřní teploty cca 55 °C. Teplotu kontrolujte vpichovacím teploměrem. Když se teplota bude blížit, přesuňte steak na skleněnou odkládací plochu grilu a nechce jej ca 3 minuty odpočívat. Před servírováním ho krátce na roštu z obou stran dohřejte.
  4. Když maso dochází a odpočívá, ugrilujte na horkém grilu také očištěnou zeleninu - opět pouze osolenou a potřenou olivovým olejem.
  5. Maso podávejte s grilovanou zeleninou, možno doplnit pečivem a různými omáčkami.

Vepřové kotlety v jamajské marinádě

Pro 4 osoby:

Vepřové kotlety v jamajské marinádě
  • 4 ks vepřových kotlet (250 g)
  • mořská sůl
  • pepř
  • 0,35 l světlého piva 11°
  • 100 ml tmavého rumu
  • 30 g javorového sirupu
  • 30 g sojové omáčky
  • 30 g limetkové šťávy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 chilli paprička sušená
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička čerstvé majoránky
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 2 bobkové listy
  1. Do misky nalijeme pivo, rum, javorový sirup, sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Vmícháme nastrouhaný česnek a muškátový oříšek, nasekanou majoránku s tymiánem a dále zázvor, chilli, skořici. A přidáme v hmoždíři podrcený pepř, nové koření a bobkový list. Vše dobře promícháme.
  2. Vepřové kotlety vložíme do misky s částí marinády a zbytkem marinády zalijeme, tak aby kotlety byly ponořené. A uložíme přes noc na chladném místě.
  3. Venkovní gril rozehřejeme na střední teplotu. Kotlety vyjmeme z marinády, necháme okapat a položíme vedle grilu, a než se zahřeje, necháme je odpočinout po dobu 15 až 20 minut. Maso osolíme a opepříme. Kotlety grilujeme po obou stranách podle jejich tloušťky asi 5 až 6 minut.

Jak správně grilovat poradí Ondřej a Filip:

Kuřátko v citrusové marinádě

Grilované kuřátko v citrusové marinádě

Suroviny na 2 porce:

  • 1 malé kuřátko (350 g nebo vykostěná kuřecí stehna)
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1⁄2 citronu
  • šťáva z 1/2 limetky
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 červená feferonka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce bílého vinného octu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 0,1 l tmavého piva
  1. Do misky nalijeme olivový olej, přidáme šťávu z citronu, limetky, pomeranče, bílý vinný ocet, nadrobno posekaný rozmarýn a česnek. Dále posekanou červenou feferonku, nastrouhanou kůru z citronu, pivo a vše promícháme v marinádu.
  2. Malé kuře rozkrojíme na zádech podél páteře z obou stran tak, abychom mohli odstranit páteř. Kuře položíme na prsa, nařízneme zevnitř prsní kost a rozřízneme celou chrupavku. Pozor, opatrně, abychom neprokrojili prsa. Roztáhneme křídla a složíme je tak, aby nám držela ve tvaru trojúhelníku. Kuře položíme prsíčky nahoru. Ve spodní části, hned vedle chrupavky, z každé strany prořízneme otvor tak velký, abychom do něj prostrčili spodní část nohou. Tvar kuřete nyní připomíná srdíčko.
  3. Takto upravené kuře vložíme do připravené marinády, dáme do lednice a necháme marinovat nejlépe přes noc.
  4. Kuře vyjmeme z marinády, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a položíme na připravený gril nejprve ze strany kůže. Lžičkou vybereme z marinády její pevné části a na maso je případně ještě naneseme. Grilujeme pomalu z každé strany zhruba 8 minut, respektive tak dlouho, dokud není kuře měkké.

Vepřová krkovice v rozmarýnu

Suroviny na 2 porce:

Vepřová krkovice s rozmarýnem
  • 200 g vepřové krkovice
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 snítka rozmarýnu
  • kuchyňský provázek
  • 125 ml světlého piva Velkopopovický Kozel 11°
  • 125 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 6 kuliček černého pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  1. Do misky dáme hořčici, přilejeme olej a metličkou obě suroviny prošleháme. Česnek pokrájíme nadrobno a přidáme misky spolu s lehce podrceným pepřem, posekaným rozmarýnem a bobkovým listem. Nakonec zalijeme pivem, promícháme a do takto připravené marinády ponoříme krkovici a necháme odpočívat nejlépe přes noc.
  2. Plát krkovice položíme na kuchyňské prkénko, po obvodě ho svážeme potravinářským provázkem a konce odstraníme, aby na grilu nezačaly hořet. Při pozdějším grilování nám bude maso díky provázku lépe držet tvar.
  3. Po zhruba 12 hodinách maso vyjmeme z marinády, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a dáme na rozpálený gril. Na plátek masa položíme kousek snítky rozmarýnu. Grilujeme z každé strany cca 6 minut dle výšky masa. Sundáme z grilu a necháme maso chvíli odpočinout, aby nám po krájení nevytekla všechna šťáva.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

V teplých měsících je pravidelná péče o nohy zcela zásadní.
Pěkné nohy na léto? Cesta k nim je jednodušší, než byste čekali

Pokud jste si zrovna uvědomili, že doba sandálů a sandálků se blíží, ale vaše nohy na to ještě nejsou tak docela připravené, nejste v tom sami. Naštěstí se to...  celý článek

Ve science parku iQlandia najdou děti stropem probořenou dinosauří nohu, která...
Dinosauři jsou u dětí fenomén. Učí je zvládat hněv, přírodopis i smrt

Snad každé dítě by ve svém pokojíčku nalezlo aspoň jednu postavičku pravěkého tvora. Proč jsou dinosauři pro děti takovým lákadlem? Důvodů je hned několik....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Slávky: Bratr si chce do společného domu nastěhovat přítelkyni

Po smrti rodičů žijeme s bratrem ve společné domácnosti ve velkém domě na vesnici. Každý vlastníme půlku domu. Zvykli jsme si na sebe a dokážeme se na všem...  celý článek

Mužský overal
Nový módní hit? Duhové pánské overaly jdou na dračku

Doba, kdy se dělil šatník na dámský a pánský, je dávno pryč. Kalhoty už dávno nejsou jen mužskou výsadou, stejně jako sukně nepatří pouze do dámského šatníku....  celý článek

AFC Servis DC a.s. - Anna Moravcová
Všeobecný/á účetní

AFC Servis DC a.s. - Anna Moravcová
Ústecký kraj
nabízený plat: 20 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.