Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ochutnejte Maroko, tříchodový oběd si připravíte i doma

  0:38aktualizováno  0:38
Připravit marockou kuchyni není těžké. Nejnáročnější je sehnat keramickou nádobu zvanou tažin (tajine), která se už ovšem běžně prodává i u nás. Pak už stačí jen rozpálit dřevěné uhlí na grilu, připravit ingredience a vychutnat si berberský oběd.

Tažin je připraven k zakrytí. | foto: Nela Herrmannová, iDNES.cz

V Maroku vám naservírují oběd z několika chodů. Nejprve se podává chlebová placka vytažená z pece s medem. Následuje salát, grilované maso, tažin a po něm ještě sladký zákusek a ovoce. Pije se "marocká whisky" v podobě sladkého zeleného čaje s mátou.

SALÁT MECHOUIA
Doba přípravy:
20 minut
Množství: pro 4 osoby

Potřebné ingredience

4 rajčata, 2 papriky, česnek, cibule, citron, petrželka, pepř, sůl, římský kmín, ocet, olej (nejlépe arganový, může ale být i olivový).

Papriky zbavíme vnitřku a dáme na gril. Když zhnědnou, zabalíme je do alobalu a necháme zapařit. Pak stáhneme slupku. Citrony naložíme do vody se solí, až změknou. Rajčata oloupeme a zbavíme vnitřku se zrníčky. Zbytek nakrájíme na malé kousky a totéž uděláme s paprikou. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, lžičku nakrájeného česneku, lžičku jemně nakrájené změklé citronové kůry a polévkovou lžíci petrželky. Přidáme pepř, sůl, římský kmín, ocet a olej. Vše smícháme a můžeme podávat.

Příprava marockého salátu

Příprava marockého salátu

MAROCKÝ KEBAB
Doba přípravy:
s marinováním 2 a půl hodiny
Množství: pro 4 osoby

Potřebné ingredience

500 g telecího masa, petrželka, olivový olej, cibule, ocet, sůl, římský kmín, paprika, pepř.

Maso nakrájíme na kostičky. Do misky si připravíme olej, do něj 2 lžíce petrželky, půlku cibule nakrájenou najemno a všechno koření. To promícháme a maso v tom obalíme. Přikryjeme a necháme marinovat 2 hodiny. Maso potom nabodneme na jehlu a dáme na gril, kde ho opékáme 10-15 minut.

Marocký kebab.

Marocký kebab.

TAŽIN S KUŘETEM A ZELENINOU
Doba přípravy:
2 hodiny
Množství:  pro 4 osoby

Potřebné ingredience

4 kousky kuřete (stehna, křídla), 250 g brambor, 150 g mrkve, 1 rajče, 1 paprika, 1 cibule, 2 stroužky česneku, lžíce petrželky, lžíce koriandru, půl lžičky soli, lžička zázvoru, půl žičky kurkumy, čtvrt lžičky pepře, špetka šafránu, půl hrnku vody, čtvrt hrnku oleje (nejlépe arganového, ale může být i olivový), zelené olivy, hrst hrášku, citron naložený v soli.

V první řadě si musíme obstarat tažin. Keramická nádoba s typickým protáhlým víkem je k dostání v českých obchodech i na internetu. Pokud ale pojedete na dovolenou do Maroka, rozhodně si ho kupte tam, vyjde v přepočtu na 200 až 300 korun.

Nejprve si ale připravíme kuřata. Do mísy dáme na dno olej, česnek, petrželku, sůl, kurkumu, pepř, zázvor, naložený citron a smícháme. Ve vzniklé marinádě obalíme kuřata.

Na cibuli poklademe kuře.

Na cibuli poklademe kuře.

Na dno tažinu nalejeme trochu oleje a vysteleme cibulí.

Na dno tažinu nalejeme trochu oleje a vysteleme cibulí.

Brambory oloupeme a nakrájíme na osminky. Rajče nakrájíme na kolečka, papriku na proužky a mrkev na hranolky. Cibuli nakrájíme na plátky.

Na dno tažinu dáme trochu oleje a na to nasypeme cibuli. Potom poskládáme kuřecí kousky a ty pokryjeme mrkví, pak naskládáme brambory a papriku. Osolíme a opepříme, nasypeme trochu petrželky. Pak nahoru poklademe rajče, cibuli, hrášek, doprostřed dáme tři měsíčky naloženého citronu a okolo nasypeme celé olivy. Zalijeme trochou oleje a doprostřed nalijeme vodu.

Na maso položíme mrkvové hranolky a vše překryjeme kousky brambor.

Na maso položíme mrkvové hranolky a vše překryjeme kousky brambor.

Nakonec přelijeme trochou oleje a doprostřd nalijeme vodu.

Nakonec přelijeme trochou oleje a doprostřd nalijeme vodu.

Tažin postavíme na mírně rozpálené uhlí a přiklopíme. Po deseti minutách promícháme. Po dvaceti minutách začne tažin vřít. Ještě jednou promícháme a na mírném ohni necháme hodinu. Pak obrátíme kuře a přidáme trochu vody. Vaříme dalších 15 až 30 minut. Podáváme přímo z tažinu.

Z jednoho tažinu se nají 4 lidé.

Z jednoho tažinu se nají 4 lidé.

MAROCKÁ WHISKY

Nalévání čaje má symboliku.

Nalévání čaje má symboliku.

Připravuje se ze zeleného čaje, máty a cukru.

Připravuje se ze zeleného čaje, máty a cukru.

Maroko je muslimská země a alláh pití alkoholu zakazuje. Proto když vám někdo nabídne s úsměvem sklenku "marocké whisky", napijete se velmi sladkého mátového čaje. Připravuje se ze zeleného čaje, do kterého se přidá máta a velká porce cukru. Čaj se nalévá z výšky, což symbolizuje proud deště, který je dán Alláhem a zalévá zem a na ní lidi, rostliny a zvířata, kteří jsou symbolizovány barevnými sklenicemi.





Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.