Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty, které měli na stolech naši předci

  8:27aktualizováno  8:27
- Tato jídla nechyběla na stolech našich pra...babiček. Někde se podle těchto receptů připravuje sváteční stůl i nyní. Jinde úplně zapadly...
Vánoce po staročesku

Vánoce po staročesku | foto: Michal KlímaMF DNES

Staročeská rybí polévka - tradiční způsob přípravy

Očištěná rybí hlava se zbavila žáber a spolu s ocasem a vnitřnostmi se povařila v hrnci. Potom se vše procedilo, zahustilo světlou jíškou a přidala se osmažená zelenina. Mezi tím se z kostí obralo rybí maso, které se přidalo do polévky s jikrami a mlíčím. Vše se povařilo a okořenilo zelenou petrželí. Do hotové polévky se sypala osmažená houska.

Ryba na černo se sladkou omáčkou

Do hrnce s litrem vody se daly:

* 4 lžíce vinného octa
* půl malé cibule
* půl lžíce rozkrájené mrkve
* půl lžíce celeru a petržele
* jeden malý bobkový list
* jeden hřebíček
* tři zrna nového koření
* čtyři zrnka pepře
* lžička soli
* dvě lžíce piva

a vše se nechalo zvolna vařit. Když zelenina změkla, přidal se rozporcovaný nasolený kapr, který se na mírném plameni vařil asi čtvrt hodiny.

Pak se maso vyndalo a nechalo se na míse někde v teple. Do šťávy v hrnci se přidalo šest jader vlašských ořechů, tři tabulky strouhaného perníku a vše se chvíli vařilo, aby omáčka mírně zhoustla. Potom se přidala špetka citrónové kúry, lžička vína a lžíce malinové zavařeniny. Vše se promíchalo a mírně povařilo. Jakmile měla omáčka správnou chuť, procedila se, vložila se do ní zpět ryba, k tomu lžíce hrozinek a lžíce loupaných, na kousky pokrájených mandlí. Hospodyně doporučovaly připravit vše den předem, rozleželá omáčka byla chutnější.

Vánoční kuba, nazývaný též černý

V hrnci se uvařily vyprané krupky, ve druhém se udusily na másle a cibulce nakrájené sušené houby (aby byl kuba skutečně „černý“ doporučovaly se hřiby modráky). Obsah obou hrnců se promíchal, přidala se sůl, pepř, majoránka, česnek a vepřová krev. Směs se pak dala na vymaštěný pekáč a upekla se v troubě.

Vánoční muzika - dezert se sušeného ovoce

Sušené švestky, jablka, hrušky či meruňky se rozvařily s kouskem skořice, badyánu, několika hřebíčky, kouskem vanilky a citronové kúry. Směs se prolisovala, přidala se lžíce švestkových povidel, hrozinky, nastrouhané ořechy, loupané mandle a strouhaný perník. Vše se povařilo, pak se odstavilo a dochutilo cukrem, medem a trochou rumu. Promíchané se podávalo v miskách.

Zázvorky

Na venkově se objevovaly ve 2. polovině 19. století

25 dkg moučkového cukru, 2 vejce a 1 dkg zázvoru se utřelo, přidala se špetka amonia a 30 dkg polohrubé mouky. Ze všeho se na válu vypracovalo těsto, rozválelo se na slabou placku a z ní se vykrajovaly tvary. Ty se rozložily na povoskovaný plech a na něm se asi tři hodiny sušily. Pak se pekly v mírně vyhráté troubě. Po upečení se nechaly několik dní rozležet.

Preclíky

Oblíbené pečivo zhotovované doma i prodávané pekaři

Ze 2-3 dkg kvasnic a trochy mléka se připravil kvásek. pak se jím zadělalo těsto z 25 dkg mouky, 15 dkg másla, 1 žloutku, trochy cukru a soli. Těsto se nenechávalo kynout. Na válu se hned vypracovaly preclíky, potřely se rozšlehaným bílkem a posypaly mákem smíchaným se špetkou soli.

Recepty z knihy Církevní rok a lidové obyčeje od Vlastimila Vondrušky vybrala Ivana Ťupová

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.