Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Krůtí maso je ideální při dietě. Zkuste karbanátky nebo plátky s kuskusem

  0:34aktualizováno  0:34
Krůtí maso obsahuje málo tuku a hodí se proto skvěle k redukci váhy. Přinášíme vám chutné a přitom nepříliš kalorické recepty na krůtí plátky s kuskusem, karbanátky s grilovanou zeleninou, krůtí ragú s ananasem a krůtí stehna na bylinkách.

Krůtí plátky s kuskusovým salátem a paprikovou omáčkou podle Tomáše Vobořila z restaurace Podolka | foto: Tomáš Vobořil

Krůtí plátky s kuskusovým salátem a paprikovou omáčkou

podle Tomáše Vobořila, majitele restaurace Podolka

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g krůtích prsou
  • 450 ml vody
  • 300 g kuskusu
  • 300 g papriky
  • 150 g rajčat
  • 100 g lilku
  • 100 g rukoly
  • 100 ml smetany
  • 80 g cibule
  • 50 g másla
  • 50 g kešu
  • 30 g jarní cibulky
  • 5 g kurkumy
  • 3 g drceného kmínu
  • 3 g mleté sladké papriky
  • 100 g másla
  • tymián, sůl, pepř

Postup:
Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku. Krátce na mírném plameni zapečte (cca 1–2 minuty). Zalijte vodou nebo vývarem.

Z trouby vyndejte rajčata, vykoupejte je ve studené vodě a zbavte slupky. Vyřízněte z nich „bubáka“ a rajčata vhoďte je do základu. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte jej a vhoďte do základu. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém. Dochuťte česnekem, solí, pepřem a drceným kmínem. Povařte a nakonec vlijte smetanu.

Krůtí maso nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a posypte lístky tymiánu. Do masa vmasírujte kapku oleje a opečte z obou stran (nedopékejte na 100 %). Kuskus dejte do větší nádoby, přidejte kurkumu, sůl a kmín. Zalijte horkou vodou a promíchejte a přiklopte. Nakrájejte papriku, jarní cibulku, nadrťte kešu oříšky, přidejte rukolu, nakonec vhoďte spařený kuskus. V rozpálené troubě při 160 °C dopečte maso.

Na talíř dejte omáčku, kuskus a nakonec přidejte propečené maso. Servírujte do misky nebo hlubokého talíře a přidejte pražené oříšky s jarní cibulkou.

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Krůtí karbanátky s koriandrem podle receptu blogerky Terky

podle receptu blogerky Terky

Suroviny:

  • 400 g mletého krůtího masa z prsíček
  • 1 jarní cibulka
  • hrstka nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 sušená rajčata, nakrájená na kostičky
  • čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • olej na smažení

Příloha:

  • 1⁄2 lilku
  • 1 menší cuketa
  • cca 10 ks cherry rajčat
  • 1 paprika
  • 1 kukuřice

Postup:

Nejprve si namelte krůtí maso a pak ho smíchejte společně s nasekanou cibulkou. Přidejte pokrájený koriandr, sušená rajčata a vše zakápněte citronovou šťávou. Celou směs osolte a opepřete a důkladně zamíchejte.
Z masové směsi vytvořte širší placičky a na rozpáleném oleji je z obou stran osmažte.
Jako přílohu zkuste restovanou zeleninu: nakrájejte ji na širší plátky, osmažte na olivovém oleji, osolte a ještě teplé podávejte jako přílohu k masu.

Tip blogerky Terky: Je potřeba věnovat pozornost tomu, na jakém tuku a za jaké teploty pokrmy připravujete. Optimální teplota smažení je mezi 180 až 200 °C. Vyvarujte se použití nevhodného tuku (některé margaríny se k tepelnému zpracování vůbec nehodí, používejte kvalitní oleje).

Krůtí stehno na sušených bylinkách

podle Jany Vlkové, autorky Květinové kuchařky

Ingredience pro 2 osoby:

Krůtí stehna na sušených bylinách
  • 2 krůtí stehna či jiné drůbeží maso
  • 2 dcl bílého vína
  • tužebník tlučený
  • sušený řebříček
  • oříšek másla
  • hrubá mořská sůl

Postup:

Drůbež omyjeme a osušíme. Vložíme do pekáče, zalijeme bílým vínem. Posypeme tužebníkem tlučeným v hmoždíři a přiložíme pár snítek sušeného řebříčku. Přidáme kousek másla, dle chuti osolíme hrubou mořskou solí. Přiklopíme a pečeme. Čím je nižší teplota a delší čas pečení, tím je kuře lahodnější. Po upečení řebříček odebereme, porcujeme a podáváme s oblíbenou přílohou.

Krůtí ragú s ananasem a pohanka s baby karotkou

Ingredience pro 1 osobu:

Krůtí ragú s ananasem a pohanka s baby karotkou
  • 100 g krůtích prsou bez kůže
  • 50 g čerstvého ananasu
  • 10 g olivového oleje
  • 70 g baby karotky
  • 30 g pohanky
  • 50 ml kuřecího vývaru

Postup:

Krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky. Kousky masa osolíme, opepříme, orestujeme na oleji a podlijeme kuřecím vývarem. Dusíme do změknutí spolu s ananasem. Necháme ještě krátce povařit. Pohanku uvaříme spolu s baby karotkou ideálně např. v parním hrnci. Pohanku lze ochutit čerstvým oreganem nebo např. mátou, která se k ananasu hodí. Podáváme spolu s krůtí směsí.

Tip: Místo baby karotky lze pohanku smíchat s jakoukoli jinou zeleninou, velmi chutná je i studená s čerstvou zeleninou jako salát.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Dívka si nechala kvůli  LBGT pochodu obarvit podpaží.
Duhové podpaží jako výstřelek, který měl podpořit gay pochod

Na barevné vlasy, nehty i líčení jsme si zvykli, takže teď je na řadě podpaží. A nejlépe v intenzivních duhových barvách. Přesně ty má na svém podpaží jedna z...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Další z rubriky

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nezadělávejte si na akné: Jak se správně odlíčit
Nezadělávejte si na akné: Jak se správně odlíčit

Odličovací mléko, gel, micelární voda nebo dokonce klasický “oliváč” z kuchyně? Nenechte se zválcovat nekonečnou nabídkou odličovacích vymožeností a vyberte sku... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.