Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Křupavá snídaně přímo z trouby. Pivní rohlíky, žitný chléb a ciabatta

  0:20aktualizováno  0:20
V Česku sní každý člověk 40 kilogramů chleba za rok. Nemusíte si ho ale všechen nutně kupovat, chutné rohlíky i chleba si doma zvládnete upéct sami doma, klidně i v neděli.

Pivní rohlíky podle Mirky van Gils Slavíkové | foto: zZ knihy Vůně chleba nakladatelství Ikar

Mnoho lidí se domácího pečení bojí, protože nevědí, jak si opatřit nebo vytvořit kvásek. Jak ale vysvětluje foodblogerka a autorka kuchařek Mirka van Gils Slavíková ve svém novém titulu Vůně chleba, není se čeho bát. Výroba kvásku je v podstatě velmi snadná, náročná je pouze časově, protože trvá tři až pět dnů. Během té doby musí být kvásek v teple a každý den přikrmován další moukou a vodou, dokud se v něm nezačnou tvořit bubliny. Velmi mu pomůže také „naočkování“ jiným kváskem, v jeho hledání vám pomůže třeba stránka pecempecen.cz nebo třeba nejbližší pekařství.

Kromě klasického kvásku z mouky a vody doporučuje Mirka van Gils Slavíková také zaexperimentovat a vyzkoušet třeba kvásek z pomerančového džusu a pšeničné mouky.

Pokud se vám na krásnou vůni čerstvého pečiva nechce čekat tři dny, můžete si upéct jiné druhy pečiva, na které stačí droždí nebo jedlá soda. Inspirací vám můžou být následující tři recepty, které jsou malou ochutnávkou z knihy Vůně chleba.

Celožitný chléb komisárek

Ingredience:

Celožitný chléb komisárek podle Mirky van Gils Slavíkové
  • 150 g žitného kvásku
  • 300 g žitné mouky, tmavé nebo světlé
  • 30 g olivového oleje
  • 100 g vody
  • 5 g soli
  • podle chuti kmín a ovesné nebo žitné vločky na obalení chleba

Pracovní postup:

  1. Zaděláme kvásek s moukou a solí a popřípadě přilijeme vodu, bude-li potřeba. Těsto bude lepkavé. Ideálně zaděláme večer a necháme přes noc vykynout.
  2. Druhý den ráno těsto prohněteme a velmi dobře obalíme ve vločkách. Dáme do chlebové formy a necháme opět vykynout. Asi po 3 hodinách bude chléb opět dvakrát tak velký.
  3. Pečeme v troubě rozpálené na 220 stupňů Celsia asi 45 minut.

Pivní rohlíky

Ingredience:

Pivní rohlíky podle Mirky van Gils Slavíkové
  • 200 ml tmavého piva
  • 150 ml vody
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 6 g soli
  • 500 g hladké mouky (nebo jen 300 g hladké mouky)
  • 20 g olivového oleje
  • hrubá sůl a kmín na posyp

Pracovní postup:

  1. Do prosáté mouky v míse uděláme důlek a nalijeme do něj pivo a teplou vodu. Přidáme rozdrobené droždí a cukr a vše rozmícháme, přidáme sůl a olej a zaděláme těsto, které necháme kynout asi hodinu při pokojové teplotě. V mezičase dvakrát propracujeme.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků, vykroužíme bochánky a necháme odpočinout asi 30 minut.
  3. Pak válečkem vyválíme ovály asi 20 cm v průměru a srolujeme rohlíky. Necháme opět nakynout.
  4. Vykynuté rohlíky potřeme vodou a posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů Celsia asi 15 až 20 minut.

Majoránková ciabatta

Ingredience:

Majoránková ciabatta podle Mirky van Gils Slavíkové
  • 500 g bílé chlebové mouky
  • 4 g soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 30 ml olivového oleje
  • 325 ml teplé vody
  • 1 lžíce čerstvé majoránky, jemně nasekané
  • 1 stroužek česneku (nemusí být)

Pracovní postup:

  1. Ze všech surovin zaděláme těsto, které je řídké, ale soudržné, mírně lepivé. Já říkám, je to takové živé těsto.
  2. Necháme kynout asi 4 až 5 hodin a během doby kynutí propracováváme skládáním na vále.
  3. Sledujeme, jak rostou bubliny v těstě.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a protahováním vytvoříme ciabattu, kterou necháme ještě vykynout.
  5. Vykynutou ciabattu - jsou na ní viditelné větší bubliny, pečeme v troubě rozpálené na 240 stupňů Celsia asi 10 minut.
Autor: pro iDNES.cz




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.