Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Křupavá snídaně přímo z trouby. Pivní rohlíky, žitný chléb a ciabatta

  0:20aktualizováno  0:20
V Česku sní každý člověk 40 kilogramů chleba za rok. Nemusíte si ho ale všechen nutně kupovat, chutné rohlíky i chleba si doma zvládnete upéct sami doma, klidně i v neděli.

Pivní rohlíky podle Mirky van Gils Slavíkové | foto: zZ knihy Vůně chleba nakladatelství Ikar

Mnoho lidí se domácího pečení bojí, protože nevědí, jak si opatřit nebo vytvořit kvásek. Jak ale vysvětluje foodblogerka a autorka kuchařek Mirka van Gils Slavíková ve svém novém titulu Vůně chleba, není se čeho bát. Výroba kvásku je v podstatě velmi snadná, náročná je pouze časově, protože trvá tři až pět dnů. Během té doby musí být kvásek v teple a každý den přikrmován další moukou a vodou, dokud se v něm nezačnou tvořit bubliny. Velmi mu pomůže také „naočkování“ jiným kváskem, v jeho hledání vám pomůže třeba stránka pecempecen.cz nebo třeba nejbližší pekařství.

Kromě klasického kvásku z mouky a vody doporučuje Mirka van Gils Slavíková také zaexperimentovat a vyzkoušet třeba kvásek z pomerančového džusu a pšeničné mouky.

Pokud se vám na krásnou vůni čerstvého pečiva nechce čekat tři dny, můžete si upéct jiné druhy pečiva, na které stačí droždí nebo jedlá soda. Inspirací vám můžou být následující tři recepty, které jsou malou ochutnávkou z knihy Vůně chleba.

Celožitný chléb komisárek

Ingredience:

Celožitný chléb komisárek podle Mirky van Gils Slavíkové
  • 150 g žitného kvásku
  • 300 g žitné mouky, tmavé nebo světlé
  • 30 g olivového oleje
  • 100 g vody
  • 5 g soli
  • podle chuti kmín a ovesné nebo žitné vločky na obalení chleba

Pracovní postup:

  1. Zaděláme kvásek s moukou a solí a popřípadě přilijeme vodu, bude-li potřeba. Těsto bude lepkavé. Ideálně zaděláme večer a necháme přes noc vykynout.
  2. Druhý den ráno těsto prohněteme a velmi dobře obalíme ve vločkách. Dáme do chlebové formy a necháme opět vykynout. Asi po 3 hodinách bude chléb opět dvakrát tak velký.
  3. Pečeme v troubě rozpálené na 220 stupňů Celsia asi 45 minut.

Pivní rohlíky

Ingredience:

Pivní rohlíky podle Mirky van Gils Slavíkové
  • 200 ml tmavého piva
  • 150 ml vody
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 6 g soli
  • 500 g hladké mouky (nebo jen 300 g hladké mouky)
  • 20 g olivového oleje
  • hrubá sůl a kmín na posyp

Pracovní postup:

  1. Do prosáté mouky v míse uděláme důlek a nalijeme do něj pivo a teplou vodu. Přidáme rozdrobené droždí a cukr a vše rozmícháme, přidáme sůl a olej a zaděláme těsto, které necháme kynout asi hodinu při pokojové teplotě. V mezičase dvakrát propracujeme.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků, vykroužíme bochánky a necháme odpočinout asi 30 minut.
  3. Pak válečkem vyválíme ovály asi 20 cm v průměru a srolujeme rohlíky. Necháme opět nakynout.
  4. Vykynuté rohlíky potřeme vodou a posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů Celsia asi 15 až 20 minut.

Majoránková ciabatta

Ingredience:

Majoránková ciabatta podle Mirky van Gils Slavíkové
  • 500 g bílé chlebové mouky
  • 4 g soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 30 ml olivového oleje
  • 325 ml teplé vody
  • 1 lžíce čerstvé majoránky, jemně nasekané
  • 1 stroužek česneku (nemusí být)

Pracovní postup:

  1. Ze všech surovin zaděláme těsto, které je řídké, ale soudržné, mírně lepivé. Já říkám, je to takové živé těsto.
  2. Necháme kynout asi 4 až 5 hodin a během doby kynutí propracováváme skládáním na vále.
  3. Sledujeme, jak rostou bubliny v těstě.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a protahováním vytvoříme ciabattu, kterou necháme ještě vykynout.
  5. Vykynutou ciabattu - jsou na ní viditelné větší bubliny, pečeme v troubě rozpálené na 240 stupňů Celsia asi 10 minut.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Gabourey Sidibe (New York, 15. února 2015)
Sidibe: Když jsem měla anorexii, už jsem měla naplánované, jak se zabít

Cesta boubelaté herečky Gabourey Sidibe (34) ke štěstí byla velmi trnitá. V mládí měla problémy s poruchou příjmu potravy a v pozdějším věku pak pracovala na...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Další z rubriky

Vanilkové muffiny s rebarborou
Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel,...  celý článek

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle...  celý článek

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí.
Hokejové jednohubky aneb něco malého a rychlého k pivu i televizi

Kdo sleduje hokejové mistrovství, jistě dobře zná ten pocit, kdy sedíte napjatě před televizní obrazovkou a kolem vás nenápadně začne obcházet „mlsná“. Tyhle...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.