Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Křupavá snídaně přímo z trouby. Pivní rohlíky, žitný chléb a ciabatta

  0:20aktualizováno  0:20
V Česku sní každý člověk 40 kilogramů chleba za rok. Nemusíte si ho ale všechen nutně kupovat, chutné rohlíky i chleba si doma zvládnete upéct sami doma, klidně i v neděli.

Pivní rohlíky podle Mirky van Gils Slavíkové | foto: zZ knihy Vůně chleba nakladatelství Ikar

Mnoho lidí se domácího pečení bojí, protože nevědí, jak si opatřit nebo vytvořit kvásek. Jak ale vysvětluje foodblogerka a autorka kuchařek Mirka van Gils Slavíková ve svém novém titulu Vůně chleba, není se čeho bát. Výroba kvásku je v podstatě velmi snadná, náročná je pouze časově, protože trvá tři až pět dnů. Během té doby musí být kvásek v teple a každý den přikrmován další moukou a vodou, dokud se v něm nezačnou tvořit bubliny. Velmi mu pomůže také „naočkování“ jiným kváskem, v jeho hledání vám pomůže třeba stránka pecempecen.cz nebo třeba nejbližší pekařství.

Kromě klasického kvásku z mouky a vody doporučuje Mirka van Gils Slavíková také zaexperimentovat a vyzkoušet třeba kvásek z pomerančového džusu a pšeničné mouky.

Pokud se vám na krásnou vůni čerstvého pečiva nechce čekat tři dny, můžete si upéct jiné druhy pečiva, na které stačí droždí nebo jedlá soda. Inspirací vám můžou být následující tři recepty, které jsou malou ochutnávkou z knihy Vůně chleba.

Celožitný chléb komisárek

Ingredience:

Celožitný chléb komisárek podle Mirky van Gils Slavíkové
  • 150 g žitného kvásku
  • 300 g žitné mouky, tmavé nebo světlé
  • 30 g olivového oleje
  • 100 g vody
  • 5 g soli
  • podle chuti kmín a ovesné nebo žitné vločky na obalení chleba

Pracovní postup:

  1. Zaděláme kvásek s moukou a solí a popřípadě přilijeme vodu, bude-li potřeba. Těsto bude lepkavé. Ideálně zaděláme večer a necháme přes noc vykynout.
  2. Druhý den ráno těsto prohněteme a velmi dobře obalíme ve vločkách. Dáme do chlebové formy a necháme opět vykynout. Asi po 3 hodinách bude chléb opět dvakrát tak velký.
  3. Pečeme v troubě rozpálené na 220 stupňů Celsia asi 45 minut.

Pivní rohlíky

Ingredience:

Pivní rohlíky podle Mirky van Gils Slavíkové
  • 200 ml tmavého piva
  • 150 ml vody
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 6 g soli
  • 500 g hladké mouky (nebo jen 300 g hladké mouky)
  • 20 g olivového oleje
  • hrubá sůl a kmín na posyp

Pracovní postup:

  1. Do prosáté mouky v míse uděláme důlek a nalijeme do něj pivo a teplou vodu. Přidáme rozdrobené droždí a cukr a vše rozmícháme, přidáme sůl a olej a zaděláme těsto, které necháme kynout asi hodinu při pokojové teplotě. V mezičase dvakrát propracujeme.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků, vykroužíme bochánky a necháme odpočinout asi 30 minut.
  3. Pak válečkem vyválíme ovály asi 20 cm v průměru a srolujeme rohlíky. Necháme opět nakynout.
  4. Vykynuté rohlíky potřeme vodou a posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů Celsia asi 15 až 20 minut.

Majoránková ciabatta

Ingredience:

Majoránková ciabatta podle Mirky van Gils Slavíkové
  • 500 g bílé chlebové mouky
  • 4 g soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 30 ml olivového oleje
  • 325 ml teplé vody
  • 1 lžíce čerstvé majoránky, jemně nasekané
  • 1 stroužek česneku (nemusí být)

Pracovní postup:

  1. Ze všech surovin zaděláme těsto, které je řídké, ale soudržné, mírně lepivé. Já říkám, je to takové živé těsto.
  2. Necháme kynout asi 4 až 5 hodin a během doby kynutí propracováváme skládáním na vále.
  3. Sledujeme, jak rostou bubliny v těstě.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a protahováním vytvoříme ciabattu, kterou necháme ještě vykynout.
  5. Vykynutou ciabattu - jsou na ní viditelné větší bubliny, pečeme v troubě rozpálené na 240 stupňů Celsia asi 10 minut.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Charlie s rodiči Corrine Yatesovou a Chrisem Gardem
Léčba Charlieho byla falešnou nadějí pro rodiče, říká český odborník

Média po celém světě sledují osud jedenáctiměsíčního Charlieho, který trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání. Rodiče se nakonec po dlouhých soudních...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Žádná dovolená v dohledu? Odpočatý vzhled můžete mít i bez ní

Polehávání na pláži nebo výlety do přírody udělají svoje. Nic nám nevykouzlí tak odpočatý vzhled a rozjasněnou pleť jako pár dnů až týdnů volna. Jenže co když...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Od narození miminka s manželem nemáme sex

Před půl rokem se nám narodila úžasná holčička. S manželem jsme se na ni moc těšili, ale s jejím příchodem jsme zcela přišli o sex. Bude to takhle napořád?...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

ilustrační snímek
Letní nástrahy na dětské zdraví: extra pozor dejte u vody i na kole

Zatímco děti se na léto těší, rodiče jejich nadšení z dvou měsíců volna tolik nesdílejí. Namísto školy nebo školky musí zajistit dětem hlídání a pokud možno...  celý článek

Další z rubriky

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.