Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Uvařte si české menu s výraznými chutěmi perníku, povidel a višní

  0:44aktualizováno  0:44
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně je velký milovník a popularizátor klasické české kuchyně. Přesvědčí vás, že i v této zdánlivě tradiční disciplíně lze stále objevovat nové obzory.

Kližka s perníkovou omáčkou | foto: restaurace Na Pekárně

Pečený kozí sýr s višňovou omáčkou

Pečený kozí sýr s višňovou omáčkou
  • Kozí sýr
  • Ledový salát
  • Toust
  • Višňová marmeláda
  • Bylinkový olej

Postup:

Kozí sýr opečeme na pánvi nebo na grilu. Opečeme toust, na který poklademe nakrájený ledový salát a zakapeme bylinkovým olejem. Na vrch položíme opečený kozí sýr, na který navršíme višňovou marmeládu.

Kližka s perníkovou omáčkou a bramborové šišky

Kližka s perníkovou omáčkou
  • 2 kg hovězí kližky
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • Půl celeru
  • 1 cibule
  • Lžíce sádla
  • Půl litru červeného vína
  • Tvrdý perník
  • Celý pepř
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Rozmarýn
  • Tymián
  • 5 cl vodky
  • Anýz

Postup:

  1. Zeleninu orestujeme na sádle do zlata, poté k ní přidáme kližku, kterou také orestujeme.

  2. Zalijeme orestovanou zeleninu a kližku červeným vínem, přidáme sítko s kořením (černý pepř, bobkový list, nové koření, rozmarýn, tymián), zavaříme a necháme odležet do druhého dne.

  3. Druhý den maso uvaříme do měkka. Poté jej vyndáme společně s kořením a zahustíme omáčku nastrouhaným perníkem (klasický tvrdší perník). Pro barevnost a výraznost chuti přidáme vodku, ve které jsme povařili anýz. Nakonec omáčku rozmixujeme a přecedíme.

Podáváme s bramborovými šiškami, které uvaříme z těsta na bramborový knedlík

Bramborové šišky

Kuchař Václav Frič s oceněním za první místo San Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace v kategorii českých restaurací

Kuchař Václav Frič s oceněním za první místo San Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace v kategorii českých restaurací

  • 150 g hrubé mouky,
  • 100 g dětské krupičky
  • 700 g  brambor uvařených ve slupce
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 2 lžíce solamylu
  • sůl na dochucení)

Oloupeme brambory a nastrouháme je na struhadle. Všechny suroviny spojíme v těsto, které rozválíme na přibližně 15 cm šišky a vaříme je asi 4 až 5 minut. Uvařené šišky zlehka opečeme na sádle.

Povidlové taštičky

Povidlové taštičky

Pro 4 až 6 osob

  • 1 kg brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • Bramborový škrob
  • Sůl
  • 250 až 300 g švestkových povidel

Posyp:

  • 250 g strouhanky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru

Postup:

  1. Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme na jemno, osolíme a lehce poprášíme škrobem. Zasypeme hrubou moukou, přidáme vejce a zpracujeme těsto.

  2. Na pomoučeném stole vyválíme z těsta plát o šířce cca půl centimetru a sklenicí nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka.

  3. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku povidel, poté jej přeložíme napůl a kraje spojíme.

  4. Taštičky poté vaříme ve větším hrnci v osolené vodě přibližně 5 až 6 minut

  5. Taštičky vyndáme sítkem, necháme okapat a vložíme do kastrůlku s teplým rozpuštěným máslem, zasypeme strouhankou a obalíme v ní.

  6. Přendáme na talíř a zasypeme moučkovým cukrem.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Menzies Aviation (Czech), s.r.o.
Pracovník skladu

Menzies Aviation (Czech), s.r.o.
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.