Bramborový salát
Suroviny:
- 6 středně velkých brambor na salát
- 1 mrkev
- 1 petržel
- hrst velkolisté petrželky - najemno nasekané
- 75 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce majonézy
- 1 šalotka – spařená a nakrájená na kolečka
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup:
Co znamená DOPDOP (Denominazione di Origine Protetta - chráněné označení původu) označuje originální produkt nejvyšší kvality. Jeho vlastnosti a jakost jsou výlučně spjaty s konkrétní zeměpisnou oblastí a lidskou činností (tradiční a řemeslná výroba). Výroba a zpracování se odehrávají v omezené geografické lokalitě a respektují přísná pravidla. |
- Ve středním hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, přidáme brambory i se slupkou a vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Hotové brambory oloupeme a necháme vychladnout. Oloupeme si mrkev i petržel a stejně jako brambory vaříme v osolené vodě. Jakmile mrkev i petržel změkne, propláchneme je ledovou vodou a necháme vychladnout.
- Brambory, mrkev a petržel nakrájíme na drobné kostky, dáme do mísy a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. V jiné míse smícháme smetanu, majonézu, nastrouhaný parmezán, pepř a sůl.
- Hotový dresing přidáme k připraveným bramborám a zelenině, osolíme a opepříme, pokud je třeba, dobře promícháme a vychlazené můžeme servírovat.
Zapékané roštěnky s křenem
Suroviny:
- 600 g roštěné
- 100 g nastrouhaného křenu
- 100 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
- 4 lžíce tatarské omáčky
- špetka soli
- špetka pepře
- špetka mletého koriandru
- 1 lžíci oleje
Postup přípravy:
- Maso omyjeme, naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a ochutíme koriandrem. Takto připravené jej necháme odležet v oleji.
- Do rozpálené pánve vložíme roštěnky a z každé strany je asi 2 minuty orestujeme.
- Opečené roštěnky vložíme na plech, posypeme směsí strouhaného parmezánu a křenu a zapečeme do zlatova.
- Podáváme s opékaným bramborem a tatarskou omáčkou.
Vepřová roláda plněná sýrem
Suroviny:
- 1 kg vepřové plece
- 300 g mletého masa
- 2 cibule
- 100 g pancetty
- 1 dcl bílého vína
- 200 g sýra Asiago DOP
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 100 g čerstvého másla
- 0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- šalvěj, rozmarýn
Postup:
- Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme do rolády, kterou dobře zavážeme.
- Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme. Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.
Kuře na česneku se smetanou zapečené sýrem
Suroviny
- 1 celé kuře (1 kg)
- 1 palička česneku
- 1 l smetany na vaření
- 50 g másla
- 400 g sýra Asiago DOP
- sůl
Postup přípravy:
- Celé kuře zbavíme kůže, rozpůlíme, aby se nám lépe upeklo, osolíme a potřeme prolisovaným česnekem.
- Vložíme do vymazaného pekáče a zalijeme smetanou (část si necháme na polévání). Připravené kuře posypeme nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Do pekáče přidáme máslo a pečeme v troubě při teplotě cca 180°C, dokud nebude kuře měkké a sýr dozlatova upečený.
- Během pečení poléváme kuře smetanou (můžeme smíchat s trochou mléka).
- Podáváme s bramborou kaší nebo rýží.
Špenátové lívance s gorgonzolovou omáčkou
Suroviny:
Na lívance:
- 750 ml mléka
- 20 g droždí
- 10 g cukru
- 150 g špenátu (mraženého)
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- majoránka, sůl, olej na smažení
Omáčka:
- 1 smetana 12%
- 100 g sýra Gorgonzola Piccante DOP
- 100 g sýra Asiago DOP
- 4 lžíce mléka
- špetka bazalky
- špetka soli
Postup přípravy:
- Z odměřeného množství mléka odlijeme část do hrnku, přidáme droždí, špetku cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme veškeré ingredience na těsto, přidáme kvásek a dobře promícháme. Těsto necháme kynout asi 30 minut.
- Do kastrolku nalijeme smetanu, přidáme Gorgonzolu a sýr Asiago, 4 lžíce mléka, bazalku, sůl a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 15 minut.
- Na oleji, v lívanečníku nebo na pánvi, usmažíme lívance. Hotové lívance přelijeme omáčkou. Podáváme s čerstvou zeleninou.