Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Užívejte si jídlo jako Ital. Úžasné sýrové recepty pro sladký život

  0:51aktualizováno  0:51
Italové jsou známí svou láskou z dobrému jídlu a důrazem na kvalitní suroviny. Italská kuchyně a speciality jsou pro ně kulturním dědictvím, o které se ale rádi dělí s celým světem. Vyzkoušet to můžete v rámci festivalu Pravá chuť Dolce Vita ve vybraných pražských restauracích, anebo přímo ve vaší kuchyni s pomocí následujících receptů.

Tradiční italské sýry | foto: Dolce Vita

Bramborový salát

Suroviny:

Bramborový salát s parmazánem
  • 6 středně velkých brambor na salát
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • hrst velkolisté petrželky - najemno nasekané
  • 75 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 šalotka – spařená a nakrájená na kolečka
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup:

Co znamená DOP

DOP (Denominazione di Origine Protetta - chráněné označení původu) označuje originální produkt nejvyšší kvality. Jeho vlastnosti a jakost jsou výlučně spjaty s konkrétní zeměpisnou oblastí a lidskou činností (tradiční a řemeslná výroba). Výroba a zpracování se odehrávají v omezené geografické lokalitě a respektují přísná pravidla.

  1. Ve středním hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, přidáme brambory i se slupkou a vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Hotové brambory oloupeme a necháme vychladnout. Oloupeme si mrkev i petržel a stejně jako brambory vaříme v osolené vodě. Jakmile mrkev i petržel změkne, propláchneme je ledovou vodou a necháme vychladnout.
  2. Brambory, mrkev a petržel nakrájíme na drobné kostky, dáme do mísy a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. V jiné míse smícháme smetanu, majonézu, nastrouhaný parmezán, pepř a sůl.
  3. Hotový dresing přidáme k připraveným bramborám a zelenině, osolíme a opepříme, pokud je třeba, dobře promícháme a vychlazené můžeme servírovat.

Zapékané roštěnky s křenem

Suroviny:

Zapékané roštěnky
  • 600 g roštěné
  • 100 g nastrouhaného křenu
  • 100 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka mletého koriandru
  • 1 lžíci oleje

Postup přípravy:

  1. Maso omyjeme, naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a ochutíme koriandrem. Takto připravené jej necháme odležet v oleji.
  2. Do rozpálené pánve vložíme roštěnky a z každé strany je asi 2 minuty orestujeme.
  3. Opečené roštěnky vložíme na plech, posypeme směsí strouhaného parmezánu a křenu a zapečeme do zlatova.
  4. Podáváme s opékaným bramborem a tatarskou omáčkou.

Vepřová roláda plněná sýrem

Suroviny:

Vepřová roláda plněná sýrem Asiago DOP
  • 1 kg vepřové plece
  • 300 g mletého masa
  • 2 cibule
  • 100 g pancetty
  • 1 dcl bílého vína
  • 200 g sýra Asiago DOP
  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 100 g čerstvého másla
  • 0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • šalvěj, rozmarýn

Postup:

  1. Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme do rolády, kterou dobře zavážeme.
  2. Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme. Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.

Kuře na česneku se smetanou zapečené sýrem

Suroviny

Kuře na česneku se smetanou zapečené sýrem Asiago
  • 1 celé kuře (1 kg)
  • 1 palička česneku
  • 1 l smetany na vaření
  • 50 g másla
  • 400 g sýra Asiago DOP
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Celé kuře zbavíme kůže, rozpůlíme, aby se nám lépe upeklo, osolíme a potřeme prolisovaným česnekem.
  2. Vložíme do vymazaného pekáče a zalijeme smetanou (část si necháme na polévání). Připravené kuře posypeme nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Do pekáče přidáme máslo a pečeme v troubě při teplotě cca 180°C, dokud nebude kuře měkké a sýr dozlatova upečený.
  3. Během pečení poléváme kuře smetanou (můžeme smíchat s trochou mléka).
  4. Podáváme s bramborou kaší nebo rýží.

Špenátové lívance s gorgonzolovou omáčkou

Suroviny:

Na lívance:

Špenátové lívance s gorgonzolovou omáčkou
  • 750 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 10 g cukru
  • 150 g špenátu (mraženého)
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka, sůl, olej na smažení

Omáčka:

  • 1 smetana 12%
  • 100 g sýra Gorgonzola Piccante DOP
  • 100 g sýra Asiago DOP
  • 4 lžíce mléka
  • špetka bazalky
  • špetka soli

Postup přípravy:

  1. Z odměřeného množství mléka odlijeme část do hrnku, přidáme droždí, špetku cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme veškeré ingredience na těsto, přidáme kvásek a dobře promícháme. Těsto necháme kynout asi 30 minut.
  2. Do kastrolku nalijeme smetanu, přidáme Gorgonzolu a sýr Asiago, 4 lžíce mléka, bazalku, sůl a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 15 minut.
  3. Na oleji, v lívanečníku nebo na pánvi, usmažíme lívance. Hotové lívance přelijeme omáčkou. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

ilustrační snímek
Letní nástrahy na dětské zdraví: extra pozor dejte u vody i na kole

Zatímco děti se na léto těší, rodiče jejich nadšení z dvou měsíců volna tolik nesdílejí. Namísto školy nebo školky musí zajistit dětem hlídání a pokud možno...  celý článek

George Clooney na Zlatých glóbech (Beverly Hills, 11. ledna 2015)
OBRAZEM: Nejdokonalejší obličej má Clooney, pak Cooper a Pitt

Tým odborníků porovnal fotky celebrit a na základě zlatého řezu vybral nejkrásnějšího muže. Právě zlatý řez je v umění a fotografii pokládán za ideální...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Žádná dovolená v dohledu? Odpočatý vzhled můžete mít i bez ní

Polehávání na pláži nebo výlety do přírody udělají svoje. Nic nám nevykouzlí tak odpočatý vzhled a rozjasněnou pleť jako pár dnů až týdnů volna. Jenže co když...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Sbalit se šikovně je umění. Zvládnou to ale může každý.
Šest triků, jak se zabalit, aby kufr tolik nevážil

Hlavně nic nezapomenout. To se nám honí hlavou, když se snažíme do batohu či kufru složit vše potřebné na dovolenou. Mnohdy proto volíme objemnější verze...  celý článek

Další z rubriky

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.