Thajské kuřecí satay
Náplavka Street Food FestivalRecepty byly inspirovány nabídkou festivalu, který v sobotu od 10 do 21 hodin zaplní pražskou náplavku na Smíchově. Ze speciálně upravených vozů a foodtrucků budete moci ochutnat speciality kvalitně připraveného pouličního občerstvení z celého světa. Více zde. |
- kuřecí prsa
- lžíce medu
- olivový olej
Satay omáčka:
- 3 lžíce ořechové pasty
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
- čerstvá chilli paprička
- čerstvý koriandr (půl svazku)
- 5 stroužků česneku
- čerstvý zázvor
- kůru ze dvou limetek a šťávu z jedné
- Kuřecí prsa nakrájíme na větší kusy a propíchneme špejlemi, až vytvoříme špízy.
- Všechny suroviny na satay omáčku vložíme do mixeru a rozmixujeme na pastu. Větší částí připravené pasty potřeme připravené špízy a zbytek připravíme do misky k hotovému jídlu.
- Špízy vložíme do zapékací misky nebo na plech vyložený pečícím papírem, vložíme na gril nebo do rozehřáté trouby alespoň 220°C a opékáme 8 minut ze všech stran. Při obracení potíráme medem.
- Maso podáváme s omáčkou satay, do které jej namáčíme.
Pad Thai
- 350 g rýžových nudlí
- cibule (rozkrojíme napůl, pak na tenké plátky)
- 3 jarní cibulky na tenké hranolky
- 1 mrkev na tenké plátky
- 2 stroužky česneku nadrobno
- 3 hrsti nasekaného čerstvého koriandru
- 2 lžíce oleje
- lžíce rybí omáčky
- čerstvá chilli paprička – nasekaná
- podle chuti kuřecí maso, krevety nebo tofu
- Rýžové nudle připravíme dle návodu na obalu.
- Rozpálíme pánev WOK, vlijeme do ní olej a rychle orestujeme česnek s cibulí a mrkví, tak aby zelenina zůstala křupavá.
- Následně přidáme kuřecí maso (případně krevety nebo tofu) a restujeme, dokud není maso hotové.
- Přihodíme jarní cibulku, koriandr a ještě párkrát v pánvi prohodíme. Přidáme rýžové nudle, chilli papričku, rybí omáčku a několikrát prohodíme. Servírujeme s kouskem limety k zakápnutí.
Obří krevety s domácími hranolky a salátem
- oloupané obří krevety
- olivový olej
- citronová kůra
- sůl
- pepř
- estragon
- půl stroužku česneku
- přepuštěné máslo
- bílé víno
- vývar z krevet nebo ryby
- koňak nebo whiskey
- muškát
- oříšek másla
- Z olivového oleje, citronové kůry, soli, pepře, estragonu a půl stroužku česneku uděláme marinádu, do které krevety naložíme.
- Na pánvi na přepuštěném másle osmahneme krevety přibližně minutku až dvě po každé straně. Zastříkneme vínem, vyjmeme česnek a výpek necháme odpařit.
- Zastříkneme koňakem, oflambujeme, krevety vyjmeme a zabalené v alobalu uchováme v teple.
- Přidáme trochu vývaru, zredukujeme a přidáme špetku muškátu a oříšek másla. Pak vrátíme zpět do pánve krevety a obalíme je ve výpeku.
Pochlubte se LabužníkoviUvařte podle receptu na Labužník.cz a vyfoťte, jak se vám jídlo povedlo. Pak se jen těšte z pochvalných komentářů ostatních. |
Domácí hranolky
- brambory
- olivový olej
- rozmarýn
- sůl
- Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a vysušíme. V míse promícháme s olejem, solí a rozmarýnem a půl hodinky necháme stát. Vysušíme, na plechu na pečicím papíře pocákáme olejem, osolíme a promícháme.
- Pečeme na 200°, občas promícháme.
Salát
- míchané lístky salátu
- řapíkatý celer nakrájený na tenké plátky.
Zálivka:
- olivový olej
- citron
- ústřicová omáčka
- sójová omáčka
- med
- zázvor
- čerstvý pepř
Promícháme zeleninu se zálivkou a necháme chvíli zavadnout.
Podívejte se, jak krevety při úpravě změní barvu:
29. listopadu 2013 |
Spaghetti alle vongole
- špagety
- mušle srdcovky
- česnek
- feferonka
- bílé víno
- velkolistá petržel
- extra panenský olivový olej
- Mušle vyperte ve slané vodě. S každou klepněte o hranu a ty, které se otevřou vyhoďte. V pánvi na olivovém oleji osmahněte do zlatova stroužky česneku, který potom vyndejte.
- Do pánve vložte mušle, nasekanou feferonku a zalijte vínem. Nechte pár minut restovat, až se mušle otevřou, pak přidejte petržel a nechte mírně prohřát. Na talíři pokapejte olivovým olejem.