Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rychlé jídlo nemusí být blaf, uvařte si světové speciality za pár minut

  0:21aktualizováno  0:21
Pokud si pod pojmem občerstvení na ulici představíte jenom smažená tučná jídla a párek v rohlíku, je na čase se něco nového přiučit. Ochutnejte speciality pouličních stánků s jídlem z celého světa, zakousněte do šťavnatého masa nebo křupavých nudlí. Okouzlí vás rychlostí přípravy i skvělou chutí.

 

Thajské kuřecí satay

Náplavka Street Food Festival

Recepty byly inspirovány nabídkou festivalu, který v sobotu od 10 do 21 hodin zaplní pražskou náplavku na Smíchově. Ze speciálně upravených vozů a foodtrucků budete moci ochutnat speciality kvalitně připraveného pouličního občerstvení z celého světa. Více zde.

Náplavka street food
  • kuřecí prsa
  • lžíce medu
  • olivový olej

Satay omáčka:

  • 3 lžíce ořechové pasty
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • čerstvá chilli paprička
  • čerstvý koriandr (půl svazku)
  • 5 stroužků česneku
  • čerstvý zázvor
  • kůru ze dvou limetek a šťávu z jedné

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na větší kusy a propíchneme špejlemi, až vytvoříme špízy. 
  2. Všechny suroviny na satay omáčku vložíme do mixeru a rozmixujeme na pastu. Větší částí připravené pasty potřeme připravené špízy a zbytek připravíme do misky k hotovému jídlu. 
  3. Špízy vložíme do zapékací misky nebo na plech vyložený pečícím papírem, vložíme na gril nebo do rozehřáté trouby alespoň 220°C a opékáme 8 minut ze všech stran. Při obracení potíráme medem.
  4. Maso podáváme s omáčkou satay, do které jej namáčíme.

Pad Thai

Pad Thai
  • 350 g rýžových nudlí
  • cibule (rozkrojíme napůl, pak na tenké plátky)
  • 3 jarní cibulky na tenké hranolky
  • 1 mrkev na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku nadrobno
  • 3 hrsti nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce oleje
  • lžíce rybí omáčky
  • čerstvá chilli paprička – nasekaná
  • podle chuti kuřecí maso, krevety nebo tofu

  1.  Rýžové nudle připravíme dle návodu na obalu. 
  2. Rozpálíme pánev WOK, vlijeme do ní olej a rychle orestujeme česnek s cibulí a mrkví, tak aby zelenina zůstala křupavá. 
  3. Následně přidáme kuřecí maso (případně krevety nebo tofu) a restujeme, dokud není maso hotové.
  4. Přihodíme jarní cibulku, koriandr a ještě párkrát v pánvi prohodíme. Přidáme rýžové nudle, chilli papričku, rybí omáčku a několikrát prohodíme. Servírujeme s kouskem limety k zakápnutí.

Obří krevety s domácími hranolky a salátem

Obří krevety se salátem
  • oloupané obří krevety
  • olivový olej
  • citronová kůra
  • sůl
  • pepř
  • estragon
  • půl stroužku česneku
  • přepuštěné máslo
  • bílé víno
  • vývar z krevet nebo ryby
  • koňak nebo whiskey
  • muškát
  • oříšek másla

  1. Z olivového oleje, citronové kůry, soli, pepře, estragonu a půl stroužku česneku uděláme marinádu, do které krevety naložíme.
  2. Na pánvi na přepuštěném másle osmahneme krevety přibližně minutku až dvě po každé straně. Zastříkneme vínem, vyjmeme česnek a výpek necháme odpařit. 
  3. Zastříkneme koňakem, oflambujeme, krevety vyjmeme a zabalené v alobalu uchováme v teple. 
  4. Přidáme trochu vývaru, zredukujeme a přidáme špetku muškátu a oříšek másla. Pak vrátíme zpět do pánve krevety a obalíme je ve výpeku.

Pochlubte se Labužníkovi

Uvařte podle receptu na Labužník.cz a vyfoťte, jak se vám jídlo povedlo. Pak se jen těšte z pochvalných komentářů ostatních.

Domácí hranolky

  • brambory
  • olivový olej
  • rozmarýn
  • sůl

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a vysušíme. V míse promícháme s olejem, solí a rozmarýnem a půl hodinky necháme stát. Vysušíme, na plechu na pečicím papíře pocákáme olejem, osolíme a promícháme.
  2. Pečeme na 200°, občas promícháme.

Salát

  • míchané lístky salátu
  • řapíkatý celer nakrájený na tenké plátky.

Zálivka:

  • olivový olej
  • citron
  • ústřicová omáčka
  • sójová omáčka
  • med
  • zázvor
  • čerstvý pepř

Promícháme zeleninu se zálivkou a necháme chvíli zavadnout.

Podívejte se, jak krevety při úpravě změní barvu:

Spaghetti alle vongole

Ilustrační foto
  • špagety
  • mušle srdcovky
  • česnek
  • feferonka
  • bílé víno
  • velkolistá petržel
  • extra panenský olivový olej

  1.  Mušle vyperte ve slané vodě. S každou klepněte o hranu a ty, které se otevřou vyhoďte. V pánvi na olivovém oleji osmahněte do zlatova stroužky česneku, který potom vyndejte.
  2. Do pánve vložte mušle, nasekanou feferonku a zalijte vínem. Nechte pár minut restovat, až se mušle otevřou, pak přidejte petržel a nechte mírně prohřát. Na talíři pokapejte olivovým olejem.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.