Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlé jídlo nemusí být blaf, uvařte si světové speciality za pár minut

  0:21aktualizováno  0:21
Pokud si pod pojmem občerstvení na ulici představíte jenom smažená tučná jídla a párek v rohlíku, je na čase se něco nového přiučit. Ochutnejte speciality pouličních stánků s jídlem z celého světa, zakousněte do šťavnatého masa nebo křupavých nudlí. Okouzlí vás rychlostí přípravy i skvělou chutí.

 

Thajské kuřecí satay

Náplavka Street Food Festival

Recepty byly inspirovány nabídkou festivalu, který v sobotu od 10 do 21 hodin zaplní pražskou náplavku na Smíchově. Ze speciálně upravených vozů a foodtrucků budete moci ochutnat speciality kvalitně připraveného pouličního občerstvení z celého světa. Více zde.

Náplavka street food
  • kuřecí prsa
  • lžíce medu
  • olivový olej

Satay omáčka:

  • 3 lžíce ořechové pasty
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • čerstvá chilli paprička
  • čerstvý koriandr (půl svazku)
  • 5 stroužků česneku
  • čerstvý zázvor
  • kůru ze dvou limetek a šťávu z jedné

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na větší kusy a propíchneme špejlemi, až vytvoříme špízy. 
  2. Všechny suroviny na satay omáčku vložíme do mixeru a rozmixujeme na pastu. Větší částí připravené pasty potřeme připravené špízy a zbytek připravíme do misky k hotovému jídlu. 
  3. Špízy vložíme do zapékací misky nebo na plech vyložený pečícím papírem, vložíme na gril nebo do rozehřáté trouby alespoň 220°C a opékáme 8 minut ze všech stran. Při obracení potíráme medem.
  4. Maso podáváme s omáčkou satay, do které jej namáčíme.

Pad Thai

Pad Thai
  • 350 g rýžových nudlí
  • cibule (rozkrojíme napůl, pak na tenké plátky)
  • 3 jarní cibulky na tenké hranolky
  • 1 mrkev na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku nadrobno
  • 3 hrsti nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce oleje
  • lžíce rybí omáčky
  • čerstvá chilli paprička – nasekaná
  • podle chuti kuřecí maso, krevety nebo tofu

  1.  Rýžové nudle připravíme dle návodu na obalu. 
  2. Rozpálíme pánev WOK, vlijeme do ní olej a rychle orestujeme česnek s cibulí a mrkví, tak aby zelenina zůstala křupavá. 
  3. Následně přidáme kuřecí maso (případně krevety nebo tofu) a restujeme, dokud není maso hotové.
  4. Přihodíme jarní cibulku, koriandr a ještě párkrát v pánvi prohodíme. Přidáme rýžové nudle, chilli papričku, rybí omáčku a několikrát prohodíme. Servírujeme s kouskem limety k zakápnutí.

Obří krevety s domácími hranolky a salátem

Obří krevety se salátem
  • oloupané obří krevety
  • olivový olej
  • citronová kůra
  • sůl
  • pepř
  • estragon
  • půl stroužku česneku
  • přepuštěné máslo
  • bílé víno
  • vývar z krevet nebo ryby
  • koňak nebo whiskey
  • muškát
  • oříšek másla

  1. Z olivového oleje, citronové kůry, soli, pepře, estragonu a půl stroužku česneku uděláme marinádu, do které krevety naložíme.
  2. Na pánvi na přepuštěném másle osmahneme krevety přibližně minutku až dvě po každé straně. Zastříkneme vínem, vyjmeme česnek a výpek necháme odpařit. 
  3. Zastříkneme koňakem, oflambujeme, krevety vyjmeme a zabalené v alobalu uchováme v teple. 
  4. Přidáme trochu vývaru, zredukujeme a přidáme špetku muškátu a oříšek másla. Pak vrátíme zpět do pánve krevety a obalíme je ve výpeku.

Pochlubte se Labužníkovi

Uvařte podle receptu na Labužník.cz a vyfoťte, jak se vám jídlo povedlo. Pak se jen těšte z pochvalných komentářů ostatních.

Domácí hranolky

  • brambory
  • olivový olej
  • rozmarýn
  • sůl

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a vysušíme. V míse promícháme s olejem, solí a rozmarýnem a půl hodinky necháme stát. Vysušíme, na plechu na pečicím papíře pocákáme olejem, osolíme a promícháme.
  2. Pečeme na 200°, občas promícháme.

Salát

  • míchané lístky salátu
  • řapíkatý celer nakrájený na tenké plátky.

Zálivka:

  • olivový olej
  • citron
  • ústřicová omáčka
  • sójová omáčka
  • med
  • zázvor
  • čerstvý pepř

Promícháme zeleninu se zálivkou a necháme chvíli zavadnout.

Podívejte se, jak krevety při úpravě změní barvu:

Spaghetti alle vongole

Ilustrační foto
  • špagety
  • mušle srdcovky
  • česnek
  • feferonka
  • bílé víno
  • velkolistá petržel
  • extra panenský olivový olej

  1.  Mušle vyperte ve slané vodě. S každou klepněte o hranu a ty, které se otevřou vyhoďte. V pánvi na olivovém oleji osmahněte do zlatova stroužky česneku, který potom vyndejte.
  2. Do pánve vložte mušle, nasekanou feferonku a zalijte vínem. Nechte pár minut restovat, až se mušle otevřou, pak přidejte petržel a nechte mírně prohřát. Na talíři pokapejte olivovým olejem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

DUMREALIT
Nový obor podnikání - majitel nové pobočky

DUMREALIT
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.