Hostina ledu a ohně u vás doma: pečínka, kachna i medové koláčky

  0:53
Hra o trůny je fenomén, který zasahuje už i do kulinářského světa. Dvě americké blogerky se rozhodly svou lásku ke knihám George R. R. Martina spojit s vášní pro vaření. Podle popisů v kultovních knihách i středověkých kuchařkách vytvářejí recepty po vzoru Západozemí.

Pratuří pečínka | foto: z knihy Hostina ledu a ohně, Dobrovský

Pratuří pečínka s pórkem

Tento recept je inspirován bohatou hostinou, které se zúčastní Bran v knize Střet králů. Kombinace pečené zeleniny a křehkého masa povýší podle autorek Chelsea a Sarianny každou vaši večeři na hostinu.

Ingredience na 4 až 6 porcí:

Hostina ledu a ohně vychází z populárního britského blogu Inn at the Crossroads.
  • bizoní nebo hovězí vrchní šál (1 350 g)
  • 6 pórků (pouze bílé a světle zelené části), dobře omytých a nakrájených na 0,5 cm plátky
  • 4 mrkve nakrájené na 0,5 cm plátky
  • 1 palice česneku, rozlámaná na stroužky
  • malý svazek čerstvého tymiánu, rozmarýnu, bobkového listu a šalvěje
  • olivový olej
  • vločková sůl
  • mletý černý pepř
  • vývar nebo voda k podlévání
  • 1 várka středověké pepřové omáčky (viz dále)

Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a vyndejte hovězí z lednice alespoň 30 minut před tím, než jej dáte péct.
Rozložte zeleninu, česnek a bylinky na plech a zakapejte olivovým olejem. Promíchejte, aby se vše dobře obalilo. Zakapejte olejem i hovězí a pak štědře posypejte solí a pepřem. Položte maso na zeleninu.
Vložte plech do trouby a pečte asi hodinu, půl hodiny po začátku pečení zkontrolujte zeleninu. Pokud vypadá suše, polijte i maso vypečenou šťávou. Aby se jídlo nespálilo, můžete jej podlít i troškou vývaru nebo vody. Ke konci hodiny pečení kuchyňským teploměrem ověřte, zda je maso dost propečené. 60 stupňů Celsia značí, že je upečené na medium.
když je maso upečené podle vaší chuti, přesuňte jej na prkénko a nechte 15 minut odpočívat. Poté nakrájejte na tenké plátky, pokapejte pepřovou omáčkou a podávejte se zeleninou.

Středověká pepřová omáčka:
Do malého kastrolu vlijte 1/3 šálku jablečného octa zředěného napůl vodou a 1 lžíci červeného vinného octa. Přidejte 1 krajíc spáleného chleba a máčejte je, dokud se nerozpadne, pak ho rozmačkejte vidličkou. Vmíchejte 1 lžíci černého pepře a čtvrt lžičky mletého zázvoru a pozvolna přiveďte k varu. Omáčku můžete podle vlastní chuti více naředit přidáním tekutých ingrediencí nebo propasírovat.

Kachna na citronech

Pro tento recept se blogerky nechaly inspirovat rozhovorem Šarny a Anguye v knize Bouře mečů. Sladkokyselá chuť kachny je skvěle doplněná pálivostí chilli. Podobně jako knihy a seriály se vám možná bude chvílemi zdát až příliš intenzivní, ale již za několik málo chvil vás zaplaví nedočkavost po dalším soustu.

Ingredience na 3 až 4 porce:

Kachna na citronech
  • 1 kachna, asi 1,8 kg
  • 2 citrony
  • polovina šálku citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje, trochu navíc na kachnu
  • půl lžičky kuchyňské soli
  • 1 lžička mletého chilli
  • čtvrt lžičky bílého pepře
  • vločková sůl
  • 900 g zeleniny (brambory, mrkev, pórek) nakrájené na větší kusy
  • 2 lžíce medu
  • granátové jablko (není nutné)

Postup:
Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
Vymačkejte citronovou šťávu a půlky vymačkaného citronu nacpěte do kachny. Nalijte polovinu šálku citronové šťávy do malého kastrolu, na středním plameni rozehřejte a zbylou šťávu uschovejte pro další použití. Přidejte do pánve olej, sůl, med a koření. Nechte omáčku probublávat asi 5 minut, dokud se nezačne vyvařovat.
Dejte kachnu do pekáče. Nohy jí svažte provázkem a špičky křídel zastrčte, aby se nespálily. Potřete kachnu olivovým olejem a posypte vločkovou solí. Mašlovačkou naneste na obě strany připravenou citronovou polevu.
Po pekáče přidejte zeleninu dle vlastního výběru, která se upeče v kachním tuku.
Hodinu kachnu pečte. Vytáhněte ji z trouby, znovu potřete polevou a pečte ještě 45 minut. Pomašlujte a vraťte ji do trouby na 15 minut, nebo dokud kachna nebude zlatavě hnědá. Naposled ji potřete polevou a podávejte s opečenou zeleninou, můžete ji také ozdobit semínky z granátového jablka.

Středověké medové sušenky

Blogerky hledají inspiraci zejména ve středověkých kuchařských knihách, tento recept pochází z Curye on Inglysch ze 14. století. V Písni ledu a ohně si na nich pochutnává lord Casswell při svých opulentních hostinách.

Ingredience na 2 sušenek:

Medové koláčky
  • 2 šálky mouky
  • 1 lžička soli
  • 75 g másla
  • studená voda
  • olivový olej
  • čtvrtina šálku medu
  • 1 lžíce mleté skořice

Postup:
Smíchejte mouku se solí. Prsty zapracujte máslo do mouky a udělejte drobenku. Postupně do ní vmíchejte dost studené vody na to, aby těsto drželo pohromadě. Dejte si pozor, abyste vody nepřidali příliš. Vyválejte těsto na plát o tloušťce 6 mm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 5 cm.
Na středním plameni na pánvi, v níž jste rozpustili trochu másla nebo olivového oleje, smažte sušenky, dokud nejsou nahnědlé a křupavé, ale ne spálené. Mělo by to trvat asi 3 minuty. Dobře je osušte papírovými utěrkami.
Mezitím vlijte do kastrolu med a pomalu jej přiveďte k varu. Potřete sušenky teplým medem, posypte skořicí a ještě teplé podávejte.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...