Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hostina ledu a ohně u vás doma: pečínka, kachna i medové koláčky

  0:53aktualizováno  0:53
Hra o trůny je fenomén, který zasahuje už i do kulinářského světa. Dvě americké blogerky se rozhodly svou lásku ke knihám George R. R. Martina spojit s vášní pro vaření. Podle popisů v kultovních knihách i středověkých kuchařkách vytvářejí recepty po vzoru Západozemí.

Pratuří pečínka | foto: z knihy Hostina ledu a ohně, Dobrovský

Pratuří pečínka s pórkem

Tento recept je inspirován bohatou hostinou, které se zúčastní Bran v knize Střet králů. Kombinace pečené zeleniny a křehkého masa povýší podle autorek Chelsea a Sarianny každou vaši večeři na hostinu.

Ingredience na 4 až 6 porcí:

Hostina ledu a ohně vychází z populárního britského blogu Inn at the Crossroads.
  • bizoní nebo hovězí vrchní šál (1 350 g)
  • 6 pórků (pouze bílé a světle zelené části), dobře omytých a nakrájených na 0,5 cm plátky
  • 4 mrkve nakrájené na 0,5 cm plátky
  • 1 palice česneku, rozlámaná na stroužky
  • malý svazek čerstvého tymiánu, rozmarýnu, bobkového listu a šalvěje
  • olivový olej
  • vločková sůl
  • mletý černý pepř
  • vývar nebo voda k podlévání
  • 1 várka středověké pepřové omáčky (viz dále)

Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a vyndejte hovězí z lednice alespoň 30 minut před tím, než jej dáte péct.
Rozložte zeleninu, česnek a bylinky na plech a zakapejte olivovým olejem. Promíchejte, aby se vše dobře obalilo. Zakapejte olejem i hovězí a pak štědře posypejte solí a pepřem. Položte maso na zeleninu.
Vložte plech do trouby a pečte asi hodinu, půl hodiny po začátku pečení zkontrolujte zeleninu. Pokud vypadá suše, polijte i maso vypečenou šťávou. Aby se jídlo nespálilo, můžete jej podlít i troškou vývaru nebo vody. Ke konci hodiny pečení kuchyňským teploměrem ověřte, zda je maso dost propečené. 60 stupňů Celsia značí, že je upečené na medium.
když je maso upečené podle vaší chuti, přesuňte jej na prkénko a nechte 15 minut odpočívat. Poté nakrájejte na tenké plátky, pokapejte pepřovou omáčkou a podávejte se zeleninou.

Středověká pepřová omáčka:
Do malého kastrolu vlijte 1/3 šálku jablečného octa zředěného napůl vodou a 1 lžíci červeného vinného octa. Přidejte 1 krajíc spáleného chleba a máčejte je, dokud se nerozpadne, pak ho rozmačkejte vidličkou. Vmíchejte 1 lžíci černého pepře a čtvrt lžičky mletého zázvoru a pozvolna přiveďte k varu. Omáčku můžete podle vlastní chuti více naředit přidáním tekutých ingrediencí nebo propasírovat.

Kachna na citronech

Pro tento recept se blogerky nechaly inspirovat rozhovorem Šarny a Anguye v knize Bouře mečů. Sladkokyselá chuť kachny je skvěle doplněná pálivostí chilli. Podobně jako knihy a seriály se vám možná bude chvílemi zdát až příliš intenzivní, ale již za několik málo chvil vás zaplaví nedočkavost po dalším soustu.

Ingredience na 3 až 4 porce:

Kachna na citronech
  • 1 kachna, asi 1,8 kg
  • 2 citrony
  • polovina šálku citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje, trochu navíc na kachnu
  • půl lžičky kuchyňské soli
  • 1 lžička mletého chilli
  • čtvrt lžičky bílého pepře
  • vločková sůl
  • 900 g zeleniny (brambory, mrkev, pórek) nakrájené na větší kusy
  • 2 lžíce medu
  • granátové jablko (není nutné)

Postup:
Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
Vymačkejte citronovou šťávu a půlky vymačkaného citronu nacpěte do kachny. Nalijte polovinu šálku citronové šťávy do malého kastrolu, na středním plameni rozehřejte a zbylou šťávu uschovejte pro další použití. Přidejte do pánve olej, sůl, med a koření. Nechte omáčku probublávat asi 5 minut, dokud se nezačne vyvařovat.
Dejte kachnu do pekáče. Nohy jí svažte provázkem a špičky křídel zastrčte, aby se nespálily. Potřete kachnu olivovým olejem a posypte vločkovou solí. Mašlovačkou naneste na obě strany připravenou citronovou polevu.
Po pekáče přidejte zeleninu dle vlastního výběru, která se upeče v kachním tuku.
Hodinu kachnu pečte. Vytáhněte ji z trouby, znovu potřete polevou a pečte ještě 45 minut. Pomašlujte a vraťte ji do trouby na 15 minut, nebo dokud kachna nebude zlatavě hnědá. Naposled ji potřete polevou a podávejte s opečenou zeleninou, můžete ji také ozdobit semínky z granátového jablka.

Středověké medové sušenky

Blogerky hledají inspiraci zejména ve středověkých kuchařských knihách, tento recept pochází z Curye on Inglysch ze 14. století. V Písni ledu a ohně si na nich pochutnává lord Casswell při svých opulentních hostinách.

Ingredience na 2 sušenek:

Medové koláčky
  • 2 šálky mouky
  • 1 lžička soli
  • 75 g másla
  • studená voda
  • olivový olej
  • čtvrtina šálku medu
  • 1 lžíce mleté skořice

Postup:
Smíchejte mouku se solí. Prsty zapracujte máslo do mouky a udělejte drobenku. Postupně do ní vmíchejte dost studené vody na to, aby těsto drželo pohromadě. Dejte si pozor, abyste vody nepřidali příliš. Vyválejte těsto na plát o tloušťce 6 mm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 5 cm.
Na středním plameni na pánvi, v níž jste rozpustili trochu másla nebo olivového oleje, smažte sušenky, dokud nejsou nahnědlé a křupavé, ale ne spálené. Mělo by to trvat asi 3 minuty. Dobře je osušte papírovými utěrkami.
Mezitím vlijte do kastrolu med a pomalu jej přiveďte k varu. Potřete sušenky teplým medem, posypte skořicí a ještě teplé podávejte.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.