Harlekýn
Trénink dělá mistra cukrářeU dortů platí jediný postup – nejdřív se opravdu dobře naučte všechny základní dovednosti. Upéct korpus, umíchat krém, uvařit želatinu, vychladit polevu... to vše je možné trénovat na jednoduchých dezertech a potom se můžete pustit i do dortů. Zapomeňte na šetření a náhražky při pečení i zdobení, v tomhle jsou dorty nemilosrdné. Ihned vše prozradí na chuti nebo trvanlivosti. |
Na šlehačku:
- 100g hořké čokolády
- 300 ml smetany na šlehání
Na korpus:
- tuk a hrubá mouka na vymazání
- 140g polohrubé mouky
- 50g kakaa
- 5 velkých vajec
- 120g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce oleje
Na dokončení:
- 250 ml smetany na šlehání
- kávová zrnka v čokoládě
- Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a promícháme ji se smetanou, dokud se nespojí v hladkou směs. Necháme ji v ledničce přes noc zakrytou, aby nenačichla.
- Troubu předehřejeme na 160 °C, dortovou formu o průměru 23cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku prosejeme s kakaem.
- Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, sejmeme a vyšleháme ze směsi hustou světlou pěnu.
- Přimícháme mouku s kakaem a olej, těsto přelijeme do formy a pečeme cca 45 minut. Korpus necháme odležet do druhého dne.
- Smetanu a pařížskou šlehačku vyšleháme každou zvlášť, naplníme jimi cukrářské sáčky. Korpus rozkrojíme a střídavě nazdobíme vnitřek i povrch dortu oběma šlehačkami. Ozdobíme kávovými zrnky v čokoládě.
NÁŠ TIP: Na pařížskou šlehačku si můžete svařit smetanu s dvěma lžícemi cukru a 2–3 lžícemi kvalitního kakaa, nechte ji do druhého dne rozležet a pak vyšlehejte. Dort můžete ozdobit hoblinkami hořké nebo mléčné čokolády.
Dort ze zakysané smetany s borůvkami
- 200 g piškotů
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 dětská jablečná přesnídávka
- 100 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 10 plátků želatiny
- 500 ml smetany ke šlehání
- 500 g zakysané smetany, nejlépe tučnější 18%
- 120 g cukru moučka
- 300 g borůvek
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce škrobu
- Piškoty nahrubo nadrtíme, promícháme s rozpuštěným máslem a přesnídávkou. Směs lžící natlačíme do dortové rozevíratelné formy vyložené potravinovou fólií nebo alobalem. Odložíme do chladu.
- Ve studené vodě necháme nabobtnat plátky želatiny, mléko zahřejeme k varu a necháme v něm rozpustit vanilkový cukr, odstavíme z plamene a dobře rozmícháme želatinu.
- Smetanu vyšleháme do tuha. Zakysanou smetanu rozmícháme s cukrem a vmícháme želatinu s mlékem a šlehačku.
- Připravenou směsí potřeme připravený korpus a odložíme vychladit na šest hodin.
- Borůvky zasypeme cukrem, zalijeme trochou vody a na mírném plameni je tři minuty povaříme. Přilijeme citronovou šťávu, škrob, promícháme a odstavíme z plamene.
- Borůvkový rozvar nalijeme na dort , necháme zatuhnout a dáme vychladit na dalších šest hodin.
Čokoládová bomba
Na korpus:
- tuk a hrubá mouka na vymazání
- 130 g hladké mouky
- 1 lžíce škrobové moučky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 30 g kakaa
- 5 vajec
- 140 g cukru krupice
Na náplň:
- 1 vanilkový cukr
- 6 lžic oleje
- 200 ml silné kávy
- 50 ml kávového likéru nebo rumu
- 200 g čokolády na vaření
- 500 ml smetany ke šlehání
- Troubu předehřejeme na 170 °C, nerezovou nebo keramickou mísu vhodnou do trouby vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
- Hladkou mouku prosejeme se škrobem, práškem do pečiva a kakaem. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky vyšleháme na světlou hustou pěnu se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem, přišleháme olej a střídavě promícháme se sněhem a moukou s kakaem.
- Těsto přelijeme do mísy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, v polovině pečení jej můžeme přikrýt alobalem.
- Upečený korpus necháme zchladnout, vyklopíme, zarovnáme a odřízneme zespodu asi 2,5 cm silný plát.
- Zbylý korpus potřeme z vnějšku mašlovačkou většinou kávy promíchané s likérem a vložíme zpět do mísy vyložené potravinovou fólií. Vnitřek opatrně vydlabeme nebo vyřežeme.
- Polovinu čokolády nahrubo nastrouháme, zbylou rozpustíme ve vodní lázni. Smetanu vyšleháme, přimícháme rozpuštěnou čokoládu a vmícháme nastrouhanou čokoládu.
- Směsí naplníme korpus, přiklopíme odříznutým plátem a potřeme zbylou kávou. Korpus překryjeme fólií, zatížíme talířem a necháme v chladu odležet.
- Bombu vyklopíme, poprášíme kakaem a naporcujeme.
NÁŠ TIP: Korpus, který jste vyřezali nebo vydlabali z bomby, můžete rozdrobit a drobečky použít na cake pops - kuličky z dortových drobečků a rozehřáté smetany s čokoládou, máčené v polevě.