Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Korai, kebab, kheer. Indická kuchyně zasytí, ale neobalí vás tukem

  0:20aktualizováno  0:20
Všudypřítomné curry a chilli koření v indických jídlech podporuje spalování tuků, namísto jejich ukládání. Inspirovat se můžete recepty Mamuna Hassana z vyhlášené restaurace Curry House, která byla v několika anketách zvolena jako nejlepší indická restaurace v Praze.

Indická kuchyně je velmi rozmanitá, restaurace Curry House v Libni navíc servíruje i tu bengálskou. | foto: Curry House

Polévka z červené čočky

Suroviny:

Čočková polévka
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1/2 bílé cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička zázvorovo-česnekové pasty (viz níže)
  • sůl
  • 1/4 čajové lžičky římského kmínu
  • 1/4 čajové lžičky drceného koriandru
  • 1/4 čajové lžičky kurkumy v prášku
  • 1/4 čajové lžičky mletého chilli (záleží na vaší chuti)
  • čajová lžička ghee
  • 4 hrnky vody
  • 1 zelená chilli paprička
  • 1 citron
  • koření garam masala

Postup:

Na sporák dejte vařit vodu, mezitím propláchněte čočku a poté ji dejte do vroucí vody spolu se solí.

Zázvorovo-česnekovou pastu vyrobíte oloupáním česneku a zázvoru, které rozmělníte v mixéru na pastu. Pastu přidejte do hrnce spolu s kurkumou a nechte probublávat 15 až 20 minut.

Mezitím rozpalte na pánvičce ghee a přidejte římský kmín, česnek a cibuli. Když cibule zezlátne, vše zamíchejte do vroucí polévky.

Hrnec odstavte z plotny,  přidejte šťávu z citronu a čerstvý koriandr a vše míchejte po dobu jedné až dvou minut. Ozdobte čerstvým koriandrem, citronem a špetkou garam masaly.K polévce se hodí chléb naan nebo opečená česneková bageta.  

Kuřecí Korai

Kuřecí korai. Curry House vyhrál anketu portálu Expats o nejlepší curry v...

Ingredience:

  • 800 g na kostičky nakrájených kuřecích prsou
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2 malé bílé cibule a 1 červená cibule
  • 2 lžičky česnekovo-zázvorové pasty
  • 200 g másla nebo rostlinného oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 4 čajové lžičky jemného kari
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 2 na kostičky nakrájené červené papriky
  • 2 na kostičky nakrájená rajčata
  • 2 na kostičky nakrájené zelené papriky
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • listy čerstvého koriandru na ozdobu
  • 150 ml cibulového pyré
  • sůl

Postup:

Rozpalte olej ve vysokém hrnci. Přidejte česnek, česnekovo-zázvorovou pastu (viz recept na čočkovou polévku) a pokrájenou cibuli. Cibuli jemně zpěňte do zlatohněda.

Smíchejte kari, kurkumu a chilli s trochou vody, dokud nevznikne pasta. Tu přidejte na zpěněnou cibulku a pár minut vše za stálého míchání vařte.

Indie v kuchyni

Je vám blízká indická kuchyně? Další recepty najdete na Labužník.cz

Nyní přidejte kuře a dobře ho povařte, dokud se nestáhne tak, aby v sobě udrželo všechny šťávy. Poté přidejte nakrájené papriky a rajčata, rajčatový protlak, cibulové pyré a kuřecí vývar. Směs důkladně míchejte a přiveďte k varu. Pak můžete plotnu ztlumit a vše nechat 15 až 20 minut probublávat.

Nakonec do hrnce přidejte garam masalu a čerstvé listy koriandru (můžete klidně použít také petržel). Zelené bylinky vykouzlí v jídle zářivé barevné kontrasty. Podle chuti ještě osolte a pak udržujte ve varu po zhruba jednu nebo dvě minuty. Korai je nejlepší s basmati rýži a nahrubo nasekanými lístky koriandru.

Shish kebab

Suroviny:

Shish kebab
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 čajová lžička česnekovo-zázvorové pasty
  • 1/4 čajové lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička curry prášku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koření garam masala
  • 1 malá cibule nasekaná na kostičky
  • sůl na dochucení
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté pískavice
  • 1 lžička kebabové pasty

Postup:

Rukama důkladně smíchejte všechny ingredience s masem a směs nechte odpočinout v lednici alespoň na šest hodin, aby se všechny chutě a vůně pořádně smísily a rozvinuly.

Běžně se v Indii kebab peče v tandoori peci, ale doma si vystačíte s troubou, kterou předehřejete na 180 stupňů Celsia. Směsí na shish kebab obalte špízy a pečte v troubě, dokud není maso zcela propečené.

Podávejte s raitou z okurky a máty (smíchejte jogurt s oloupanou okurkou a nasekanou mátou a nechte 30 minut chladit v lednici) a svou oblíbenou nakládanou zeleninou.

Kheer

Suroviny:

Kheer
  • 2 litry plnotučného mléka
  • 100 g basmati rýže
  • 3-4 bobkové listy
  • 10-12 plodů kardamonu
  • 3-4 hřebíčky
  • lžička skořice
  • 10-12 lžiček cukru
  • 3-4 čajové lžičky mandlí
  • hrst rozinek a sultánek
  • několik blizen šafránu

Postup:

Nejprve na chvíli namočte rýži ve vodě a pak ji propláchněte. Rozpalte si velký hrnec a pak do něj nalijte mléko, které přivedete k varu. Jakmile se začne vařit, ztlumte plamen a nechte jej pomalu probublávat. Poté přidejte bobkový list, skořici, kardamon a hřebíček. Nechte mléko vařit, dokud se nezredukuje na 1/3 původního objemu.

Nyní přidejte cukr a rýži. Po pěti minutách přidejte šafrán a mandle a nechte směs dále vařit, dokud nebude rýže uvařená na skus. Odstavte hrnec z plotny a nechte ho vychladnout. Kheer můžete při servírování ozdobit ořechy nebo sušeným ovocem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - Straňanská lávka, Strán
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Zpěvačka s spisovatelka Natálie Kocábová při rozhovoru pro OnaDnes.cz
Natálie Kocábová: Asi už nebudu chlapům tak věřit

Protekční dcera, tak se na ni léta pohlíželo. Aby ne, když ji otec v patnácti vtáhl do showbyznysu. Ale jako by se z toho vymanila. Natálie Kocábová už sama za...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.