Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Korai, kebab, kheer. Indická kuchyně zasytí, ale neobalí vás tukem

  0:20aktualizováno  0:20
Všudypřítomné curry a chilli koření v indických jídlech podporuje spalování tuků, namísto jejich ukládání. Inspirovat se můžete recepty Mamuna Hassana z vyhlášené restaurace Curry House, která byla v několika anketách zvolena jako nejlepší indická restaurace v Praze.

Indická kuchyně je velmi rozmanitá, restaurace Curry House v Libni navíc servíruje i tu bengálskou. | foto: Curry House

Polévka z červené čočky

Suroviny:

Čočková polévka
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1/2 bílé cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička zázvorovo-česnekové pasty (viz níže)
  • sůl
  • 1/4 čajové lžičky římského kmínu
  • 1/4 čajové lžičky drceného koriandru
  • 1/4 čajové lžičky kurkumy v prášku
  • 1/4 čajové lžičky mletého chilli (záleží na vaší chuti)
  • čajová lžička ghee
  • 4 hrnky vody
  • 1 zelená chilli paprička
  • 1 citron
  • koření garam masala

Postup:

Na sporák dejte vařit vodu, mezitím propláchněte čočku a poté ji dejte do vroucí vody spolu se solí.

Zázvorovo-česnekovou pastu vyrobíte oloupáním česneku a zázvoru, které rozmělníte v mixéru na pastu. Pastu přidejte do hrnce spolu s kurkumou a nechte probublávat 15 až 20 minut.

Mezitím rozpalte na pánvičce ghee a přidejte římský kmín, česnek a cibuli. Když cibule zezlátne, vše zamíchejte do vroucí polévky.

Hrnec odstavte z plotny,  přidejte šťávu z citronu a čerstvý koriandr a vše míchejte po dobu jedné až dvou minut. Ozdobte čerstvým koriandrem, citronem a špetkou garam masaly.K polévce se hodí chléb naan nebo opečená česneková bageta.  

Kuřecí Korai

Kuřecí korai. Curry House vyhrál anketu portálu Expats o nejlepší curry v...

Ingredience:

  • 800 g na kostičky nakrájených kuřecích prsou
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2 malé bílé cibule a 1 červená cibule
  • 2 lžičky česnekovo-zázvorové pasty
  • 200 g másla nebo rostlinného oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 4 čajové lžičky jemného kari
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 2 na kostičky nakrájené červené papriky
  • 2 na kostičky nakrájená rajčata
  • 2 na kostičky nakrájené zelené papriky
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • listy čerstvého koriandru na ozdobu
  • 150 ml cibulového pyré
  • sůl

Postup:

Rozpalte olej ve vysokém hrnci. Přidejte česnek, česnekovo-zázvorovou pastu (viz recept na čočkovou polévku) a pokrájenou cibuli. Cibuli jemně zpěňte do zlatohněda.

Smíchejte kari, kurkumu a chilli s trochou vody, dokud nevznikne pasta. Tu přidejte na zpěněnou cibulku a pár minut vše za stálého míchání vařte.

Indie v kuchyni

Je vám blízká indická kuchyně? Další recepty najdete na Labužník.cz

Nyní přidejte kuře a dobře ho povařte, dokud se nestáhne tak, aby v sobě udrželo všechny šťávy. Poté přidejte nakrájené papriky a rajčata, rajčatový protlak, cibulové pyré a kuřecí vývar. Směs důkladně míchejte a přiveďte k varu. Pak můžete plotnu ztlumit a vše nechat 15 až 20 minut probublávat.

Nakonec do hrnce přidejte garam masalu a čerstvé listy koriandru (můžete klidně použít také petržel). Zelené bylinky vykouzlí v jídle zářivé barevné kontrasty. Podle chuti ještě osolte a pak udržujte ve varu po zhruba jednu nebo dvě minuty. Korai je nejlepší s basmati rýži a nahrubo nasekanými lístky koriandru.

Shish kebab

Suroviny:

Shish kebab
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 čajová lžička česnekovo-zázvorové pasty
  • 1/4 čajové lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička curry prášku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koření garam masala
  • 1 malá cibule nasekaná na kostičky
  • sůl na dochucení
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté pískavice
  • 1 lžička kebabové pasty

Postup:

Rukama důkladně smíchejte všechny ingredience s masem a směs nechte odpočinout v lednici alespoň na šest hodin, aby se všechny chutě a vůně pořádně smísily a rozvinuly.

Běžně se v Indii kebab peče v tandoori peci, ale doma si vystačíte s troubou, kterou předehřejete na 180 stupňů Celsia. Směsí na shish kebab obalte špízy a pečte v troubě, dokud není maso zcela propečené.

Podávejte s raitou z okurky a máty (smíchejte jogurt s oloupanou okurkou a nasekanou mátou a nechte 30 minut chladit v lednici) a svou oblíbenou nakládanou zeleninou.

Kheer

Suroviny:

Kheer
  • 2 litry plnotučného mléka
  • 100 g basmati rýže
  • 3-4 bobkové listy
  • 10-12 plodů kardamonu
  • 3-4 hřebíčky
  • lžička skořice
  • 10-12 lžiček cukru
  • 3-4 čajové lžičky mandlí
  • hrst rozinek a sultánek
  • několik blizen šafránu

Postup:

Nejprve na chvíli namočte rýži ve vodě a pak ji propláchněte. Rozpalte si velký hrnec a pak do něj nalijte mléko, které přivedete k varu. Jakmile se začne vařit, ztlumte plamen a nechte jej pomalu probublávat. Poté přidejte bobkový list, skořici, kardamon a hřebíček. Nechte mléko vařit, dokud se nezredukuje na 1/3 původního objemu.

Nyní přidejte cukr a rýži. Po pěti minutách přidejte šafrán a mandle a nechte směs dále vařit, dokud nebude rýže uvařená na skus. Odstavte hrnec z plotny a nechte ho vychladnout. Kheer můžete při servírování ozdobit ořechy nebo sušeným ovocem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Další z rubriky

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Barevné líčení
Barevné líčení

Barevné líčení krásně rozjasní celý obličej a zvýrazní vaše oči. Nemusíte použít zrovna ty nejdivočejší barvy, vyzkoušejte si prvně světlejší odstíny a postupně... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.