Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Už dozrává chřest, nachystejte z něj rovnou tři úžasné chody

  0:04aktualizováno  0:04
Český chřest patřil k vyhlášeným evropským lahůdkám, pak byl označen za buržoazní zeleninu a nyní se čeští farmáři i kuchaři snaží o jeho návrat do našich kuchyní a na talíře. Vyzkoušejte si celé chřestové menu podle receptů předních českých kuchařů, pochutnáte si a ještě pomůžete napravit politickou křivdu vůči této bílé a zelené pochoutce.

Telecí frikassé s chřestem a bramborovými rosti | foto: archiv restaurace Porto

Bílá chřestová polévka se smetanovou ricottou a chřestovými chipsy

Podle receptu Radka Hasmana, šéfkuchaře restaurace La Bottega Tusarova

Polévka:

Chřestový krém s chřestovými chipsy
  • 50 g šalotky
  • 500 g chřestu bílého
  • 200 ml smetany
  • 0,5 l vývaru nebo vody 
  • 30 g čerstvé máty
  • sůl
  • pepř

Ricotta:

Chřestfest 2015

V rámci gastronomického festivalu nabízejí zapojené restaurace z Prahy a Brna až do 10. května tříchodová menu za jednotnou cenu.

Vařený chřest s roládou z jarního kuřátka, omáčkou Poulette a bramborem taženým
  • 60 g ricotty
  • 30 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Chřestové chipsy:

  • 100 g slupek z chřestu
  • 200 g mouky
  • 200 ml oleje
  • sůl

  1. Chřest očistíme a oloupeme. Slupky necháme stranou.
  2. Očištěnou šalotku nakrájíme najemno, orestujeme a přidáme nakrájený chřest. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Na konci varu přidáme smetanu.
  3. Mezitím rozmixujeme ricottu do krémové konzistence.
  4. Slupky vysušíme a obalíme v mouce a osmažíme v rozpáleném oleji. Chipsy osolíme.
  5. Hotovou polévku rozmixujeme a přidáme nasekanou mátu. Servírujeme a ozdobíme nokem ricotty a posypeme chipsy.

Telecí frikassé s chřestem

Podle Tomáše Stehlíka, šéfkuchaře Ristorante Porto

Telecí frikassé s chřestem a bramborovými rosti
  • 0,5 kg telecí kýty
  • 400 g chřestu
  • 400 g žampionů
  • 20 g šalotky
  • 8 g másla
  • 12 ml bílého vína (větší lžíce)
  • 12 ml demi glace
  • 280 ml smetany
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
  • citronová kůra

  1. Pánvičku zahřejeme na střední stupeň a na másle do zlatova opečeme okořeněné maso nakrájené na slabé nudličky. Opečené maso z pánvičky vyndáme a přidáme na ni opět máslo, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibulku a žampióny.
  2. Orestované žampiony zastříkneme vínem a necháme svařit. Po svaření přidáme demi glace, svaříme a do základu přidáme smetanu a opět svaříme. Na závěr přidáme blanšírované kousky chřestu.
  3. Do směsi přidáme opečené maso, citronovou kůru a dochutíme solí a pepřem.
  4. Podáváme posypané pažitkou na bramborovém restu.

Tip šéfkuchaře: Omáčka na směsi by neměla být příliš hustá jen pokrývat povrch ostatních surovin. Demi glace si můžete koupit, pokud se vám nechce trávit 24 hodin jeho domácí přípravou.

Chřestové créme brulée s medovo-limetkovým chřestem

Podle šéfkuchaře Milana Urbánka z Palazzo Restaurant

Chřestové créme brullé
  • 350 g smetany 33% (na šlehání)
  • 65 g (+ 15 gramů na zkaramelizování) cukru krupice
  • 3 čerstvé žloutky
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 limetka
  • 5 g nebo půl polévkové lžíce medu
  • 2 chřestové špičky

Créme brûlée:

  1. Smetanu dáme ohřát na sporák současně s rozkrojeným vanilkovým luskem, z něhož jsme před tím tupou stranou nože odstranili semínka. Smetanu přivedeme k lehkému varu tak, aby se vylouhoval vanilkový lusk. Mezitím si bokem připravíme žloutky, které utřeme s cukrem.
  2. Na tuto směs pak přecedíme převařenou smetanu tak, aby ve směsi nezůstal vanilkový lusk.
  3. Žloutky utřené s cukrem pak se smetanou zamícháme, nejlépe v nádobě, která má kulaté dno, v takových se míchá nejlépe. Tuto směs znovu přecedíme zpět do hrnce.
  4. A pak máme dvě možnosti. Směs můžeme rozdělit rovnou do dóziček na créme brûlée, takzvaných ramekinů, vložit je do trouby a při 100 stupních péct 35 minut nebo déle, podle hloubky mističek. Druhou možností je směs nechat v hrnci na plotně a zahřívat ji zhruba na teplotu 65 stupňů za stálého míchání vařečkou (metlička by nadělala bublinky). Je opravdu důležité dodržet správnou teplotu, aby se vajíčka neuvařila. Po té se směs taky rozdělí do mističek.
  5. V mističkách se dezert nejdřív nechá stát půl hodiny v pokojové teplotě a pak se vloží do ledničky, nejlépe přes noc.
  6. Po důkladném zchlazení posypeme créme brûlée ve formičkách lehce zbývajícím cukrem krystal a zkaramelizujeme ho odpalovací lampou.

Medovo-limetkový chřest:

Šťávu z limetky, med a na půl nakrájené špičky chřestu necháme zkaramelizovat na pánvičce a ještě horkou směsí zalijeme připravený créme brûlée. Sladký chřestový poklad je připraven.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Zpěvačka s spisovatelka Natálie Kocábová při rozhovoru pro OnaDnes.cz
Natálie Kocábová: Asi už nebudu chlapům tak věřit

Protekční dcera, tak se na ni léta pohlíželo. Aby ne, když ji otec v patnácti vtáhl do showbyznysu. Ale jako by se z toho vymanila. Natálie Kocábová už sama za...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Další z rubriky

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.