Doporučujeme

Grilovaný cejn s opečeným bramborem | foto: Profimedia.cz

Zdravé rybí recepty, co budete mít do třiceti minut na stole

  • 8
Na jídlo máme vysoké požadavky - mělo by být zdravé, zároveň syté a chutné, navíc by jeho příprava neměla trvat příliš dlouho. Inspirujte se třemi recepty šéfkuchařů rybích restaurací Nordsee, které obsahují ryby a mořské plody, zvládnete je navíc za půl hodinky.

Mořský cejn „Bella Italia“

Dieta v kuchyni?

Poraďte se dietologem, jak sestavit jídelníček a doplnit ho vhodným pohybem, abyste zhubli. Ptejte se ZDE.

Měděné rendlíky si Pavel Sapík chválí a doporučuje je na vaření omáček a sosů,...

Doba přípravy 30 minut
Ingredience (4 osoby):

  • 4 ks menšího mořského cejna
  • 1 balíček koření na ryby
  • 4 menší stroužky česneku
  • čerstvý tymián
  • 4 cukety
  • mořská sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Očistěte cuketu a česnek od slupek a rybu opláchněte. Následně cukety podélně rozdělte na poloviny. Ostrým nožem proveďte na bocích každého cejna tři řezy. Okořeňte rybu grilovacím kořením na ryby. Do útrob cejna vložte jeden menší stroužek česneku a snítku čerstvého tymiánu. Cukety osolte a opepřete. Potřete grilovací kleště olejem a s jejich pomocí položte cejny na gril. Grilujte 12–15 minut a pravidelně otáčejte. Cukety grilujte asi 8 minut.

Krevety s míchanými vejci a opečenými bramborami

Míchaná vajíčka s krevetami

Doba přípravy 20 minut
Ingredience (4 osoby):

  • 400 g krevet
  • 8 vajec
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 svazek pažitky
  • 600 g brambor
  • 1 malá cibule
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 8 plátků anglické slaniny
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Umyjte, oloupejte a nakrájejte brambory na tenké plátky. Rozehřejte si olivový olej na pánvi a smažte plátky brambor dozlatova. Osmažené brambory dejte do trouby, abyste je udrželi teplé. Anglickou slaninu opečte na rozpálené pánvi. 
  2. Rozšlehejte si vejce a přidejte do nich umytou a nasekanou pažitku. Na teflonové pánvi opatrně rozehřejte máslo, dávejte pozor, ať nezhnědne. Přidejte vejce, rozmíchejte je, pak jemně osolte a opepřete, následně přidejte krevety a společně prohřejte.
  3. Naaranžujte na talíř nejprve vejce a pak krevety. Na ně pak položte plátky opečené anglické slaniny a plátky osmažených brambor. Servírujte s kompotem z červené řepy, dýně, případně s nakládanými okurkami.

Cejn s tomatovým pyré aneb Rudý pirát

Doba přípravy 30 minut
Ingredience (4 osoby):

Rybí ragú z tresky
  • 1 velký mořský cejn (cca 1,2 kg)
  • 1 svazek různých bylinek
  • 15 g másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 nasekané cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 polévkové lžíce sušeného tymiánu
  • 100 g černých oliv
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Umyjte cejna, případně použijte již očištěné filé. Zevnitř i zvenku jej osolte a opepřete, do útrob vložte čerstvé bylinky. Opečte cejna ve směsi másla a slunečnicového oleje dozlatova, asi 5 minut každou stranu. Vyjměte rybu z pánve a udržujte ji v teple.
  2. Na pánvi osmahněte cibulku, až zesklovatí, přidejte bílé víno, bobkový list, rajčatový protlak a trochu tymiánu. Osolte a opepřete, povařte asi 5 minut bez pokličky. Přidejte do pánve rybu a na mírném ohni vařte 4 minuty. Servírujte na předem rozehřátém talíři a obložte olivami. Podávejte s rýží.

Umíte pošírovat rybu? Dita P. to předvede na candátovi.

22. listopadu 2013

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás