Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty

  14:39aktualizováno  14:39
Kopřivová polévka s vejcem
50 g prosa * 1 čajová lžička mořské soli * 50 g listů mladých kopřiv * 1/8 l mléka * 1/8 l sladké smetany * 2 vejce * na špičku nože čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek * špetka čerstvě mletého bílého pepře * na špičku nože kari koření * 2 vejce natvrdo
Proso s 3/4 l vody a trochou soli přivedeme k varu a zvolna vaříme půl hodiny v odklopeném hrnci.
Kopřivová polévka s vejcem
50 g prosa * 1 čajová lžička mořské soli * 50 g listů mladých kopřiv * 1/8 l mléka * 1/8 l sladké smetany * 2 vejce * na špičku nože čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek * špetka čerstvě mletého bílého pepře * na špičku nože kari koření * 2 vejce natvrdo
Proso s 3/4 l vody a trochou soli přivedeme k varu a zvolna vaříme půl hodiny v odklopeném hrnci. Kopřivové listy důkladně omyjeme vlažnou vodou a necháme odkapat. Kopřivové listy s mlékem, smetanou a syrovými vejci asi 1/2 minuty mixujeme na kaši, kterou poté smísíme s prosem a za stálého míchání přivedeme k varu. Polévku ochutíme muškátovým oříškem, pepřem, kari kořením a trochou soli. Na chvilku ji odstavíme a necháme vychladnout. Vejce oloupeme a nakrájíme na osminky. Polévku ještě jednou rozmixujeme ve dvou dávkách, každou dávku mixujeme 1 minutu. Potom ji znovu ohřejeme, nalijeme na talíře a obložíme vařeným vajíčkem.


Bramborová polévka s řeřichou
400 g sypkých škrobovitých brambor * 2 tenké pórky *
2 mrkve * 200 g brokolice (nebo kedlubny * případně propasírovaných zelených lusků) * 1 čajová lžička soli * krabička zahradní řeřichy * 100 g smetany Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky, pór omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Mrkev omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Brokolici omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Zeleninu vložíme do osolené vody tak, aby byla vodou zakrytá, přivedeme k varu a necháme 40 minut pod pokličkou zvolna vařit. Řeřichu odstřihneme, omyjeme a necháme odkapat na sítu. Zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme přes husté síto, vrátíme do hrnce, zamícháme se smetanou a ještě jednou ohřejeme. Nalijeme do talíře a posypeme řeřichou.


Pažitkové máslo
4 polévkové lžíce nasekané pažitky * 150 g měkkého másla *
1 čajová lžička citronové šťávy

* 1 čajová lžička nastrouhané citronové kůry * sůl * čerstvě mletý bílý pepř * 4 polévkové lžíce pažitky na posypání
Promíchejte máslo se šťávou, citronem, kůrou, kořením a jako poslední přidejte pažitku. Hmotu nenechávejte dlouho stát, aby se nevysrážela šťáva z bylinek a citronu a nezbarvila máslo. Máslo dejte do lednice, aby lehce ztuhlo. Potom je vytvarujte do tvaru válečku a "vyválejte" je ve vrstvě nasekané pažitky. Hotové máslo zabalte do pergamenového papíru, silně utáhněte a uschovejte v lednici. Na přípravu ochuceného másla nemusíte používat jenom pažitku. Využijte i čerstvý libeček, petržel, bazalku, tymián, oregano, šalotku, případně směs všech těchto bylinek.





Nejčtenější

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.