Této původně americké rostlině z mexického poloostrova Yucatan se nejlépe daří v subtropických a tropických oblastech. Na trhu jsou k dostání tři odrůdy. Bílé jsou hodně moučné, sušší a hodí se spíš do těst, chuť žlutých batátů vynikne nejlépe při smažení a červené se hodí k vaření i zapékání. Poslední jmenované za svou výraznou barvu vděčí vysokému obsahu karotenoidů. Díky nim a také díky vysokému obsahu železa, vitaminů A, B, C, E a vlákniny patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny.
Batáty jsou přibližně o polovinu sladší oproti bramborám a o tolik je vyšší i jejich energetická hodnota, jsou přírodním antidepresivem a navíc beta-karoten v nich obsažený (v jednom batátu až 187 % doporučené denní dávky) pro tělo funguje jako jedinečný antioxidant, který působí preventivně proti vzniku některých druhů rakoviny. Slupka je zas důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny, která je velkým pomocníkem v boji proti obezitě.
Pro přípravu batátů existuje celá řada jak tradičních, tak i exotických receptů. Skvělé jsou v podobě kaše nebo pečené s různými druhy omáček, ale potěší i ve formě hranolek či chipsů.
Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoy a brokolice
podle Tomáše Vobořila z restaurace Podolka
Ingredience:
- 800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
- 200 g quinoy
- 300 g brokolice rozdělené na malé kousky
- 200 g kešu rozdrcených na malé kousky
- 100 g hrášku/hráškových lusků nebo hráškových výhonků
- 100 g černá cherry rajčata
- 60 ml olivového oleje/přepuštěného másla
- 50 g nasekané pažitky
- 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli
Na dresink:
- 30 ml šťávy z grepu
- 10 g medu (na doslazení)
- 30 ml olivového oleje
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promícháme s tukem a vložíme na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažíme se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení necháme vychladnout. V menším hrnci uvedeme půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhneme plamen, vhodíme quinou a zlehka vaříme cca 10 minut. Necháme ji zlehka vystydnout. Mezitím si spaříme brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchladíme studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájíme, hrášek vyloupeme z lusků nebo překrájíme mladé lusky na menší kousky a smícháme se všemi tuhými složkami salátu. Šťávu z grepu smícháme s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidáme med. Dresink smícháme se salátem těsně před podáváním.
Krůtí maso zapečené batáty
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 400 g mletého krůtího masa
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli na kostičky
- 1/2 barevné papriky nakrájené na kostičky
- 500 g batátů
- 100 g sýru (mozzarella, gouda aj. podle chuti)
- 1 polévková lžíce másla
- kuřecí nebo zeleninový vývar
- 1 lžička rajského protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- mléko
- sůl, pepř a chilli na dochucení
Postup:
Na velké pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm krůtí maso společně s česnekem nakrájeným na plátky. Po chvíli přidáme cibuli a papriku, dochutíme a opékáme. Pak zalijeme směs vývarem, přidáme rajský protlak, dochutíme solí, pepřem a chilli a zaprášíme moukou. Vše necháme na sporáku probublávat, dokud omáčka v pánvi trochu nezhoustne a zelenina i maso nejsou dostatečně hotové.
Mezitím si uvaříme oloupané a nakrájené sladké brambory ve vodě. Když jsou měkké, slijeme vodu, přidáme máslo a brambory rozmačkáme na kaši, nakonec přidáme i trochu mléka a nastrouhaný sýr pro lepší konzistenci.
Na dno pekáčku nebo zapékací misky dáme směs krůtího masa s veškerou omáčkou z pánve. Maso pak přikryjeme kaší ze sladkých brambor a cca 5 až 10 minut zapékáme v troubě.
Polévka ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 velká sladká brambora
- 2 mrkve
- 1 konzerva krájených rajčat
- 1 červená paprika
- 1 palec zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- smetana
- sůl, pepř, kajenský pepř na dochucení
Postup:
Rozpálíme oheň a opékáme na něm cibuli, mrkev, papriku, dokud nezměknou. Přidáme sladké brambory, česnek, zázvor, sůl, pepř a chilli, krátce opečeme a zalijeme vývarem. Necháme vařit asi 2 minut, dokud brambory nezměknou. Nakonec polévku rozmixujeme nebo propasírujeme a zjemníme podle chuti smetanou.
Tip: Namísto smetany můžete polévku zajímavě dochutit i přidáním lžíce burákového másla.