Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladké brambory si zamilujete zapečené s masem, v salátu i v polévce

  0:05aktualizováno  0:05
Sladké brambory neboli batáty sice nemají se svými „slanými“ jmenovci botanicky nic společného, jejich škála využití v kuchyni je ale stejně široká. Batáty můžete jíst nasladko i naslano, hodí se do polévek, dezertů i salátu. Díky intenzivní oranžové barvě s nimi jídla také krásně vypadají.

Krůtí maso zapečené sladkými bramborami | foto: Profimedia.cz

Této původně americké rostlině z mexického poloostrova Yucatan se nejlépe daří v subtropických a tropických oblastech. Na trhu jsou k dostání tři odrůdy. Bílé jsou hodně moučné, sušší a hodí se spíš do těst, chuť žlutých batátů vynikne nejlépe při smažení a červené se hodí k vaření i zapékání. Poslední jmenované za svou výraznou barvu vděčí vysokému obsahu karotenoidů. Díky nim a také díky vysokému obsahu železa, vitaminů A, B, C, E a vlákniny patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny.

Batáty jsou přibližně o polovinu sladší oproti bramborám a o tolik je vyšší i jejich energetická hodnota, jsou přírodním antidepresivem a navíc beta-karoten v nich obsažený (v jednom batátu až 187 % doporučené denní dávky) pro tělo funguje jako jedinečný antioxidant, který působí preventivně proti vzniku některých druhů rakoviny. Slupka je zas důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny, která je velkým pomocníkem v boji proti obezitě.

Pro přípravu batátů existuje celá řada jak tradičních, tak i exotických receptů. Skvělé jsou v podobě kaše nebo pečené s různými druhy omáček, ale potěší i ve formě hranolek či chipsů.

Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoy a brokolice

podle Tomáše Vobořila z restaurace Podolka

Ingredience:

Salát ze sladkých brambor podle receptu Tomáše Vobořila z restaurace Podolka
  • 800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
  • 200 g quinoy
  • 300 g brokolice rozdělené na malé kousky
  • 200 g kešu rozdrcených na malé kousky
  • 100 g hrášku/hráškových lusků nebo hráškových výhonků
  • 100 g černá cherry rajčata
  • 60 ml olivového oleje/přepuštěného másla
  • 50 g nasekané pažitky
  • 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli

Na dresink:

  • 30 ml šťávy z grepu
  • 10 g medu (na doslazení)
  • 30 ml olivového oleje

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promícháme s tukem a vložíme na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažíme se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení necháme vychladnout. V menším hrnci uvedeme půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhneme plamen, vhodíme quinou a zlehka vaříme cca 10 minut. Necháme ji zlehka vystydnout. Mezitím si spaříme brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchladíme studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájíme, hrášek vyloupeme z lusků nebo překrájíme mladé lusky na menší kousky a smícháme se všemi tuhými složkami salátu. Šťávu z grepu smícháme s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidáme med. Dresink smícháme se salátem těsně před podáváním.

Krůtí maso zapečené batáty

Ingredience:

Krůtí maso zapečené sladkými bramborami
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého krůtího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli na kostičky
  • 1/2 barevné papriky nakrájené na kostičky
  • 500 g batátů
  • 100 g sýru (mozzarella, gouda aj. podle chuti)
  • 1 polévková lžíce másla
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mléko
  • sůl, pepř a chilli na dochucení

Postup:

Na velké pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm krůtí maso společně s česnekem nakrájeným na plátky. Po chvíli přidáme cibuli a papriku, dochutíme a opékáme. Pak zalijeme směs vývarem, přidáme rajský protlak, dochutíme solí, pepřem a chilli a zaprášíme moukou. Vše necháme na sporáku probublávat, dokud omáčka v pánvi trochu nezhoustne a zelenina i maso nejsou dostatečně hotové.

Mezitím si uvaříme oloupané a nakrájené sladké brambory ve vodě. Když jsou měkké, slijeme vodu, přidáme máslo a brambory rozmačkáme na kaši, nakonec přidáme i trochu mléka a nastrouhaný sýr pro lepší konzistenci.

Na dno pekáčku nebo zapékací misky dáme směs krůtího masa s veškerou omáčkou z pánve. Maso pak přikryjeme kaší ze sladkých brambor a cca 5 až 10 minut zapékáme v troubě.

Polévka ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru

Ingredience:

Polévka ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 velká sladká brambora
  • 2 mrkve
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 červená paprika
  • 1 palec zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • smetana
  • sůl, pepř, kajenský pepř na dochucení

Postup:

Rozpálíme oheň a opékáme na něm cibuli, mrkev, papriku, dokud nezměknou. Přidáme sladké brambory, česnek, zázvor, sůl, pepř a chilli, krátce opečeme a zalijeme vývarem. Necháme vařit asi 2 minut, dokud brambory nezměknou. Nakonec polévku rozmixujeme nebo propasírujeme a zjemníme podle chuti smetanou.

Tip: Namísto smetany můžete polévku zajímavě dochutit i přidáním lžíce burákového másla.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.