Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladké brambory si zamilujete zapečené s masem, v salátu i v polévce

  0:05aktualizováno  0:05
Sladké brambory neboli batáty sice nemají se svými „slanými“ jmenovci botanicky nic společného, jejich škála využití v kuchyni je ale stejně široká. Batáty můžete jíst nasladko i naslano, hodí se do polévek, dezertů i salátu. Díky intenzivní oranžové barvě s nimi jídla také krásně vypadají.

Krůtí maso zapečené sladkými bramborami | foto: Profimedia.cz

Této původně americké rostlině z mexického poloostrova Yucatan se nejlépe daří v subtropických a tropických oblastech. Na trhu jsou k dostání tři odrůdy. Bílé jsou hodně moučné, sušší a hodí se spíš do těst, chuť žlutých batátů vynikne nejlépe při smažení a červené se hodí k vaření i zapékání. Poslední jmenované za svou výraznou barvu vděčí vysokému obsahu karotenoidů. Díky nim a také díky vysokému obsahu železa, vitaminů A, B, C, E a vlákniny patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny.

Batáty jsou přibližně o polovinu sladší oproti bramborám a o tolik je vyšší i jejich energetická hodnota, jsou přírodním antidepresivem a navíc beta-karoten v nich obsažený (v jednom batátu až 187 % doporučené denní dávky) pro tělo funguje jako jedinečný antioxidant, který působí preventivně proti vzniku některých druhů rakoviny. Slupka je zas důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny, která je velkým pomocníkem v boji proti obezitě.

Pro přípravu batátů existuje celá řada jak tradičních, tak i exotických receptů. Skvělé jsou v podobě kaše nebo pečené s různými druhy omáček, ale potěší i ve formě hranolek či chipsů.

Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoy a brokolice

podle Tomáše Vobořila z restaurace Podolka

Ingredience:

Salát ze sladkých brambor podle receptu Tomáše Vobořila z restaurace Podolka
  • 800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
  • 200 g quinoy
  • 300 g brokolice rozdělené na malé kousky
  • 200 g kešu rozdrcených na malé kousky
  • 100 g hrášku/hráškových lusků nebo hráškových výhonků
  • 100 g černá cherry rajčata
  • 60 ml olivového oleje/přepuštěného másla
  • 50 g nasekané pažitky
  • 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli

Na dresink:

  • 30 ml šťávy z grepu
  • 10 g medu (na doslazení)
  • 30 ml olivového oleje

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promícháme s tukem a vložíme na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažíme se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení necháme vychladnout. V menším hrnci uvedeme půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhneme plamen, vhodíme quinou a zlehka vaříme cca 10 minut. Necháme ji zlehka vystydnout. Mezitím si spaříme brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchladíme studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájíme, hrášek vyloupeme z lusků nebo překrájíme mladé lusky na menší kousky a smícháme se všemi tuhými složkami salátu. Šťávu z grepu smícháme s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidáme med. Dresink smícháme se salátem těsně před podáváním.

Krůtí maso zapečené batáty

Ingredience:

Krůtí maso zapečené sladkými bramborami
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého krůtího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli na kostičky
  • 1/2 barevné papriky nakrájené na kostičky
  • 500 g batátů
  • 100 g sýru (mozzarella, gouda aj. podle chuti)
  • 1 polévková lžíce másla
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mléko
  • sůl, pepř a chilli na dochucení

Postup:

Na velké pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm krůtí maso společně s česnekem nakrájeným na plátky. Po chvíli přidáme cibuli a papriku, dochutíme a opékáme. Pak zalijeme směs vývarem, přidáme rajský protlak, dochutíme solí, pepřem a chilli a zaprášíme moukou. Vše necháme na sporáku probublávat, dokud omáčka v pánvi trochu nezhoustne a zelenina i maso nejsou dostatečně hotové.

Mezitím si uvaříme oloupané a nakrájené sladké brambory ve vodě. Když jsou měkké, slijeme vodu, přidáme máslo a brambory rozmačkáme na kaši, nakonec přidáme i trochu mléka a nastrouhaný sýr pro lepší konzistenci.

Na dno pekáčku nebo zapékací misky dáme směs krůtího masa s veškerou omáčkou z pánve. Maso pak přikryjeme kaší ze sladkých brambor a cca 5 až 10 minut zapékáme v troubě.

Polévka ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru

Ingredience:

Polévka ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 velká sladká brambora
  • 2 mrkve
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 červená paprika
  • 1 palec zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • smetana
  • sůl, pepř, kajenský pepř na dochucení

Postup:

Rozpálíme oheň a opékáme na něm cibuli, mrkev, papriku, dokud nezměknou. Přidáme sladké brambory, česnek, zázvor, sůl, pepř a chilli, krátce opečeme a zalijeme vývarem. Necháme vařit asi 2 minut, dokud brambory nezměknou. Nakonec polévku rozmixujeme nebo propasírujeme a zjemníme podle chuti smetanou.

Tip: Namísto smetany můžete polévku zajímavě dochutit i přidáním lžíce burákového másla.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Petra Hapková
Když táta slyšel můj hlas, uklidnil se, vzpomíná Petra Hapková

Zpívá šansony a pokračuje tak v otcově odkazu. Petra Hapková je dcerou miláčka národa, zesnulého hudebního génia, skladatele Petra Hapky a atraktivní herečky...  celý článek

Kris Jennerová a její dcera Kim Kardashianová
Kardashianové možná porodí třetí dítě vlastní jednašedesátiletá matka

Profesionální celebrita Kim Kardashianová (36) stále řeší problém s třetím dítětem. Ráda by s manželem měla ještě dalšího potomka, ale její zdravotní stav jí...  celý článek

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

Proměna maminky nevěsty či ženicha
Svatební proměna: Kostýmek i pouzdrové šaty pro matku nevěsty Martinu

Svatební sezona se pomalu rozjíždí a s ní kromě radosti přichází i zásadní problém. Jaké oblečení zvolit, abyste svatebčanům nezpůsobili ostudu? Pečlivý výběr...  celý článek

Další z rubriky

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli....  celý článek

Vanilkové muffiny s rebarborou
Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel,...  celý článek

Chřestová sezona je tady!
Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.