Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vindaloo a chillibuchta prověří, jestli máte plechovou hubu

  0:54aktualizováno  0:54
I když pálivé jídlo není v české kuchyni běžným jevem, chilli papričky si pomalu nacházejí cestu i k Čechům a Češkám. Stále přibývá klání v pojídání nejpálivějších papriček nebo jídel, ale i obchodů nabízejících pálivé omáčky a další dobroty. Zjišťovali jsme, co je na tom láká.

Vindaloo je vyhlášené červené kari, na které nedají dopustit ve Velké Británii. | foto: Profimedia.cz

„Vzhledem k tomu, že česká kuchyně pálivé přísady moc nezná, tak ani Češi nemají k pálivému nijak zásadní vztah. Většina jídel, která se připravuje v restauracích, je spíše mírně kořeněná než skutečně pálivá. Naštěstí se tento trend pomalu mění a restaurací, kde seženete skutečně pálivou lahůdku, postupně přibývá,“ pochvaluje si změnu kurzu v české kuchyni Ota Hobst, milovník chilli papriček a jeden z organizátorů akce Plechová huba.

Dostaveníčko milovníků chilli

Na té se 17. listopadu sjedou do klubu Futurum milovníci chilli a masochisté z Prahy a okolí, aby se pokusili sníst hned několik neskutečně pálivých pokrmů. Účastníci jsou natolik otrlí, že naposledy skončila ochutnávka u produktu tak pálivého (9 milionů SHU - Scovilleovy jednotky pálivosti), že je považován za nebezpečný. Pro srovnání - známá paprička jalapeňo nedosahuje ani 10 tisíc SHU, nejpálivější chilli současnosti Carolina Reaper má až 2 miliony a pepřový sprej mezi 3 a 6 miliony SHU.

Indické speciality

Patří indická kuchyně k vaší oblíbené? Pak vyrazte do nejbližší restaurace s Raketa.cz a pochutnejte si.

„Plechová Huba není jenom soutěž o největšího šílence, ale také chilli happening, kde budete moci pohovořit s ostatními milovníky o pěstování papriček, můžete si vyměnit recepty, ochutnat něco ze zahrádky, popřípadě nakoupit pálivé dobroty ve všech možných formách od omáček, přes oleje až po džemy,“ dodává Oto Hobst.

Divíte se, proč vlastně někdo něco pálivého jí? Bezpochyby je v tom adrenalin, stejně jako endorfiny, které se mu následně vyplaví v mozku. Navíc na pálivost si postupně zvyknete a vydržíte stále ostřejší jídla. A těšíte se na ně víc a víc.

Chilli má přitom podle odborníků i spoustu pozitivních vlivů na lidské zdraví a v neposlední řadě urychluje spalování tuků. Podle následujících receptů můžete vyzkoušet vyhlášené červené kari vindaloo, proslavené chilli con carne nebo netradiční pálivé buchty podle receptů českých chilli specialistů.

Cupcakes

Podle receptu Carpe Diet

Těsto:

Pálivé cupcakes
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 60 g másla pokojové teploty
  • 150 g cukru krupice
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml podmáslí
  • červené potravinářské barvivo (ideálně gelové)
  • 1/2 lžičky octa
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Krém:

  • 250 g krémového sýru typu Philadelphia
  • lžička vanilkového extraktu
  • 60 gramů prosátého cukru moučka
  • 160 ml smetany ke šlehání
  • mleté chilli nebo chilli vločky na ozdobu


Postup:

1.Troubu předehřejte na 180 stupňů a nachystejte si 12 košíčků na muffiny.
2. Smíchejte v míse mouku, kypřící prášek, sůl a kakao.
3. Vymíchejte změklé máslo do pěny, přidejte cukr, vejce a vanilkový extrakt tak, aby se vše hezky smíchalo.
4. Smíchejte podmáslí s červeným barvivem.
5. Smíchejte suroviny - střídavě přidávejte napřed směs mouky a dalších sypkých surovin a podmáslí s barvivem tak, abyste končili moukou.
6. Smíchejte ocet s jedlou sodou, rychle zapracujte do těsta a hned rozdělujte do připravených košíčků (košíčky plňte do 3/4).
7. Pečte cca 20 minut, zkontrolujte špejlovým trikem.
8. Na krém vyšleháme všechny ingredience dohromady, smetanu přidáváme postupně až na konec. Tím pak ozdobíme cupcakes podle fantazie.

Chilli con carne

Podle receptu Jamese z ChilliSOS.cz

Chilli con carne podle Jamese z Chilli SOS je docela síla, jeho ostrost závisí...
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 cibule na kostičky
  • 3 stroužky česneku
  • 350 g mletého hovězího masa
  • 450 g mletého vepřového masa
  • 2 plechovky rajčat
  • 3 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička kmínu
  • 1 svitek skořice
  • 1 lžička oregána
  • 2 plechovky červených fazolí
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 20 g tmavé čokolády (čím tmavší, tím lepší)
  • chilli papričky dle chuti
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr

Postup:

1. Osmahněte v hrnci na oleji cibulku a česnek, vyjměte z hrnce a začněte smažit oba druhy masa. Když je maso zvenku opečené, vraťte cibulku a česnek do hrnce a přidejte rajčata, vývar a koření, podle vlastní chuti pak chilli papričky.
2. Duste 45 minut, pak přidejte červené fazole a více vývaru podle toho, jak hutná je směs. Dochuťte tmavou čokoládou, solí, pepřem, případně svou oblíbenou pálivou omáčkou. Nezapomeňte na spoustu čerstvého koriandru a vařte dalších 15 minut.
3. Podávejte s rýží, tortillami, bramborami nebo opečeným chlebem, nejlépe bude chilli con carne chutnat druhý den po uvaření, kdy se chutě důkladně promísí.

Tip Jamese z ChilliSOS.cz: Dekorační květinu z chilli vyrobíte naříznutím papričky od špičky téměř ke konci (asi 1 cm od stopky) křížem na čtyřech místech (ale můžete i víc, když máte větší papričku). Pak naříznutou papričku vložte do vody s ledem a chvilku nechte v lednici - chilli květ se vám rozvine.

Chillibuchta

podle Carpe Diet

Pálivá buchta
  • 1/2 másla (125 g)
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1/2 hrnku krystal cukru
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 čajová lžička instantní kávy
  • 1/4 85 % čokolády (na kostičky)
  • chilli sušené či čerstvé dle chuti
  • 4 polévkové lžíce marmelády
  • 2 vejce
  • 1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180°C (pečení z obou stran).
2. Máslo nakrájíme na kostky, dáme do mísy a rozpustíme na vodní lázni (nebo v mikrovlnce), postupně vmícháváme kakao, cukr, kávu a marmeládu. Vznikne hustá kakaová hmota, do které přidáme dvě celá vejce a předem promíchanou směs kypřícího prášku, soli a mouky, pečlivě smícháme a na konec přidáme čokoládu.
3. Formu vyložíme pečícím papírem nebo můžeme vymazat zbylým papírem od másla a vysypat hladkou moukou. Těsto přendáme do formy a rozetřeme, aby bylo všude stejně vysoké, pečeme max. 20 minut s ohledem na vlastní zkušenosti s troubou. Koláč je hotový, když se na špejli po vpichu nelepí těsto.

Vindaloo

Podle receptu Lakyho z Lakyho pálivých omáček

Vindaloo podle Lakyho má taky pořádný říz, co taky čekat od tvůrce Lakyho...
  • 1 kg masa nakrájeného na kostičky (original je jehněčí, ale lze použít i kuřecí, nebo jakékoliv jiné maso)
  • olej (příp. přepuštěné máslo nebo ghí)
  • 800 g konzervovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • 2 lžíce octa (nejlépe červeného vinného)
  • 10 stroužků česneku
  • 1 palec zázvoru
  • Vindaloo koření směs Spice blend (viz níže)
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 5 ks rozsekané koriandrové natě vč. kořínků
  • 1⁄2 lžíce soli

Spice Blend:

  • libovolné papričky dle uvážení (čerstvé nebo sušené)
  • 2 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky koriandru semen
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička pískavice semena
  • 1 lžička černých hořčičných semínek
  • 12 hřebíčků
  • 12 ks celé zelené lusky kardamonu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mleté papriky

Postup:

  1. Pokud si vyrábíme sami spice blend, tak všechny ingredience rozmixujme.
  2. Nadrobno nasekanou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném oleji, přidáme rozmixovanou směs koření (spice blend) a opražíme ji (jen cca 10 sekund). Na tomto základu zprudka osmažíme maso, necháme chvíli podusit a zalijeme drcenými konzervovanými rajčaty. V případě potřeby podléváme vodou.
  3. Když je maso téměř měkké, přidáme pokrájené brambory a ostatní suroviny a vaříme, dokud není měkké maso i brambory. Podáváme s rýží, chlebem naan a pro zchlazení chuťových buněk s bílým jogurtem a mangovým čatní.


Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.