Suroviny na porce:
- 500 g vepřové kýty nebo panenky
- 100 g hladké mouky
- 1 cibule
- 3 lžíce hrubozrnné hořčice
- 4 bobkové listy
- 1 větší jablko
- 300 ml zeleninového vývaru
- olej
- velkolistá petržel
- sůl a pepř
Postup:
1. Kýtu pokrájíme na větší kousky. Možná až dvakrát větší než bychom dávali do guláše. Maso osolíme a zaprášíme hladkou moukou. Kostky v ní obalíme ze všech stran a dáme na chvíli stranou.
2. Připravíme si najemno nakrájenou cibuli. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky.
3. Na sporák dáme hlubokou pánev a až se rozehřeje, nalijeme do ní olej. Maso obalené v hladké mouce naházíme do rozpáleného oleje a zprudka osmahneme ze všech stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Z každé strany opékáme minutu až dvě.
4. Plamen necháme běžet a do výpeku dáme cibuli. Necháme zesklovatět. Přidáme jablko a zasmažíme ho, aby zhnědlo. Potom přelijeme vývarem a promícháme.
5. Všechno, co se doteď připeklo na pánev, vmícháme do směsi. Kousky masa vrátíme do pánve. Přidáme jeden nebo dva bobkové listy a lžíci hrubozrnné hořčice. Vše promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme probublávat asi 15 minut.