Suroviny na 4 porce:
- 9 plátků sušených lasagní
- 1 lžíce slunečnicového oleje + trocha navíc
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 700 g cuket (přibližně 6 drobných kousků), nahrubo nastrouhaných
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 250 g ricotty
- 50 g sýra typu čedar, nastrouhaného
- 350 g rajčatové omáčky na špagety
- sůl a pepř k dochucení
Postup:
1. Předehřejeme troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Do hrnce dáme vařit vodu a na pět minut do ní vložíme lasagne, aby změkly, ale nebyly provařené. Propláchneme studenou vodu, pak zakapeme olejem, ať se vzájemně nepřilepují.
2. Mezitím ve větší pánvi rozpalíme olej a osmažíme na něm cibuli. Po třech minutách přidáme cukety i česnek a pokračujeme v opékání, aby cukety změkly a zjasnily barvu. Vmícháme dvě třetiny ricotty i čedaru, podle chuti osolíme a opepříme. Rajčatovou omáčku dvě minuty prohřejeme v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň.
3. Naskládáme lasagne do větší zapékací mísy: nejprve navršíme polovinu cuketové směsi, pak těstoviny a poté rajčatovou omáčku. Opakujeme; skončíme zbytkem ricotty a čedaru. Pečeme deset minut na vrchní mřížce, dokud těstoviny nezvláční a sýr nezezlátne.