Češi jezdí na dovolené po celém světě, ale i ty méně dobrodružné typy mohou na cestu vypravit alespoň své chuťové pohárky. Vyzkoušejte exotické zelené thajské kari, halibuta s netradiční omáčkou z kustovnice čínské, sirnicu jako z Černé Hory a zapečený flan oblíbený ve Španělsku a Itálii. Recepty spojuje přidání chřestu, jehož sezona je právě v plném proudu. Tyto i další chřestové dobroty můžete až do 24. května vyzkoušet v restauracích po celém Česku v rámci šestého ročníku Chřestfestu, který oživuje lehce zašlou slávu zdravé a chutné zeleniny.
Černohorská sirnica se zeleným chřestem a pyré z pečené kapie
Podle receptu šéfkuchaře restaurace U Viléma
Ingredience pro 4 osoby
Sirnica:
- 150 g balkánského sýra
- 200 g tvarohu (měkký)
- 2 vajíčka
- 60 g kukuřičné mouky (hladké)
- sůl, pepř dle chuti
- 150 g chřestu (zelený a zlehka povařený)
- 1 kávová lžička cukru (krupice)
- olivový olej na vymazání formy
- citron
Pracovní postup:
Sýr, tvaroh, vajíčka a mouku promícháme. Přidáme nasekaný chřest, trošku soli, pepře a pár kapek citrónové šťávy. Vlijeme do vymaštěné formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia přibližně 20 až 30 minut.
Pyré z pečené kapie:
- 100 g pečené loupané kapie
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- vinný ocet
- sůl, pepř dle chuti
Pracovní postup:
Kapie rozmixujeme s olivovým olejem a kapkou vinného octa. Dle chuti osolíme a opepříme.
Na talíř nalijeme pyré a na něj položíme sirnicu a zdobíme grilovanou slaninou Pancetta, kouskem pečeného zeleného chřestu, případně polníčkem.
Zapečený chřestový flan s přelivem z gorgonzoly s grilovanou krevetou
Podle receptu šéfkuchaře restaurace Giardino Enoteca con Cucina
Ingredience pro 4 osoby
Flan:
- 200 g chřestu (100 g zeleného, 100 g bílého)
- 2 vejce
- 3 dcl smetany
- 50 g parmezánu
- 20 g mouky
- 20 g másla na vymazání formiček
- 1 l vody
Omáčka:
- 80 g gorgonzoly
- 2 dcl smetany
- zbylý vývar z chřestu
- sůl, pepř
- 4 ks krevet
Pracovní postup:
Očištěný a nakrájený chřest uvaříme v osolené vodě do měkka (zbylý vývar necháme na omáčku).
Do větší nádoby vložíme všechny ingredience a vychlazený chřest. Vše rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme solí a pepřem. Směs naléváme do máslem vymazaných formiček. Naplněné formičky vložíme na pekáč a pečeme ve vodní lázni, po dobu 30 min na 180°C. Omáčku uděláme rozpuštěním gorgonzoly ve smetaně a zeleninovém vývaru. Teplý upečený flan vyklopíme na talíř, přelijeme omáčkou z gorgonzoly a zdobíme grilovanou krevetou.
Halibut s chřestovým rizotem z quinoy a omáčkou z kustovnice
podle receptu šéfkuchaře Ada restaurantu v Hotelu Hoffmeister
Ingredience na 4 porce:
- 720 g filetů halibuta
- 400 g chřestu zeleného
- 250 g quinoy
- 100 g mrkve
- 100 g celeru řapíkatého
- 100 g fenyklu
- 90 g šalotky
- česnek
- 50 g kustovnice
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 0,5 l bílého vína
- 50 g másla
- 60 g olivového oleje
- citron
- zázvor
- koriandr
- sůl, pepř
Pracovní postup:
Očištěný filet naložíme do oleje, koriandru, zázvoru a čerstvě mletého pepře. Ve víně a vývaru povaříme quinou do poloměkka.
Chřest opatrně oloupeme, hlavičky odložíme na stranu a zbytek nakrájíme na plátky, přidáme do kastrolu s nakrájenou mrkví, fenyklem a celerem a asi 5 minut dusíme.
Halibuta zprudka orestujeme ze všech stran asi 6 minut a servírujeme. Do rizota přidáme máslo, zázvor, bylinky, sůl, pepř a před podáváním zakapeme citronem, ozdobit můžeme opečenými hlavičkami chřestu.
Omáčka z kustovnice:
V kastrůlku zpěníme šalotku, zázvor, kustovnici a zalijeme vínem. Dochutíme koriandrem, solí, pepřem a po zredukování na 1/4 zahustíme máslem.
Thajské pálivé zelené kari s kuřecím masem
Podle receptu šéfkuchaře Modrý Zub Spálená
Ingredience na 4 porce:
- 800 g kuřecího masa (v menších kusech)
- 400 ml kuřecího vývaru
- 600 ml kokosového mléka
- cuketa, kedlubna, hrášek (možno nahradit třeba fazolovými lusky)
- 25 až 35 bambusových plátku (lze koupit v obchodě v plechovce)
- 20 kafírových listů
- 8 stébel citronové trávy
- 8 plátků galangy
- 4 hrsti čerstvé thajské bazalky
- 4 lžíce rybí omáčky
- 4 lžičky cukru
- 4 polévkové lžíce zelené kari pasty
- čerstvý chřest (nakrájený dle vás, dva až tři stonky)
Pracovní postup:
Na zahřáté pánvi krátce osmahneme kari pastu, až je voňavá, snížíme teplotu, přidáme kokosové mléko a kuřecí vývar. Za stálého míchání pomalu vaříme, až se na povrchu vytvoří tenká vrstva tuku z kokosového mléka.
Přidáme kuřecí maso nakrájené na kousky. Přidáme kedlubnu. Přivedeme k varu a vaříme, dokud kuře nezačne měnit barvu. Ještě při varu přidáme cuketu, hrášek, bambus a pokračujeme, až je kuře hotové a zelenina křupavá. Nakonec přidáme ještě čerstvý chřest, aby si zachoval všechny živiny, krátce vaříme.
Odstavíme z ohně a vhodíme bazalku, zamícháme, bazalka vše krásně provoní. Kromě vybrané zeleniny můžeme přidat i fazolové lusky. Kari by mělo být husté a voňavé po bazalce.