Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Přivolejte léto dobrotami jako od moře: pálivé kari, sirnica a flan

  0:21aktualizováno  0:21
Už se nemůžete dočkat dovolené? Čekání si můžete zpříjemnit jídlem ve stylu oblíbených dovolenkových destinací, ze kterého na vás dýchne pohoda přímořských letovisek. Pro to správné kouzlo si jej vychutnávejte pomalu a nejlépe s přáteli.

Černohorská sirnica se zeleným chřestem a pyré z pečené kapie | foto: restaurace U Viléma

Češi jezdí na dovolené po celém světě, ale i ty méně dobrodružné typy mohou na cestu vypravit alespoň své chuťové pohárky. Vyzkoušejte exotické zelené thajské kari, halibuta s netradiční omáčkou z kustovnice čínské, sirnicu jako z Černé Hory a zapečený flan oblíbený ve Španělsku a Itálii. Recepty spojuje přidání chřestu, jehož sezona je právě v plném proudu. Tyto i další chřestové dobroty můžete až do 24. května vyzkoušet v restauracích po celém Česku v rámci šestého ročníku Chřestfestu, který oživuje lehce zašlou slávu zdravé a chutné zeleniny.

Černohorská sirnica se zeleným chřestem a pyré z pečené kapie

Podle receptu šéfkuchaře restaurace U Viléma
Ingredience pro 4 osoby
Sirnica:

  • 150 g balkánského sýra
  • 200 g tvarohu (měkký)
  • 2 vajíčka
  • 60 g kukuřičné mouky (hladké)
  • sůl, pepř dle chuti
  • 150 g chřestu (zelený a zlehka povařený)
  • 1 kávová lžička cukru (krupice)
  • olivový olej na vymazání formy
  • citron

Pracovní postup:

Sýr, tvaroh, vajíčka a mouku promícháme. Přidáme nasekaný chřest, trošku soli, pepře a pár kapek citrónové šťávy. Vlijeme do vymaštěné formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia přibližně 20 až 30 minut.

Pyré z pečené kapie:

  • 100 g pečené loupané kapie
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • vinný ocet
  • sůl, pepř dle chuti

Pracovní postup:
Kapie rozmixujeme s olivovým olejem a kapkou vinného octa. Dle chuti osolíme a opepříme.

Na talíř nalijeme pyré a na něj položíme sirnicu a zdobíme grilovanou slaninou Pancetta, kouskem pečeného zeleného chřestu, případně polníčkem.

Zapečený chřestový flan s přelivem z gorgonzoly s grilovanou krevetou

Podle receptu šéfkuchaře restaurace Giardino Enoteca con Cucina
Ingredience pro 4 osoby

Flan:

Zapečený chřestový flan s přelivem z gorgonzoly s grilovanou krevetou
  • 200 g chřestu (100 g zeleného, 100 g bílého)
  • 2 vejce
  • 3 dcl smetany
  • 50 g parmezánu
  • 20 g mouky
  • 20 g másla na vymazání formiček
  • 1 l vody

Omáčka:

  • 80 g gorgonzoly
  • 2 dcl smetany
  • zbylý vývar z chřestu
  • sůl, pepř
  • 4 ks krevet

Pracovní postup:

Očištěný a nakrájený chřest uvaříme v osolené vodě do měkka (zbylý vývar necháme na omáčku).
Do větší nádoby vložíme všechny ingredience a vychlazený chřest. Vše rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme solí a pepřem. Směs naléváme do máslem vymazaných formiček. Naplněné formičky vložíme na pekáč a pečeme ve vodní lázni, po dobu 30 min na 180°C. Omáčku uděláme rozpuštěním gorgonzoly ve smetaně a zeleninovém vývaru. Teplý upečený flan vyklopíme na talíř, přelijeme omáčkou z gorgonzoly a zdobíme grilovanou krevetou.

Halibut s chřestovým rizotem z quinoy a omáčkou z kustovnice

podle receptu šéfkuchaře Ada restaurantu v Hotelu Hoffmeister

Ingredience na 4 porce:

Halibut s chřestovým rizotem z quinoy a omáčkou z kustovnice
  • 720 g filetů halibuta
  • 400 g chřestu zeleného
  • 250 g quinoy
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru řapíkatého
  • 100 g fenyklu
  • 90 g šalotky
  • česnek
  • 50 g kustovnice
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 0,5 l bílého vína
  • 50 g másla
  • 60 g olivového oleje
  • citron
  • zázvor
  • koriandr
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Očištěný filet naložíme do oleje, koriandru, zázvoru a čerstvě mletého pepře. Ve víně a vývaru povaříme quinou do poloměkka.
Chřest opatrně oloupeme, hlavičky odložíme na stranu a zbytek nakrájíme na plátky, přidáme do kastrolu s nakrájenou mrkví, fenyklem a celerem a asi 5 minut dusíme.
Halibuta zprudka orestujeme ze všech stran asi 6 minut a servírujeme. Do rizota přidáme máslo, zázvor, bylinky, sůl, pepř a před podáváním zakapeme citronem, ozdobit můžeme opečenými hlavičkami chřestu.

Omáčka z kustovnice:

V kastrůlku zpěníme šalotku, zázvor, kustovnici a zalijeme vínem. Dochutíme koriandrem, solí, pepřem a po zredukování na 1/4 zahustíme máslem.

Thajské pálivé zelené kari s kuřecím masem

Podle receptu šéfkuchaře Modrý Zub Spálená

Ingredience na 4 porce:

Thajské pálivé zelené kari s kuřecím masem, kokosovým mlékem, čerstvou cuketou,...
  • 800 g kuřecího masa (v menších kusech)
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 600 ml kokosového mléka
  • cuketa, kedlubna, hrášek (možno nahradit třeba fazolovými lusky)
  • 25 až 35 bambusových plátku (lze koupit v obchodě v plechovce)
  • 20 kafírových listů
  • 8 stébel citronové trávy
  • 8 plátků galangy
  • 4 hrsti čerstvé thajské bazalky
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 4 lžičky cukru
  • 4 polévkové lžíce zelené kari pasty
  • čerstvý chřest (nakrájený dle vás, dva až tři stonky)

Pracovní postup:

Na zahřáté pánvi krátce osmahneme kari pastu, až je voňavá, snížíme teplotu, přidáme kokosové mléko a kuřecí vývar. Za stálého míchání pomalu vaříme, až se na povrchu vytvoří tenká vrstva tuku z kokosového mléka.
Přidáme kuřecí maso nakrájené na kousky. Přidáme kedlubnu. Přivedeme k varu a vaříme, dokud kuře nezačne měnit barvu. Ještě při varu přidáme cuketu, hrášek, bambus a pokračujeme, až je kuře hotové a zelenina křupavá. Nakonec přidáme ještě čerstvý chřest, aby si zachoval všechny živiny, krátce vaříme.
Odstavíme z ohně a vhodíme bazalku, zamícháme, bazalka vše krásně provoní. Kromě vybrané zeleniny můžeme přidat i fazolové lusky. Kari by mělo být husté a voňavé po bazalce.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Další z rubriky

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.