Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Polévka zahřeje nejlépe: uzená zelňačka, mrkvový krém a thajská tom yum

  0:03aktualizováno  0:03
Polévky jsou grunt, obzvlášť ve větrném a chladnějším počasí nás nic nezahřeje lépe. Inspirujte se recepty předních českých kuchařů, kteří prodávají tento týden své polévky v rámci charitativní akce Polívková smršť na pražském Andělu.

Thajská kuřecí polévka Tom Yum | foto: Profimedia.cz

Na pěší zóně na pražském Andělu se kromě vyhlášených kuchařů můžete setkat i doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a populárními foodie moderátorkami Kateřinou Winterovou a Lindou Rybovou (polévky podle jejich chuti najdete zde). Výtěžek z benefiční gurmánské akce Polívková smršť jde na podporu Centra moderní rehabilitace Ergo Aktiv, které pomáhá lidem, jež prodělali mozkovou mrtvici nebo jiné poškození mozku a musí se potýkat s následky této nemoci při návratu do běžného života a do zaměstnání.

Mrkvový krém s koriandrem

podle receptu Jan Wiesnera, šéfkuchaře Hotelu Marriott

Ingredience:

Mrkový krém se zázvorem a koriandrem
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 brambora
  • 1 petržel
  • 7 mrkví
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • chilli paprička
  • 1lžíce čerstvého koriandru

Postup:

Olej rozpalte v polévkovém hrnci, pak na něm do růžova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kostičky brambory, petržele i mrkve a chvíli opékejte. Zalijte asi dvěma litry vody a vařte zhruba 10 minut. Přidejte kousek nastrouhaného zázvoru, chili papričky a koriandr a 5 minut vařte. Poté rozmixujte, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené koriandrem.

Staročeská zelňačka z uzených žeber

podle Zbyňka Ženíška, zástupce šéfkuchaře TOP hotelu Praha

Ingredience:

Staročeská zelňačka z uzených žeber
  • 0,5 kg uzených žeber
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sladké papriky mleté
  • 1 lžička kmínu
  • 1 klobása (může být maďarská pro větší říz)
  • 0,5 kg kysaného zelí
  • divoké koření (černý pepř, jalovec, nové koření, bobkový list, příp. zázvor)
  • máslo
  • hladká mouka
  • sůl a cukr na dochucení
  • zakysaná smetana k podávání

Postup:

Uvaříme žebra pomalu do měkka, čímž vznikne uzený vývar. Cibuli nakrájíme a necháme na trošce másla zesklovatět. Zaprášíme sladkou maďarskou paprikou, přidáme kmín, klobásku nakrájenou na plátky a orestujeme. Poté zalijeme vývarem z uzených žeber.
Zvlášť v hrnci s menším množstvím vody si svaříme divoké koření a pak slejeme vývar přes cedník do polévky. Zelí překrájíme na menší kusy, vložíme do polévky a vaříme do měkka. Žebra obereme, maso pokrájíme a vložíme do polévky.
Připravíme si máslovou jíšku, zahustíme jí polévku, dochutíme solí, cukrem a navrch dáme lžičku zakysané smetany.

Thajská kuřecí polévka Tom Yum

podle receptu Patrik Šándora, šéfkuchaře Umami Sushi

Ingredience:

Thajská kuřecí polévka Tom Yum
  • 0,5 g kuřecích prsou
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 300 ml kokosového mléka
  • skleněné nudle
  • 1 ks citrónové trávy
  • 3 až 4 limetové listy
  • 100 g zázvoru
  • chilli paprička
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • cukr
  • limetová šťáva
  • koriandr

Postup:

Citrónovou trávu naklepejte a nakrájejte na 5cm větší kusy, kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci smíchejte kuřecí vývar a kokosové mléko a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou trávu, limetové listy, oloupaný a nakrájený zázvor, jednu chilli papričku a dochuťte třem lžícemi rybí omáčky. Pak přidejte kuřecí maso, dvě polévkové lžíce cukru a jednu lžíci limetové šťávy. Nechte provařit.
Podáváme se skleněnými nudlemi, které jsme si uvařili po dobu tří až pěti minut zvlášť v hrnci. Na závěr ozdobíme lístky koriandru.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. 5.,...  celý článek

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Další z rubriky

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle...  celý článek

Vanilkové muffiny s rebarborou
Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel,...  celý článek

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.