Doporučujeme

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky | foto: Profimedia.cz

Polévka z červené čočky

  • 2
Polévka z červené čočky je oblíbená v Indii. Polévkotvorné role se zhostí stejně elegantně jako její zelená kolegyně. Červená čočka je však křehčí a vaření trvá jen pár minut.

Suroviny na 4 porce:

  • 3 lžíce panenského olivového oleje (nejlépe v kvalitě bio)
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 200 g červené čočky, například Biolinie (500 g zhruba za 37 Kč, i v supermarketech)
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • špetka mletého koriandru

Na ozdobu a dochucení:

  • nasekané lístky čerstvého koriandru nebo jiná bylinka
  • sůl nebo atlantské koření a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, případně trocha šťávy na dochucení

Postup:

1. Na oleji v hrnci osmahneme cibulku a mletý koriandr. Vsypeme propláchnutou čočku a zalijeme ji vodou nebo vývarem.

2. Uvedeme do varu, pak plamen stáhneme a vše asi čtvrthodinku povaříme. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochutíme, ozdobíme zelenými lístky a proužky citronové kůry, případně trochou šťávy.


  • Vybrali jsme pro Vás